Окончателно: Зелен сертификат за депутатите все пак ще има

11542
Окончателно: Зелен сертификат за депутатите все пак ще има
Снимка: БГНЕС

След спорове, стартирали през миналата година и продължили през тази, депутатите в крайна сметка взеха решение да въведат зеления сертификат като задължително условие за достъп до сградата на Народното събрание.

Вече втори парламент и втора пленарна сесия на настоящия - народните избраници отказваха да наложат на себе си ограничението, което важи всички български граждани. Зеленият сертификат за гражданите беше въведен през октомври само с ден предизвестие за разлика от толеранса, който си дават народните избраници. Решението за тях влиза в сила от 24 януари. След гласуването днес от "Възраждане" обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради решението.

Новата мярка гласи, че достъпът до НС ще става с един от следните документи: зелен сертификат; документ за преболедуван ковид; удостоверение за наличие на антитела; отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди влизане.

На входа на Народното събрание ще се предвиди възможност за антигенни тестове, като депутатите ще плащат своите, а тези на представителите на медиите, сътрудниците на парламентарните групи и администрацията на парламента разходите ще бъдат поети от бюджета на парламента.

Спорът, започнал в края на миналата година, се разгоря през тази. ГЕРБ на няколко пъти не изпуснаха да се възползват от пасивността на управляващите по темата и ги атакуваха на няколко пъти.

Спорове и в управляващата коалиция

Най-сериозната критика срещу проекта дойде от депутатът от "Има такъв народ", част от управляващата коалиция, Ива Митева. Тя сравни проекта на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" с решенията, които са взимани по времето на ГЕРБ.

"Продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни", заяви Митева и подчерта, че вносителите е трябвало много внимателно да разгледат правното основание на проекторешението, тъй като неговият обхват не засяга само народните представители. 

Тя похвали министър-председателят Кирил Петков за издадената от него заповед по отношение на администрацията на Министерския съвет, с която се цели насърчаване ваксинацията. От нея заповед изрично са изключени граждани, които подават жалби и сигнали, куриери, журналисти и други подобни външни лица.

"Народното събрание обаче е много по-различно като структура и начин на работа", подчерта Митева. Тя напомни, че има парламентарни комисии, които работят пряко с граждани - като тази за правата на човека и жалбите на гражданите, и за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. От проекторешението обаче не става ясно по какъв начин ще става достъпът на гражданите до тези комисии и на практика излиза, че те трябва да си плащат тестовете.

Същите въпроси изникват по отношение на достъпа на неправителствените организации и на международните делегации. "В същото време, според проекта нещатните сътрудници на депутатите ще могат да се ползват от безплатни тестове. А именно за разходи за сътрудниците парламентаристите получават две трети допълнително към заплатите си", възмути се Митева. Тя се усъмни също, че бюджетът на институцията разполага със средства, за да покрие новите разходи. 

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров от своя страна отговори на критиките с призив депутатите да покажат солидарност и обществена отговорност като подкрепят мярката.

"Това е начинът да покажем на всички граждани, че живеем в ново време на справедливи правила, които важат за всички", обоснова се той. Гюров увери, че формацията му обръща внимание на притесненията на другите политици и на гражданите, но изтъкна, че трябва да се потърси "средният и разумният път в името на живота".

"Докога чрез демагогия и псевдонаучни спорове ще подкрепяме непрекъснатата загуба българи", попита реторично той.

Гражданска война

Зеленият сертификат е на път да скара партиите в управляващата коалиция

Въпросът дали в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат е на път да скара партиите в управляващата коалиция. П...

Страстите по време на дебата разпали изказване на депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, която заяви, че с въвеждането на зеления сертификат за депутатите се върви към гражданска война.

По думите ѝ е "наредено от чужди посолства" да прокарват подобни мерки и така разделят обществото, и ограничават правата на гражданите.

"Вие сте от американското посолство", обърна се тя управляващите. "Моля вносителя да уточни - армията ли ще повика, за да ни спре да влизаме тук? Или може би ще наредите на НСО също да ни спира? Вие разбирате ли в момента какво правите? Вие предизвиквате гражданска война!", каза тя. 

"Отново наблюдаваме неспециалисти да обясняват медицински факти. Същите тези хора, когато имат нужда от лекар, отиват на лекар, а не се лекуват сами", каза в отговор Антон Тонев от "Продължаваме промяната". Вносителят Александър Симидчиев напомни, че ваксините спасяват животи, включително и на хората в пленарната зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика