Покрай Тръмп рухнаха „универсални” ценности

3814
Покрай Тръмп рухнаха „универсални” ценности
Снимка: Getty Images/Guliver

"Доналд Тръмп е изритан от социалните медийни платформи, но той остава начело на САЩ. Линдзи Греъм, който разкритикува решението на Туитър и заяви, че компанията може да спре и неговия акаунт, тъй като подкрепя Тръмп, е сенатор." Така започва текст на Бурхаметин Дуран, публикуван във в. „Сабах”. Ето какво гласи още той, в превод на БГНЕС.

Всички тези скандали се разиграват в сърцето на Вашингтон, където демократите се опитват да отстранят Тръмп от длъжност съгласно 25-ата поправка. Ако вицепрезидентът Майк Пенс и по-голямата част от кабинета на Тръмп не се съгласят с това искане, демократите заплашват да импийчнат излизащия президент. Нека дза е ясно, че е изключително малко вероятно Тръмп да бъде свален в последната седмица в Белия дом, но ще има проблеми с „подбуждане към въстание“.

Слух: Тръмп спрял парите на адвоката си Руди Джулиани

Вбесен от втория процес за импийчмънт, президентът на САЩ Доналд Тръмп е спрял хонорарите на Рудолф Джулиани, твърди източник на CNN. С...

Предвид всичко, отмяната на наследството на Тръмп ще бъде най-важната точка в дневния ред на администрацията на Джо Байдън.

Част от този план ще включва интензивно лепене на етикети на Тръмп. Независимо от правните обвинения, излизащият президент ще остане в историята като изключение, луд и тиранин. Неговото президентство също ще бъде представено като аномалия. След слизането на Тръмп от престола, много хора, които са работили с него по време на петгодишната му политическа кариера - която беше пълна с раздори, обвинения и скандали - ще станат чисти.

Имайки предвид, че всеки втори американец подкрепя нахлуването през миналата седмица в сградата на Капитолия в САЩ, „демонизацията“ на Тръмп все още може да даде обратен ефект. При обрат на съдбата опитът за заличаване на Тръмп може да направи Тръмпизмът по-силен и по-устойчив.

Но нека американският народ се тревожи за това. Истинската ми грижа е какво научи светът от този противоречив президент – след като американските или западните митове бяха разрушени и където универсалните истини изчезнаха.

Президентството на Тръмп разруши най-малко четири постулата: американска изключителност, насърчаване на демокрацията, универсалността на либералните ценности и мит за глобализацията.

Процедурата по импийчмънт - какви са реалните заплахи за Тръмп

Камарата на представителите на САЩ одобри за втори път импийчмънт на президента Доналд Тръмп, което го направи единственият президент н...

Смъртта на американската изключителност е най-голямото развитие, което свалянето на Тръмп не може да отмени. В основата на американския национализъм е убеждението, че „блестящият град на хълма“ е построил нов свят, дал е и е разпространил своите ценности сред населението като част от божествена мисия – оправдана и неизбежна.

Байдън и неговият екип може да се опитат да атакуват Тръмп, за да поправят глобалната репутация на Америка и да възродят американския изключителност у дома и в чужбина. Като отхвърлят наследството на Тръмп, те може да се стремят да продават на хората идеята, че САЩ са изключителна нация, оформена от свобода, индивидуализъм, равенство и демокрация, с мисия да промени света.

Само че, за протокола, вече никой не вярва на тази история. Администрацията на Барак Обама нанесе първоначалния удар по идеята за американския изключителност, тъй като излъсканата реторика на Вашингтон за демокрацията и правата на човека се срина по време на сирийската гражданска война.

Тръмп, напротив, разкри напълно американските национални интереси пред света. Той последователно казва, че Вашингтон се грижи за интересите, а не за ценностите - независимо дали става въпрос за цената на петрола или продажбата на оръжия.

Няма значение, че Тръмп вероятно се опитваше да успокои белите американци с тяхното усещане, че са жертва. В крайна сметка идеята за американска мисия, която да ръководи света, вече не е достоверна.

Тръмп пак говори и пак опитва да оправи положението с призив да няма насилие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видео, в което не споменава за втората процедура по импийчмънт, но призова за мир и твърди, ч...

Европа също не можа да се защити от последиците. Арабските бунтове, заедно с президентството на Тръмп, разкриха как европейските държави също използват ценности, за да подкрепят собствените си интереси - оттук и гибелта на втория постулат на Америка: насърчаване на демокрацията.

Президентството на Тръмп установи, че свободата, безпристрастността, позитивизмът, правата на човека и войната срещу терора не са универсални понятия, а просто идеи, които Западът е намерил за удобни. (Твърденията за универсалност от авторитарни и тоталитарни режими, като Китай и Русия, отдавна са дискредитирани.)

При Тръмп обаче светът стана свидетел на гибелта на два допълнителни постулата. Стана ясно, че либералните ценности, които САЩ и Европа популяризират, не са универсални. Оказа се, че глобализацията се смята за нещо добро, стига да обслужва собствените им интереси.

Цензурата на Тръмп разкри, че американски компании контролират цифрови и социални медийни платформи в услуга на интересите на САЩ. Всъщност стана ясно, че тези все по-монополистични компании обслужват американските интереси, определени от определена група хора, бият тревога по целия свят и подклаждат опасенията за националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com