Взривен газопровод в Египет

5959
Взривен газопровод в Египет

Призори в Египет бе извършен атентат на газопровод, доставящ природен газ за Израел и Йордания. Това е 15-а атака срещу този тръбопровод от 2011 г., предава египетската агенция Мена.

Свидетели чули силна експлозия и видели пламъци да се издигат от мястото, недалеч от град Ел Ариш, в северната част на египетския полуостров Синай.

Има подозрения, че атентатът е дело на бойци бедуини, отговорни за атаките срещу тръбопровода, извършени след свалянето на бившия египетски президент Хосни Мубарак в началото на 2011 г.

След народния бунт Египет се сблъсква с много проблеми, свързани със сигурността, по-специално в населения с тежко въоръжена бедуинска общност Синай, където върви и усилена контрабанда с палестинския анклав Газа. Срещу газопровода, захранващ Израел и Йордания, вече са извършени 14 нападения.

През април Кайро замрази доставките на газ за Израел, за да постигне по-добра цена. Няколко министри и бизнесмени от ерата Мубарак бяха съдени и осъдени заради продажбите на газ за Израел на цени по-ниски от пазарните.

Редактор: Петър Проданов

"Летни съпруги" в Египет

В началото на тази седмица Ал Арабия привлече вниманието на читателите си към проблема с „летните съпруги", като се позова на нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com