Заловиха един от лидерите на „Ал Кайда”

31066
Заловиха един от лидерите на „Ал Кайда”

Въоръжените сили на САЩ проведоха спецоперации в Сомалия и Либия, предаде Ройтерс, цитирайки анонимен източник от американското правителство. Американските командоси са заловили високопоставения член на „Ал Кайда” Анас ал-Либи, който е издирван за терористичните атентати в посолствата на САЩ в Танзания и Кения през 1998 г.

49-годишният терорист е арестуван близо до Триполи. Оказва се, че неговото истинско име е Назих ал-Хамид ал-Рукхая. Либия отрича, че е била уведомена за американската акция, но според американските източници и северноафриканската държава е участвала в операцията.

Според непотвърдени данни пък в Сомалия е бил убит лидер на ислямската групировка „Ал Шабаб”, която е свързана с „Ал Кайда” и пое отговорността за атаката на мола „Уестгейт” в Найроби, Кения миналия месец. Тогава загинаха 67 души.

"Ню Йорк таймс" съобщава, че операцията в Сомалия се е провела във вила в курортния град Барааве. Именно в тази вила са подготвяни наемниците на групировката.

Американските морски пехотинци обаче са отстъпили след няколкочасова престрелка и не са могли да се убедят в смъртта на лидера на "Ал Шабаб". Представител на групировката заяви вчера, че е загинал един от техните бойци. Правителството на Сомалия съобщи, че е известено за операцията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com