Дойче Веле: Година власт на Джо Байдън – година на разочарования

7473
Дойче Веле: Година власт на Джо Байдън – година на разочарования
Снимка: Getty Images

От спечелването на рекорден брой гласове до ниско рейтингово президентство, което се бори да приеме ключови закони – как се обърка всичко? Изборите са зад ъгъла, а Джо Байдън има малко време да промени нещата. Това пишат в анализ на първата година от мандата на американския президент Томас Гордън-Мартин и Исабела Ескобедо за "Дойче веле".

Преди една година, дни след като насърчи поддръжниците си да маршируват към сградата на Капитолия, хаотичното президентство на Доналд Тръмп приключи. На сутринта, когато напусна Белия дом, игнорирайки встъпването в длъжност на своя наследник, той остави послание: "Пожелавам на новата администрация много късмет и голям успех. Мисля, че те ще имат голям успех. Те имат основата да направят нещо много грандиозно“.

Джо Байдън направи равносметка за първата година от неговия мандат (ВИДЕО)

Американският президент Джо Байдън даде близо двучасова пресконференция в Белия дом по повод една година от встъпването си в длъжност, ...

По онова време поддръжниците на президента на Съединените щати Джо Байдън може би бяха съгласни с това. 46-ият президент току-що беше спечелил повече от 81 милиона гласа - най-многото, регистрирани някога - и си беше осигурил крехко мнозинство в Конгреса.

Само 12 месеца след това една трудна година доведе до спад в популярността на Байдън. Измъчената законодателна програма на президента, растящата инфлация и нестихващата пандемия от COVID-19 доведоха до спад в рейтинга на одобрение на Байдън от високите 54 % през април до най-ниското ниво от 41% преди Коледа.

През последните дни неуспехът да се приемат реформите в областта на избирателните права и политиката за задължителни ваксини за големите предприятия означава, че през 2022 г. проблемите му само са се задълбочили. Колегите на Байдън от Демократическата партия от целия идеологически спектър публично заявиха, че стратегията на президента се проваля, и призоваха за нов подход.

Трудната първа година на Байдън

Вирджиния Сапиро, професор по политически науки в Бостънския университет, нарече първата година на Байдън "предизвикателна". Въпреки това тя смята, че трудностите му се обясняват по-добре с "раздадените му карти". "Не познавам друг президент, който да е встъпил в длъжност с такава огромна купчина отломки за разчистване", каза тя пред ДВ.

Байдън заговори за нахлуване на Русия в Украйна - Кремъл щял да даде много жертви

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия ще плати висока цена, ако нахлуе в Украйна, включително множество човешки жертви и с...

След спечелването на изборите през 2020 г. пощенската кутия на Байдън беше запълнена с множество трънливи въпроси, включително икономическите и здравните главоболия свързани с пандемията от COVID-19 и дълбоко поляризирания американски електорат.

Въпреки че се съобразява с крехкото си мнозинство в Сената, Байдън е постигнал някои значителни законодателни победи. През март той прие плана "Американско спасение" за подпомагане на най-бедните семейства по време на кризата с коронавируса, а по-късно през годината подписа законопроект за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара за ремонт на пътищата и мостовете в Америка.

"Байдън всъщност е много успешен в определен брой законодателни актове; но хората не обръщат особено внимание на детайлите", казва Сапиро.

Изборите през 2020 г. бяха уникални и поради факта, че веднага след обявяването на Байдън за победител социологическите проучвания показаха, че повече хора се радват, че Тръмп е загубил, отколкото че Байдън е спечелил. След поредица от двукратни президентски мандати, продължили до 1993 г., американците гласуваха Тръмп да не получи втори мандат.

Неизпълнени обещания и накърнена репутация

Джо Байдън: Нямаме намерение да се връщаме към локдауните

Съединените щати нямат намерение да се връщат към практиката на локдауни и затваряне на училища заради разпространението на варианта Ом...

Централно място в президентската кампания на Байдън заемаше желанието да обедини разделената страна. При встъпването си в длъжност Байдън заяви, че Америка се нуждае от едно нещо: "Единство". След това той използва тази дума още седем пъти в речта си.

