X
 
 

Многоженството в арабския свят губи популярност

1324 0
Многоженството в арабския свят губи популярност
Снимка: Getty Images/Guliver
Многоженството става все по-слабо популярно в арабските страни от Магреба – Либия, Мароко, Тунис, Алжир и Мавритания. Това заяви професорът по социология от университета „Мохамед VI” в Мароко Мохтар ал Харис по време на форум за положението на семейното в арабския свят.

Заради сложната ситуация в Либия и по икономически причини броят на случаите с многоженство е намалял. Още през 1975 г. в Тунис е приет закон, забраняващ многоженството, така че подобни случаи там се смятат за незаконни. През 2004 г. в Мароко е приет закон, поставящ пречки пред сключването на няколко брака едновременно – за целта се изисква да бъдат изпълнени множество условия, включително да се получи съгласието на първата съпруга. Много малък процент от мъжете в Алжир имат по няколко жени и изобщо темата за многоженството не намира подкрепа в обществото. Многоженството в Мавритания е разпространено само сред определени прослойки на обществото, твърди професорът, цитиран от РИА Новости.

В Канада тръгна процес срещу многоженци

Съдебен процес срещу двама канадски мормони, единият от които призна, че има 24 съпруги и 146 деца, започна в Кранбрук, Британска Колум...

Многоженството вече не е актуално явление за голяма част от арабските държави заради невъзможността на мъжа при съвременните условия да обезпечи еднакъв стандарт на живот за всички жени и за децата. Освен това в арабското общество и специално сред жените все по-широко влияние има тезата, че многоженството е несправедливо и нарушава правата на жените и децата.

В същото време много мъже от региона на Магреба все още не приемат жените им да работят. Според изследване на университета, работата на жените е повод за разногласие с техните съпрузи в повече от 1/3 от семействата в тези страни. Най-много разногласия по този въпрос има сред семействата в Тунис, който се смята за най-феминистката държава в региона. Там 43 % от тунизийците са недоволни от факта, че жените им работят.

Подчертава се, че разликата във възрастта между съпрузите в страните от Магреба е между 4 и 6 години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...