Изгарянето на газ застрашава милиони хора в Близкия изток

2480
Изгарянето на газ застрашава милиони хора в Близкия изток
Снимка: Getty Images / Guliver

Токсични замърсители, отделяни при изгарянето на газ, застрашават милиони хора повече, отколкото се предполагаше досега, показва разследване на Би Би Си.

Изгарянето на отработения газ при сондиране на нефт се извършва в целия Персийски залив, включително и в Обединените арабски емирства, които са домакини на COP28.

Нови изследвания показват, че замърсяването се разпространява на стотици километри, влошавайки качеството на въздуха в целия регион.

Това се случва в момент, когато ОАЕ са домакини на срещата на върха на ООН за климата COP28 на 30 ноември.

ОАЕ забраниха изгарянето на факли преди 20 години, но снимките показват, че то продължава, въпреки потенциалните последици за здравето на жителите на страната и на тези в съседните държави.

Анализ за Би Би Си показва, че газовете се разпространяват на стотици километри в региона.

В рамките на проучването е анализирано и замърсяването от кладенци в Ирак, Иран и Кувейт. Всички засегнати държави или отказаха коментар, или не отговориха.

Петролните компании, които управляват обектите, включително BP и Shell, в които е имало изгаряне, заявиха, че работят за намаляване на тази практика.

На 27 ноември Би Би Си разкри, че изтекли документи показват как ОАЕ са планирали да използват ролята си на домакин на преговорите на ООН за климата като възможност за сключване на сделки за петрол и газ.

Замърсяването се разпространява на стотици километри

Дейвид Р. Бойд, специален докладчик на ООН по въпросите на правата на човека и околната среда, заяви, че констатациите на Би Би Си са: "Много обезпокоителни. Големите петролни компании и държавите в Близкия изток нарушават човешките права на милиони хора, като не успяват да се справят със замърсяването на въздуха с изкопаеми горива.

"Въпреки огромното човешко страдание, големите петролни компании и петролните държави продължават да извършват обичайната си дейност с пълна безнаказаност и нулева отговорност."

Изгарянето може да се избегне, а газът може да се улови и да се използва за производство на електроенергия или отопление на жилища - въпреки това то продължава да се извършва по целия свят.

Замърсителите от този вид изгаряне включват PM2,5, озон, NO2 и бензо(а)пирен (BaP), които според международни експерти, включително Световната здравна организация (СЗО), при високи нива или продължително излагане на въздействието им са свързани с инсулти, рак, астма и сърдечни заболявания.

Глобалното изгаряне на факли е и основен източник на парниковите газове въглероден диоксид и метан, които затоплят планетата.

Преди две десетилетия националната петролна компания на ОАЕ, Adnoc - управлявана от председателя на тазгодишната среща на върха за климата COP28, Султан ал-Джабер - се ангажира да прекрати "рутинното изгаряне". Въпреки това оценка на сателитни снимки, направена от Би Би Си, показва, че то се извършва ежедневно в офшорни зони. ОАЕ са един от най-големите източници на петрол за пазара в Обединеното кралство, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Европа гледа все по-строго към мръсния въздух в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com