Разтуриха със сила учителския протест в Мексико, продължаващ от септември

15271
Разтуриха със сила учителския протест в Мексико, продължаващ от септември
Снимка: Getty Images/ Guliver

Стотици полицаи поеха отново контрола върху площада около Монумента на революцията в Мексико в нощта срещу понеделник. От септември мястото бе окупирано от преподаватели, недоволни от въведената от властите образователна реформа. Вътрешният министър на федералния окръг Ектор Серано обясни в Туитър, че операцията се извършва „по настояване на столичани", предаде АФП, цитирана от БТВ.

Полицаите обкръжиха централния площад, където бяха израсли десетки палатки и други временни съоръжения. Преподавателите отказаха да го напуснат, но след многобройни подкани, викове и блъскане те бяха обградени на малка част от терена.

Мексиканската наркомафия раздаде коледни подаръци

Мексиканската мафия е решила да повдигне настроението на жителите на град Тампико, щата Тамаулипас по Коледа и е организирала раздаване...

„Няма да си тръгнем", увери пред местните медии Хуан Хосе Ортега, местен синдикален лидер. Настоявахме да получим няколко часа, за да постигнем компромис, но властите отказаха, добави той и обвини властите в столичния окръг, че „действат авторитарно".

Протестът е насочен срещу миналогодишна реформа в образователната система, която цели да подобри качеството на образованието и да въведе оценка на преподавателите. Мнозина от тях обаче заявяват, че всъщност целта е да се „приватизира" държавното образование и да се осигури възможност за уволнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com