Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит от дрон на САЩ (ВИДЕО)

5636
Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит от дрон на САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерът на терористичната групировка "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит след удар на дрон на САЩ в Афганистан. Новината първо беше съобщена от американски медии, а след това потвърдена от президента Джо Байдън, който говори от Белия дом. "След като се убедих в безспорните и убедителни доказателства за неговото местонахождение, аз наредих прецизна атака, която да го ликвидира от бойното поле веднъж завинаги", заяви Байдън.

След края на Осама бин Ладен преди 11 години Зауахири стана международен символ на групировката. Преди да я оглави, е имало време, в което е бил личен лекар на Бин Ладен. Още през уикенда официални лица са чули информацията за смъртта на 71-годишния лидера на терористичната групировка, но официалното обявяване на успешната операция е било отложено до потвърждаване на данните.

"През уикенда САЩ проведоха контратерористична операция срещу значима цел от "Ал Кайда" в Афганистан", е казал висш държавен служител, цитиран от CNN.

Президентът Байдън, който е с положителен тест за коронавирус, говори от балкона на Синята стая в Белия дом.

САЩ: Има риск "Ал Кайда" да се възстанови

Терористи от "Ал Кайда" в Афганистан може да са заплаха за Съединените щати поне още 12 месеца. За това предупреди в изслушване пред Се...

Държавният департамент на САЩ беше обявил награда от 25 милиона долара за информация, която води до залавянето на Зауахири. Терористът произхожда от изтъкнато египетско семейство. Дядо му, Рабиа'а ал Зауахири, е бил имам в университета Ал-Азхар в Кайро. Наследникът на Бин Ладен се заяви открито като боец, след като лежа в затвора заради връзката си с покушението срещу египетския президент Ануар Садат през 1981 година.

Осама бин Ладен

Зауахири е помагал за най-смъртоносните атака на американска земя, когато два самолета бяха превърнати от похитителите в оръжия.

"На тези 19 братя, които излязоха и дадоха душите се на Всемогъщия Аллах, Всемогъщият Бог даде тази победа, на която се радваме днес" - каза Зауахири във видеообръщение от април 2002, имайки предвид атаките от 11 септември 2001 година. Това е само първото от многото предизвикателни послания, отправени от терористичния лидер, който оглави групировката след ликвидирането на Бин Ладен през 2011 година.

Американски генерал: „Ал Кайда” още е във война със САЩ

„Ал Кайда” все още е в Афганистан и има за цел да нанесе удар по Съединените щати, заяви генерал Марк Мили, председател на ...

В доклад на ООН от 2021 година е изразено предположение, че той се намира някъде в граничния район на Афганистан и Пакистан и че може би е твърде болнав, за да участва в пропагандни изяви. Отсъствието на Зауахири от пропагандните действия на групировката доведе до предположения, че той може вече да не е жив.

На 5 април тази година обаче излезе негово видеоизявление, в което хвали Мускан Хан, възпротивила се срещу забрана за носене на хиджаб в училищата в индийския щат Карнатака.

Това опроверга предположенията, че наследникът на Бин Ладен вече е починал. Видеото не дава знаци, по които можеше да се разбере къде се намира лидерът на "Ал Кайда" по това време, а предположенията бяха именно за Афганистан. От идването на американските войски в Афганистан Зауахири непрекъснато е сменял местонахождението си. В един случай той за малко се измъкна жив, но семейството му загина в региона на пещерите Тора Бора.

В атаките срещу Световния търговски център от 11 септември 2001 година, планирани с негово участие под лидерството на Бин Ладен, загинаха близо 3 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com