Белият дом подкрепи закон за конфискацията на руски активи в полза на Украйна

5648
Белият дом подкрепи закон за конфискацията на руски активи в полза на Украйна
Снимка: Getty Images

Администрацията на президента Джо Байдън подкрепя законопроект, който да позволи конфискуването на част от замразените руски активи на стойност 300 милиарда долара, за да ги предостави на Украйна.

Координиране със съюзниците от Г-7

"Законопроектът ще предостави на изпълнителната власт правомощията, необходими за конфискуване на руски суверенни активи в полза на Украйна", се посочва в меморандум на Съвета за национална сигурност до Комисията по външни отношения на Сената, с който се е запознал Bloomberg.

Още: САЩ натискат за милиарди руски долари за Украйна, тя отстъпи леко от взетото при контраофанзивата (ВИДЕО)

Този ход на Байдън идва, след като републиканците в Конгреса блокират около 61 милиарда долара помощ за Украйна, отчасти поради опасения, че Вашингтон поема твърде голямо финансово бреме. 

Както се посочва в материала, Белият дом се опитва да балансира с опасенията, че подобен ход може да навреди на репутацията на финансовата система на САЩ и да провокира бягство от долара.

Президентската администрация иска също така да координира тази стъпка със своите съюзници от Г-7, особено в Европа, където се съхраняват около 200 милиарда долара замразени руски активи и където подкрепата за тяхното изземване е по-слаба, се отбелязва в материала.

Съветът за национална сигурност подкрепя мярката като част от поредица от инструменти, с които САЩ обмислят да принудят Русия да плати щетите от войната, посочва неназован високопоставен служител на Белия дом. Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна може да струва около 411 милиарда долара.

Още: Русия предлага кокошка за кон: Дайте ни замразените пари и ще ви върнем вашите замразени

Засега от Съвета за национална сигурност са отказали коментар пред агенцията.

"Заедно с нашите партньори от Г-7, проучваме всички възможности в съответствие с нашите правни системи и международното право, за да помогнем на Украйна да получи компенсация от Русия“, се казва в изявление на Държавния департамент.

Кремъл заплаши със сериозни последствия

Москва вече реагира на новината. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Ние почти нямаме канали за връзка. Нас никой не ни е уведомил. Но това, разбира се, е много провокативно заявление, което говори за възможност за незаконни действия по отношение на нашата собственост, нашите активи. Това не може да не доведе до сериозни последствия. Това ще подкопае доверието на международните инвеститори към САЩ. Доколкото разбираме по този начин САЩ се опитват да окажат натиск на Европа." 

Той напомни, че основната част от руските активи се намира в Европа.

В ЕС са предпазливи и действат бавно

Подкрепата в Европа далеч не е сигурна. Европейският съюз обмисля данък върху печалбите, генерирани от замразените активи на Руската централна банка, почти 190 милиарда долара от които се държат в белгийската клирингова къща Euroclear. Напредъкът по това предложение е бавен, тъй като няколко ключови държави членки, включително Германия и Франция, както и Европейската централна банка, са загрижени за въздействието, което това ще окаже върху стабилността на еврозоната. Освен това има опасения, че Москва може да си отмъсти, като конфискува активи, които са блокирани в Русия.

Още: Украйна иска да се конфискуват замразени руски активи, ЕС смята, че е незаконно

Очаква се темата да бъде повдигната на срещата на Г-7 следващия месец, заявява анонимен източник на агенцията.

В американския Сенат мярката среща широко одобрение

Налице е широко двупартийно съгласие по този въпрос в Сената, казва един от двамата вносители на законопроекта, сенаторът-републиканец Джим Риш. "След една година преговори, отдавна е време комисията да разгледа този законопроект", смята той.

Демократите и републиканците в комисията са разделени обаче по двете ключови части от законопроекта, тъй като той изисква Байдън да координира действията си със страните от Г-7, за да конфискува активите, но не изисква тяхното одобрение, което според някои опасения ще даде на САЩ възможност да действат едностранно.

Още: Великобритания с условие към Русия, за да ѝ върне замразените активи

Законопроектът също така съдържа формулировка, която да попречи на Русия да оспори изземването в американските съдилища, но това означава определена уязвимост от гледна точка на американската конституция.

Представители на Белия дом, включително министърът на финансите Джанет Йелън, по-рано заявиха, че действащото законодателство на САЩ не позволява конфискуване на суверенни активи, замразени след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Но позицията започна да се променя, след като стана ясно, че републиканците се колебаят да одобрят повече средства от данъкоплатците за военна помощ за Украйна.

Министър Йелън коментира в понеделник, че би искала да види оценка на потенциалните рискове за международната роля на долара и дали може да се въведе „смекчаване“ срещу подобни рискове. Тя каза, че Конгресът ще трябва да приеме ново законодателство, за да могат САЩ да участват в изземването на всякакви суверенни чуждестранни активи.

ЕС е блокирал активи на Руската централна банка за над 200 млрд. евро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...