Честата употреба на марихуана влошава паметта и IQ-то при младежите

9009
Честата употреба на марихуана влошава паметта и IQ-то при младежите
Снимка: Thinkstock

Употребата на марихуана – полезна или вредна? Това е въпрос, който през последните години се разисква непрекъснато и е свързан с въвеждането на легална употреба на средството в някои държави. Въпреки че вече има доказани някои медицински ползи от пушенето на „трева“, учените за пореден път предупреждават за вредите от него, публикувайки данни от ново изследване.

Според специалистите, честата употреба на марихуана оказва негативен ефект върху мозъка на подрастващите и младежите, като води до отслабване на паметта, влошаване на способностите за учене и снижаване на коефициента на интелигентност.

Създадоха лубрикант с марихуана

Канабисът и в миналото се е използвал в целия свят като афродизиак, а в щата Калифорния вече направиха и лубрикант с марихуана, предн...

Тези изводи бяха представени по време на дискусия, състояла се преди дни на конференцията на Американската  асоциация по психология.

По данни на изследователите, през 2012 г. употребата на марихуана при младежите е нараснала средно три пъти, в сравнение с 1993 г. При провеждане на допитване 31% от анкетираните млади хора на възраст от 18 до 25 г. са отговорили, че са пушили марихуана през последния месец.

В тази връзка учените предупреждават, че зависимостта към марихуаната е съпроводена със спадане на IQ-то с цели 6 пункта.

Магнитно-резонансното сканиране на мозъка показва, че при зависимост към „трева“ в структурата на мозъка се наблюдават сериозни изменения, засягащи най-вече сивото вещество.

Ямайка легализира марихуаната

Правителството на Ямайка обяви, че ще легализира използването на марихуана за религиозни, научни и медицински цели, предава БиБиСи. По ...

Основна вина за това имат т.нар. тетраканабиоидът, който се съдържа в марихуаната. При  високо съдържание на това вещество може да се стигне до отключването на депресия, страхове и психози. За съжаление употребяващите марихуана, които започват с ниски дози, в последствие ги увеличават и се повишено ниво на рисковата съставка.

Специалистите са обезпокоени и от още един факт – в страните, в които е разрешено използването на марихуана с медицински цели нараства и употребата й като психоактивно вещество.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com