Преврат в Нигер, президентът е отстранен (ВИДЕО)

7952
Преврат в Нигер, президентът е отстранен (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър

Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман, цитиран от агенциите.

ОЩЕ: Джихадисти са убили в Нигер 420 цивилни от началото на годината

"Ние, силите за отбрана и сигурност, решихме да сложим край на режима на президента Базум", каза полковник-майор Амаду Абдрамане в телевизионно обръщение, заобиколен от девет други униформени войници. Те казаха, че „всички институции“ в страната ще бъдат разпуснати, границите са затворени и е наложен полицейски час „до второ нареждане“.

Абдраман каза, че говори от името на Национален съвет за защита на родината. Засега не е ясно дали той и другите офицери от телевизионното обръщение говорят от името на цялата армия.

Президентът на Бенин Патрис Талон се е отправил към Нигер в опит за посредничество след последния пристъп на турбуленция в региона. Очакваше се президентът Талон да пристигне в Ниамей в четвъртък, за да разговаря с двете страни за разрешаване на кризата след среща в Абуджа в сряда с нигерийския президент Бола Ахмед Тинубу. Нигерийският лидер каза, че президентът Талон ще посредничи както с президентската гвардия, така и с Базум, за да се постигне споразумение.

Базум е един от малкото прозападни лидер в Сахел, той бе избран през 2021 г., поемайки кормилото на една страна, обременена от бедност и история на хронична нестабилност. В съобщение в Twitter президентската канцелария заяви, че „елементи от президентската гвардия са се опитали неуспешно да получат подкрепата на националните въоръжени сили и национална гвардия". „Армията и Националната гвардия са готови да атакуват разбунтувалите се. Президентът и семейството му са добре", се казва в съобщението.

Причината за гнева на охраната не се съобщава.

Международни реакции

Шефът на ООН Антонио Гутериш успя да разговаря с президента на Нигер в сряда следобед, каза неговият говорител и „изрази пълната си подкрепа и солидарност“. Съединените щати поискаха освобождаването на Базум, заявявайки, че са "дълбоко загрижени". Часове след задържането му поддръжниците на Базум се опитаха да се доближат до комплекса, където той беше задържан, но бяха разпръснати от членове на президентската гвардия, които стреляха предупредително, видя репортер на АФП. Един човек е ранен, но не е ясно дали е бил ранен от куршум или от падане, докато тълпата се е разпръснала.

Партиите от управляващата коалиция на Нигер в Ниамей осъдиха "самоубийствена и антирепубликанска лудост" в изявление, като казаха, че "някои елементи от президентската гвардия са изолирали президента" и семейството му, както и министъра на вътрешните работи. ECOWAS призова за незабавно и безусловно освобождаване на Базум и предупреди, че всички замесени ще бъдат държани отговорни за неговата безопасност.

Европейският съюз заяви, че се „асоциира“ с изявлението на ECOWAS и осъжда „всеки опит за дестабилизиране на демокрацията и заплаха за стабилността“ на Нигер. Франция, на която Нигер бе колония, съседен Алжир, както и Световната банка" категорично осъжда всеки опит за завземане на властта със сила" или "дестабилизиране" на Нигер.

Склонност към преврати

Държавата Сахел без излаз на море е претърпяла четири преврата от независимостта си от Франция през 1960 г. и множество други опити. Базум, бивш вътрешен министър, беше дясната ръка на бившия президент Махамаду Исуфу, който доброволно се оттегли след два мандата. Смяната на властта през април 2021 г., след избори, спечелени от Базум в надпревара в два тура срещу бившия президент Махаман Усман, отбеляза първото мирно предаване на властта на Нигер.

Но тревожното минало остава живо. Опит за преврат е извършен само дни преди встъпването в длъжност на Базум, според източник от сигурността. Тогава няколко души бяха арестувани, включително заподозреният водач, капитан от военновъздушните сили на име Сани Гуруза и бившият министър на вътрешните работи Усман Сисе. Петима души, включително Гуруза, бяха осъдени през февруари на 20 години затвор, докато Сисе беше оправдан. Втори опит за отстраняване на Базум се случи миналия март, "докато президентът... беше в Турция", според представител на Нигер. Властите никога не са коментирали публично инцидента.

ОЩЕ: Кърваво нападение срещу войници в Нигер - най-ужасното в историята на страната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com