Инфрачервеното излъчване на Земята като неизчерпаем източник на енергия

5580
Инфрачервеното излъчване на Земята като неизчерпаем източник на енергия

Нашата планета непрекъснато излъчва стотици милиона гигавата енергия в космическото пространство под формата на инфрачервено излъчване. Има ли начин тази енергия да се използва от хората на Земята за производството на електрически ток, са се запитали специалисти в областта на физиката. Отговорът е положителен и вече дори има работещи разработки в тази насока.

Учени от Харвардския университет са създали две устройства, които улавят това инфрачервено излъчване и го превръщат в нов, неизчерпаем източник на екологично чиста енергия.

Земната мантия съдържа толкова вода, колкото всички океани на планетата

Земната мантия, която се намира на дълбочина между 410 км и 660 км от повърхността, съдържа толкова вода, колкото всички океани, взети ...

И двете приспособления са базирани на принципи, подобни на тези, които се използват във фотогалваничните устройства. Вместо да използват падащата върху тях светлина във видимия диапазон, устройствата изработват постоянен електрически ток чрез повторно излъчване на инфрачервеното излъчване на Земята.

Харвардските изследователи съобщават, че подобен оптикоелектронен метод за получаване на електрическа енергия до този момент никой не е използвал. Сега обаче това е възможно, благодарение на последните достижения в областта на технологиите, които позволяват на тези методи да се гледа от гледна точка на тяхното практическо приложение.

В разработените от учените технологии са използвани най-новите открития от плазмониката, микроелектрониката, нанопроизводството и новите материали, включително метаматериали и графен.

Специалистите все пак  поясняват, че тези методи сами по себе си не могат да обезпечат производството на достатъчно количество енергия. Такива инфрачервени системи може да се използват заедно със стандартните слънчеви батерии, за да се постигне необходимата производителност. Техните елементи може да се изработват директно върху основата на обикновените фотогалванични елементи, което ще увеличи общата ефективност на системата, допълват учените.

Земята издига плазмен щит срещу слънчевите бури

Земята може да се предпазва с щит от слънчевите бури, съобщи "Ню сайънтист". Спътници и наземни детектори за пръв път наблюдаваха как ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com