Депутати минус сертификати равно на "Аз ви казвах"

19209
Депутати минус сертификати равно на "Аз ви казвах"
Снимка: БГНЕС

Вместо да се заемат със сериозни неща, родните депутати се готвят да устройват поредния цирк. Според влизащо в сила на 24 януари решение достъпът до залата в Народното събрание е възможен само със зелен сертификат или с отрицателен ковид тест, за който вече има специално изградени пунктове. Това означава, че в сряда пак ще имаме зрелища, независимо дали имаме хляб.

Бъдещето на зелените сертификати никой не може да предвиди - докога ще се изискват, как ще се променя тяхната валидност и т.н. Но докато ги има и докато са задължителни за редовия данъкоплатец в неговото ежедневие, депутатите да бъдат така добри също да спазват тази задължителност.

Въпросът има две страни - юридическа и морална. По юридическата се изказаха прависти и конституционалисти - няма как на народен представител да му бъде отнет достъпът до работното място, а НСО изобщо няма подобни правомощия. Тогава кой ще спре народен представител, отказващ да спази изискването? И най-вече - на какво законово основание? Спорът тепърва ще се разгаря и ще отнема парламентарно време, за което ние с вас плащаме, щем-не щем.

Парадоксът е най-вече в двама от противниците на това решение - проф. Андрей Чорбанов, който е в екипа, разработващ българската анти-ковид ваксина, и най-вече Костадин Костадинов, макар че неколцина депутати от "Възраждане" се оказаха ваксинирани срещу коронавирус.

Николай Хаджигенов определи позицията на Чорбанов като "дива шизофрения". Според него председателят на Народното събрание може да нареди на квесторите да извеждат от залата народни представители, които не спазват правилата, а квесторите са длъжни да изпълнят разпореждането на председателя.

С това обаче не е съгласен конституционалистът Пламен Киров, според когото разпорежданията на председателя могат да се отнасят само до дисциплинарни нарушения, но той не може да спре достъпа на депутат до залата.

Юридическият казус все някак ще се разплете, но има и друго - моралната страна на въпроса. За обикновените българи да има задължителни изисквания за зелен сертификат, а за депутатите да няма. Този двоен стандарт още веднъж показва лицето на политическата ни класа, която за пореден път си въвежда правила, които отказва да спазва.

Сред самите народни представители има негодувание от този двоен стандарт, защото той удря директно по рейтинга на парламента. Впрочем, за 47-ото Народно събрание все още няма изнесен рейтинг, вероятно заради краткото му към момента съществуване.

Именно по тази причина новото мнозинство трябва спешно да намери решение на проблема със сертификатите, поне на в юридическата му част. В моралната, както знаем, решение е почти невъзможно.

Партиите на промяната не бива да смятат, че даденото им доверие е константа. То се променя. И ако новите депутати правят като старите, зорлем ще върнем Борисов в телевизора да ни обяснява как при него всичко беше ток и жица. "Аз ви казвах", ще отсъди той с интонацията си на Бащица. Да, казваше ни, ще си рече избирателят. И с промяната сме дотук.

Изобщо не е сега моментът да се водят полемики за неща като зелените сертификати за депутатите, нито пък да се карат партиите от управляващата коалиция точно за това. Изискването си е изискване. И нека не отклоняваме вниманието в посока, различна от важната: "Гешев, Борисов, Пеевски".

Може и в друга последователност.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...