Крал Карл и кралица Клара крали кларинети. Останалите - каквото им падне

10120
Крал Карл и кралица Клара крали кларинети. Останалите - каквото им падне
Снимка: БГНЕС

В голям майтап решиха да превърнат Борисов и Пеевски един лапсус на Кирил Петков. Тяхното синхронно плуване в политическия гьол, както вече имахме честта да отбележим, става все по-синхронно. Реагират едновременно по един и същи начин, с едни и същи коментари на дадена случка. В случая - моморандум вместо меморандум ги впечатли точно като в детската градина. Голямо коментиране падна на един лапсус, който си е наистина просто лапсус, защото в същото изявление Петков повтаря думата няколко пъти по правилния начин: Борисов и Пеевски се подиграват на Кирил Петков, че не може да каже „меморандум“ (ВИДЕО)

Поводът за дубъл реакцията на Борисов и Пеевски обаче е едно, а причините са нещо съвсем друго - разпределението на регулаторите. Публична тайна е, че в повечето случаи назначенията са си политически. И няма шеф на регулатор без партиен или коалиционен гръб. Някой би казал, че това не е правилно. Може. Ама в нормалните държави, не в нашата, където имаме сглобка, НЕкоалиция и премиерска ротация. В днешните условия няма друг вариант освен парцелиране на влиянието, колкото и грозно да звучи.

Пеевски и Борисов да не се правят на ощипани моми, защото подобен принцип беше реализиран още по времето на Тройната коалиция. И така, както се разпределят разните почти безсмислени комисии в парламента, така се разпределят и важните постове в държавата. Това, което предлагат от ПП-ДБ, си е в реда на нещата. Живеем в демокрация. Народът е избрал твърде шарена конфигурация в Народното събрание и нещата са достатъчно сложни. Предложението да се разпределят зоните на влияние е напълно резонно, когато става дума за съвместно управление.

Но кого го бърка този открит подход? Ясно е - недоволните сами се посочиха. Недоволни са най-вече от факта, че ще трябва да се съобразяват с другите и че няма как да погълнат света, колкото и да са зинали.

Няма как цялата съдебна власт и всички антикорупционни органи да са техни. Ние знаем, че точно там ги стяга чепикът - сакън да не вземе някой да прерови пак чекмеджетата в премиерската спалня.

Като казахме чекмеджета - някой знае ли какво стана с онази чистачка, дето беше свидетелствала, че в чекмеджетата нямало нищо? Тази жена ни се чу, ни се видя повече. Дали пък не си купи внезапно къща някъде надалеч?

Незряла политическа практика нарече Борисов идеята за меморандума. И се оплака, че предварително трябвало да се водят разговори и чак след това да се прави някакъв документ. Даже леко заплаши, че избори две в едно биха били логичен завършек на некоалицията. Като е толкова ербап, защо не предприеме курс към избори, а само плаши гаргите?

ОЩЕ: Борисов след предложението за меморандум: Изборите две в едно са логичен завършек на некоалицията (ВИДЕО)

Арогантен и неприемлив бил подходът да се сменят шефовете на регулаторите според лидера на ГЕРБ. В кой меморандум е записано това, попита той. А той в продължение на три мандата като сложи абсолютно навсякъде свои хора, това не беше ли арогантно?

Пеевски пък обобщи: "Ние в делкане няма да участваме". Да, когато си се юрнал всичко да контролираш, е трудно да приемеш някакво друго разпределение на благата. Само че Пеевски може и да не е чувал за Делчо Спасов - делиш, за да се спасиш. Нищо, млад е, има време, ще чуе.

Така, тръгвайки уж от службите и регулаторите, вместо да подхванат някакъв сериозен диалог, господата направиха смешка, достойна за инфантилната им собствена аудитория, но не и за мислещите хора в България. Като са толкова вещи в артикулацията, защо не вземат двамата присмехулници в синхрон да изрецитират "Крал Карл и кралица Клара крали кларинети". Пък ние ще добавим: "А останалите крали, каквото им падне.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com