Руанда не иска френско присъствие на годишнината от геноцида

49286
Руанда не иска френско присъствие на годишнината от геноцида
Снимка: Getty Images/Guliver

На френския посланик в Руанда му било казано от външният министър на страната да не присъства на тържественото отбелязването на 20-та годишнина от избиването на 800 000 тутси, съобщи АФП.

В неделя на Мишел Флеш се обадили от ведомството на дипломат №1 на Кигали Луиз Мушикивабо и казали, че повече не е акредитиран на церемонията. Преди това френският министър на правосъдието Кристиан Таубира обяви, че също няма да присъства на събитието, тъй като получила позвъняване от руандийския президент Пол Кагаме, повторил обвиненията срещу Франция за "участие" в смъртта на 800 000 негови сънародници, предаде БГНЕС.

Франция беше съюзник с националистическото правителство на хуту до клането на тутси, извършено през 1994 г. Париж постоянно повтаря напоследък, че няма нищо общо с геноцида. Макар да обяви, че няма да изпраща свой министър да присъства на церемонията в памет на жертвите, Париж твърдеше, че неговият посланик в Кигали ще е там.

По думите на Луиз Мушикивабо Франция тепърва ще се изправи пред "трудна истина" за действията си преди две десетилетия. А тази истина, включваща участие в геноцида, ще е трудна за приемане, допълва министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com