Как д-р Копейкин не пи чай и не пя в градския хор

13850
Как д-р Копейкин не пи чай и не пя в градския хор
Снимка: Thinkstock

В едно мъгливо утро д-р Копейкин се събуди с ясната мисъл, че трябва да промени живота си към по-добро. Но не знаеше как точно да стане това. Не го обичаха хората - нито близките, нито по-далечните. За всеки случай реши да прибере шинела, с който се разхождаше вчера, но така и не срещна никой, когото да впечатли. Преди да го окачи в гардероба обаче бръкна по навик в десния джоб и откри там няколко забравени рубли.

Нищо не радваше повече доктора от шума на рублите. Той беше музика, по-нежна от славеева песен. Той беше опиат, по-силен от обичайните в аптечката му. За този шум можеше да направи всичко.

Денят беше от онези, в които се чудиш чай ли да пиеш или да се обесиш. Хората бяха протестирали точно под прозорците му - всеки за своите си грижи, но техните протести изобщо не засягаха д-р Копейкин. Той си имаше свои проблеми предостатъчно.

Дълго мисли какво да направи, за да се справи с тях, и накрая реши - ще свали правителството. Това ще го издигне в очите на всички, които го смятат за нищожество. Ще бъде поне веднъж в живота си Лидер, Вожд и Учител. Пък макар и на отдавна мъртви души.

Д-р Копейкин стана и провери авоарите си. Доста добре печелеше, защото умееше да държи линия. Каква линия, ще попитате. Ами успоредна на правата, каква друга. А коя е правата, ще попитате. Разбира се, тази, от която се печелят пари.

Те вълнуваха д-р Копейкин повече от всичко останало. Професията му беше такава - брояч на пари. Не мислете, че такава професия няма. Има и още как. За нея не се изискват особени качества освен едно - броейки парите, да не заспиш. Защото веднага някой ти ги взема и си дотам.

В същото време д-р Копейкин пееше в градския хор - полупрофесионална, но по-скоро изцяло самодейна формация, в която обаче пеенето се плащаше. И ако пееш наистина, и ако само си отваряш устата, без да издаваш звук. Това малко дразнеше д-р Копейкин, който наистина пееше, но пък заниманието напълно довършваше собствената му представа за успех - хем да заработва добри пари, хем да пее в градския хор.

Това той правеше основно от патриотизъм. Искаше му се да бъде запомнен точно като патриот. Не че разбираше смисъла на това нещо, съвсем не, но му звучеше представително и вдъхващо уважение. Родина, Отечество и други подобни му звучаха отнесено, ирелевантно и леко скучно, но докторът знаеше - обявявайки се за патриот, прави добра инвестиция. Защото един патриот винаги ще свърши работа в градския хор - я ще попие потното чело на диригента, я ще му донесе вода, а може и завесата да дръпне накрая.

С тези разсъждения за патриотизма д-р Копейкин стигна до извода, че един или по-скоро неколцина патриоти могат както да крепят дадено правителство, така и да го гътнат. Тази мисъл го изправи на крака. Отказа се да пие чай. Отказа се и от днешното пеене в хора. Защото да бутнеш правителство му се видя сериозна работа. Точно толкова сериозна, колкото и броенето на пари, за което вече казахме, че му беше любима дейност. Та стана и хукна да свали правителството, докато не го е направил друг вместо него или без него.

Тук е мястото да отбележим, че д-р Копейкин е напълно измислена фигура. Литературен герой. В реалността няма такова лице. Ако ви се струва, че има - това се дължи на вашето въображение. То със сигурност струва повече от няколко копейки. 

 

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com