"Татко, тази подводница е опасна": Как едно умно момче спаси себе си и баща си от трагедията с "Титан"

47838
"Татко, тази подводница е опасна": Как едно умно момче спаси себе си и баща си от трагедията с "Титан"
Снимка: Скрийншот: Twitter/People

Финансистът от Лас Вегас Джей Блум с огромно вълнение и ентусиазъм казва на своя син Шон, че ще има възможността да пътува до дълбините на океана и да разгледа останките от "Титаник" на борда на подводницата "Титан". Синът му обаче моментално усеща, че има твърде много притеснителни неща около батискафа.

"Основната причина баща ми да не се качи на "Титан" е защото аз му казах да не го прави. Казах му: "Пич, тази подводница няма как да оцелее толкова дълбоко в океана", разказва пред People 20-годишният Шон. "Притеснявах се, защото не смятах, че подводницата може да издържи такова напрежение и изобщо не е създадена за такива дълбочини."

Заедно с негов приятел на име Саймън започват да търсят повече информация за плавателния съд, който би трябвало да закара него и баща му на блзо 4000 м дълбочина. "Това е малка подводница, а вътре са наблъскани петима души. Нещо ми подсказваше, че работата никак не е както трябва."

Шон и Джей Блум дори се срещат с основателя на OceanGate - Стоктън Ръш (който е един от петимата загинали) през месец март. Заедно посещават експозицията, посветена на "Титаник", и разговарят относно предстоящото пътуване. Тогава Ръш казва на момчето: "По-безопасно е от карането на хеликоптер. По-безопасно е от скуба дайвинг. По-безопасно е от това да пресичаш улицата." Относно Стоктън Ръш Джей казва: "Той беше добър човек с голямо сърце и наистина вярваше в това, което прави и говори. Но не искаше да чува нищо, което по някакъв начин противоречи на неговия поглед към света. Ако го чуе, просто ще го пропусне. Затова спрях да говоря за притесненията си относно сигурността."

Всъщност Джей казва, че Стоктън Ръш сериозно е убеждавал баща му да закупи два билета за експедицията, защото чрез парите ще може да прави изследванията си. Такъв е бил принципът на Ръш - уговаряйки богати туристи да пътуват с него до останките на "Титаник" на борда на "Титан", да финансира операцията.

След като Шон убеждава баща си, че приключението е супер опасно, в крайна сметка двамата отказват да закупят билети. Тогава Стоктън Ръш им предлага солидна отстъпка и нарича опасенията на двете момчета "неинформирани". Според младежа голямата грешка на Ръш била, че не допускал никаква независима оценка за работата си и не приемал сериозно никаква критика.

"Никога не бих се спуснал отново": Оцелял след пътуване с "Титан" загуби двама близки приятели завинаги

През лятото на 2021 година германският бизнесмен Артур Льобл се качва на борда на малката подводница „Титан“, знаейки, че м...

Иронията е, че на мястото на Джей Блум и неговия син Шон се записват Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сюлейман. Според лелята на Сюлейман, той бил ужасен от предстоящото пътуване, но се съгласил, за да го подари на баща си като изживяване.

Двама бащи, двама синове и две тотално различни решения, довели до необратими трагични последствия.

ОЩЕ: "Аз бях заключен в "Титан": Клип показва колко е било тясно във фаталната подводница (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com