Политическата поляризация обаче продължава. Съпротивата на републиканците в Конгреса осуетява голяма част от законодателната програма на Байдън. Той не успя да убеди двама въздържали се сенатори от Демократическата партия да приемат плана му за 1,75 трилиона долара "Изграждане на по-добър живот" за борба с климатичната криза и за укрепване на здравеопазването и мрежата за социална сигурност.

Консервативното мнозинство във Върховния съд може да отмени правото на аборт по-късно тази година, което ще даде допълнителна храна на въпроса, предизвикващ разделение. Междувременно социологическите проучвания показват, че 45% от републиканските избиратели все още вярват, че изборите са били фалшифицирани. След 12 месеца единството в САЩ продължава да е трудно постижимо.

За наблюдателите извън САЩ една поредица от събития може да изпъкне над останалите: неуспешното изтегляне от Афганистан. Изтеглянето на американските войски през август беше последвано от възстановяване на управлението на талибаните, както и от прекратяване на демокрацията и срив на човешките права, особено на жените. Стряскащите кадри на американските самолети, излитащи с хванали се за тях афганистанци, предизвикаха сравнение с противоречивата евакуация на Америка от Виетнам през 1975 г.

Изтеглянето накара САЩ да изглеждат "неумели, некомпетентни и в крайна сметка слаби", казва Сет Г. Джоунс, вицепрезидент на вашингтонския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания.

Година след Капитолия: Либералната демокрация е по-уязвима от всякога

Точно на 6 януари 2021 г. д-р Искрен Иванов, преподавател по политология в СУ ”Климент Охридски” и гост преподавател в унив...

"Двадесет години напредък в областта на правата на жените отидоха в тоалетната чиния, икономиката се срина - и на мястото на САЩ видяхме как китайците, иранците и руснаците развиват отношения с талибанското правителство", каза Джоунс пред ДВ.

Още проблеми на хоризонта

Ако първата година на Байдън беше трудна, следващите три може да се окажат още по-трудни. Във външнополитически план заплахите включват китайската милитаризация в Тихия океан, нестабилността в Близкия изток и потенциално руско нахлуване в Източна Украйна. "Има много въпросителни за това колко гръбнак има тази администрация", каза Джоунс. Сапиро твърди, че "единственият начин популярността на Байдън да се повиши е, ако COVID-19 изчезне и ако законопроектите, които той се надява да прокара, се осъществят". 

Може би още по-опасен за авторитета на президента е слухът, че той няма да се кандидатира през 2024 г. "Това е неизказаното предположение и течението, което преминава през целия Вашингтон", казва пред ДВ Брет Стивънс, десноцентристки колумнист в „Ню Йорк Таймс“.

На 78 години Байдън е най-възрастният президент, избиран някога. Ако се кандидатира през 2024 г., той ще бъде на 82 години. Стивънс, който заяви, че е гласувал за Байдън, казва, че е време президентът да се оттегли.

САЩ ще предоставят на Афганистан над 300 млн. долара хуманитарна помощ

Съединените щати ще предоставят допълнително повече от 308 млн. долара и 1 милион дози ваксина срещу коронавирус като хуманитарна помощ...

"Демократическата партия трябва да започне да намира жизнеспособни кандидати, които да се кандидатират през 2024 г., защото така републиканците ще бъдат в силна позиция да си върнат Белия дом", посочва той. Сапиро смята, че вместо да се фокусира върху следващите президентски избори, по-важни са междинните избори през ноември 2022 г. "Те винаги са проверка за президентите, а на първите междинни избори те винаги губят места", каза тя.

Ако републиканците си осигурят мнозинство в Конгреса, това ще направи работата на Байдън още по-трудна, тъй като той ще трябва да направи допълнителни отстъпки, за да приеме каквито и да било закони. На въпроса какво разумно нещо би могъл да направи, ако това се случи, отговорът на Сапиро е ясен: "Абсолютно нищо!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com