"Ал Кайда" плаши САЩ: Най-мощният ѝ клон напада граждани и компании, за да трупа пари

1651
"Ал Кайда" плаши САЩ: Най-мощният ѝ клон напада граждани и компании, за да трупа пари
Снимка: Getty Images/Guliver

От декември 2023 г. насам сомалийският клон на "Ал Кайда" - "Ал Шабааб" - е извършил няколко нападения в сомалийската столица Могадишу срещу правителствени и съюзнически сили, а също срещу  компании и граждани. Някои от атаките подпомагат значителните операции на "Ал Шабааб" по събиране на приходи. Тези пари пък са за финансиране на военни покупки и подкрепа за глобалните цели на "Ал Кайда", включително нападения срещу САЩ и техните интереси.

Това анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) с конкретни препратки.

Още: Хунтата в Нигер иска помощ от Русия - не може да се справи с "Ал Кайда"

Атаки срещу сили на ОАЕ заради войната в Израел

Сомалийският клон на "Ал Кайда" заяви, цитиран от "Ал Джазира", че при нападение в Могадишу са убити няколко военни от Обединените арабски емирства. Атаката е част от кампанията на групировката срещу ОАЕ заради ролята на страната в обучението на сомалийските сили.

Дезертьор от "Ал Шабааб", който наскоро се е присъединил към сомалийската национална армия, извършил нападението във военната база "Генерал Гордън", която се управлява от ОАЕ, на 10 февруари 2024 г. Новообученият войник е открил огън по военните инструктори и служители, когато те започнали да се молят, убивайки четирима инструктори от ОАЕ и един бахрейнски офицер и ранявайки няколко сомалийски войници.

"Ал Шабааб" заяви, че нападението е в подкрепа на Палестина и че ОАЕ са "дясната ръка на ционистко-кръстоносния алианс" - т.е., че емирствата подкрепят Израел във войната срещу "Хамас". Сомалийският клон на "Ал Кайда" твърди, че действията на ОАЕ в Сомалия целели да унищожат шансовете на източноафриканската страна за независимост.

Това е първият случай, в който "Ал Шабааб" взема жертви на силите на ОАЕ в Сомалия. Групировката обаче е атакувала военната база "Генерал Гордън" и обучените от ОАЕ сомалийски войници в Могадишу през 2023 г., включително с три самоубийствени нападения. "Ал Шабааб" и преди е използвала "дезертьори" под прикритие, за да проникне в сомалийските правителствени и военни институции, откъдето да получи информация и да улесни или извърши нападения.

Още: Турция залови съмнителни лица, свързани с ИДИЛ и Ал-Кайда (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images/Guliver

История на отношенията ОАЕ-Сомалия

Военният персонал на ОАЕ в Сомалия помага за обучението на хиляди сомалийски войници за борба с "Ал Шабааб". То е част от споразумение за военно сътрудничество между Сомалия и ОАЕ, започнало през 2014 г. ОАЕ спряха сътрудничеството през 2018 г., след като сомалийските сили конфискуваха самолет на ОАЕ с 9,6 млн. долара на борда, което разпали вече съществуващото напрежение поради неутралитета на Сомалия по отношение на блокадата на Катар от държавите от Персийския залив. Програмата се разшири през 2022 г., когато Хасан Шейх Мохамуд се завърна на президентския пост в Сомалия и поправи партньорството, изградено по време на първия му мандат от 2012 до 2017 г., пише ISW.

Програмата за обучение е ключова част от плановете на сомалийското федерално правителство за укрепване на сомалийските сили за сигурност преди планираното изтегляне на войските на Африканския съюз в края на 2024 г. Най-малко два обучени от ОАЕ сомалийски батальона, разположени в Могадишу, спомагат за подобряване на сигурността в столицата през 2023 г., като намаляват жертвите и големите самоубийствени атентати в сравнение с 2022 г. ОАЕ също така осигуряват заплати за някои от тези сили.

През 2023 г. "Ал Шабааб" на няколко пъти набеляза тези сомалийски сили, базирани в Могадишу и обучени от ОАЕ, а освен това подчертава в медийните си публикации, че тези нападения са насочени срещу "наемници" от ОАЕ.

Още: "Не разбират от дума": Ал Кайда пак заплаши Франция и Швеция с терористични атаки

Атаки срещу граждани

"Ал Шабааб" извършва и нападения в Могадишу, за да сплаши местните предприятия, като част от операциите на групировката за извличане на приходи от сомалийските цивилни граждани.

През декември групировката предприе три атаки срещу предприятия на пазара "Бакара". Преди това редупреди, че ще удари тези, които изпълняват правителствено разпореждане за инсталиране на телевизионни камери с цел пресичане на практиките на изнудване. На 6 февруари групировката взриви няколко самоделни взривни устройства, насочени към пазара. Само на няколко пресечки разстояние се провеждаха демонстрации срещу данъчните и изнудваческите практики на "Ал Шабааб". 

Клонът на "Ал Кайда" се опита да взриви самоделно взривно устройство на пазара и на 3 декември 2023, но силите за сигурност предотвратиха нападението. Групата също така се насочи към активите и служителите на телекомуникационната компания Hormud поне три пъти в Могадишу в средата на декември. Анализаторите подозират, че компанията е била мишена, защото е отказала да плаща данъци на групировката.

Още: САЩ: Саиф ал-Адел е новият лидер на "Ал-Кайда"

Голямата цел - нападения срещу САЩ

Годишните приходи на "Ал Шабааб" възлизат на 100 млн. долара, които помагат на групировката да финансира военната си машина и да подкрепя глобалните цели на "Ал Кайда", включително нападения срещу САЩ и техните интереси.

Правителството и военните на САЩ оценяват, че "Ал Шабааб" е "най-големият, най-богатият и най-смъртоносният клон на "Ал Кайда" в света". Групировката изнудва търговци в райони извън нейния пряк контрол - например Могадишу, като заплашва да нападне собственици на жилища и бизнесмени, ако не платят данък върху имотите. "Ал Шабааб" разполага и с широка система за облагане на контролно-пропускателни пунктове по ключови пътища в Южна Сомалия. Облага с данъци и гражданите, живеещи в районите под неин пряк контрол.

Годишните приходи на "Ал Шабааб" ѝ помагат да финансира военни поръчки, да осигурява средства за ядрото на "Ал Кайда" и да подкрепя заговори за нападения срещу САЩ и техните интереси. В доклад на ООН от юли 2022 г. се посочва, че групировката харчи приблизително 24 млн. долара годишно за оръжия и експлозиви в Сомалия. В същия доклад ООН отбелязва, че една от държавите членки твърди, че "Ал Шабааб" подкрепя финансово "Ал Кайда".

Още: "Ал Кайда" разкрива в книга подготовката за атентатите на 11 септември

Стабилното финансово положение на "Ал Шабааб" ѝ позволява да подкрепя и външни планове за нападения. Групировката демонстрира намерението си да атакува Съединените щати и способността си да подкрепя клетки за атаки извън Източна Африка, когато ФБР осуети планиран от "Ал Шабааб" терористичен заговор в стил "11 септември" през 2019 г. Американските следователи свързват заговора с глобалната кампания на "Ал Кайда", която групировката и нейните филиали започнаха в отговор на преместването на посолството на Съединените щати в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Никой не може да попречи на "Ал Шабааб" да намали богатствата си, анализират от ISW.

Още: Семействата на убити американци съдят известен телеком - финансирал Ал Кайда и ИДИЛ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com