Турски мафиот пере пери през банкова сметка в България

5720
Турски мафиот пере пери през банкова сметка в България
Снимка: iStock

Известен турски бизнесмен, обвинен от мафиотския бос Седат Пекер в неправомерни действия, е изправен пред наказателни обвинения в САЩ за пране на пари от трафик на наркотици, съобщава „Ахвал Нюз“. Според разследване на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA), една от схемите за прането на пари е осъществена чрез банкова сметка в София, България.

Халил Фалиали е в бизнеса с луксозни хотели в провъзгласилата се за турска република Северен Кипър и бе обвинен в участие в международен трафик на наркотици във видеозаписа, публикуван от лидера на турската мафия Седат Пекер през месец май.

Във видео, публикувано в неделя, Пекер обвини Фалиали, че е работил с Еркам Йълдъръм, син на бившия премиер на Турция Бинали Йълдъръм, в транспортиране на кокаин от Венецуела до Турция през Панама.

„Баща му вероятно не е знаел за незаконните му сделки“, каза Пекер. „Не вярвам, че г-н Бинали е участвал в такава организация“, каза той.

Според Пекер операцията за трафик е получила подкрепа от Мехмет Агар, бивш вътрешен министър и шеф на полицията (личен приятел на Ахмед Доган – бел. прев.), чийто син в момента е член на турския парламент. Всички обвиняеми отричат твърденията на Пекер, а Йълдъръм повдигна обвинение срещу Пекер, за да изчисти името си, се съобщи турския уебсайт за новини T24. Фалиали казва, че никога не се е срещал с Еркам Йълдъръм.

Съдебните документи по продължаващо наказателно дело в Съединените щати обаче изглежда осигуряват поне частична подкрепа за твърденията на Пекер.

През март 2016 г., след петгодишно разследване от Американската агенция за борба с наркотиците (DEA), Фалиали и брат му Хюсню, както и техен съюзник, наречен Юзгюн Демир, са обвинени от федералните прокурори за пране на пари, получени от международна схема за трафик на наркотици.

В клетвена декларация, представена в подкрепа на обвинителен акт срещу триото, агент на DEA, участващ в разследването, казва, че информатори обясняват, че семейство Фалиали участва в управлението на „мащабна организация за трафик на наркотици и оръжия“. Агентът също така пише, че за братята е „известно, че са свързани с турската мафия“ и че информацията на техните източници съответства на собствените разследвания на DEA.

През май 2011 г., източник от DEA се е срещнал с братята Фалиали в Северен Кипър, когато Халил се похвалил, че е закупил лодка от САЩ за транспортиране на до 500 кг наркотици между пристанищата във Фамагуста, Кипър и Мерсин, Турция.

Година по-късно същият източник заяви, че е договорил доставката на 50 000 долара за Фалиали в Лондон, твърдейки, че това е от продажбата на кокаин в САЩ. Фалиали наредил на източника да се срещне с Демир, който по това време бил във Великобритания и можел да помогне за пране на парите в Аман, Йордания.

ДАНС: Турски гражданин е сред нежеланите в страната заради заплаха за националната сигурност

Турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигу...

Втора схема се е осъществила малко след прането на 100 000 долара с помощта на банкова сметка в София, България и сметка, собственост на Фалиали в Северен Кипър. Като част от тази трансакция, Фалиали е поискал 10 000 евро (12 250 долара), за да подкупи банков мениджър.

През септември 2012 г. агент на DEA под прикритие и негов източник се срещнали с братята Фалиали в Кипър, за да обсъдят увеличаването на предлагането на кокаин в отговор на нарастващото търсене във Великобритания. След като включил 150 000 долара в същите сметки, използвани във втората транзакция, Фалиали поискал по-висока комисионна за плащане на данък в края на годината за бизнес, който той притежава в Северен Кипър, наречен Tener İşletmecilik LTD, за да го прикрие като легитимна бизнес сделка.

След като събрало необходимите доказателства за дейностите на Фалиали, правителството на САЩ издало заповед за арест на братята и сподвижника им през юли 2015 г. През март 2016 г. един от обвиняемите е бил арестуван. Прокурорите не уточняват кой от обвиняемите е задържан.

Фалиали и неговите сътрудници са обвинени също в престъпления във Великобритания. През 2004 г. прокуратурата в Лондон е задържала Халил, след като е бил обвинен в заплаха за убийство на местен турски собственик на бизнес, се казва в статия на вестник „Evening Standard“. Фалиали не се е признал за виновен и е бил оправдан от съдия, след като предполагаемата жертва оттеглила жалбата си, което довело до срив на делото. По това време братята Фалиали са участвали в преговори за закупуване на футболния клуб Фулъм, но сделката така и не се е осъществила.

Демир обаче е бил обвинен от британските власти за трафик на 18 кг хероин и остава в списъка на най-издирваните от Националната агенция за престъпления.

Задържаха укривал се в България турски гражданин

Служители на ОДМВР – Пазарджик установиха и задържаха укривал се в България турски гражданин, съобщиха от МВР. Вчера, 16.00 часа...

Освен собствеността на хотел „Les Ambassadeurs“, семейство Фалиали има бизнес интереси в хазартната индустрия в Северен Кипър. Хазартът е важен генератор на приходи за анклава. Секторът е преследван от страхове от проникване на турска организирана престъпност в продължение на десетилетия, съобщава „Уолстрийт Джърнал“ през 1998 г.

БГНЕС припомня, че със своите видеопослания мафиотският бос Седат Пекер привлече вниманието на цялата интернет-общност в Турция. Дотук той е публикувал пет видеоклипа в платформата YouTube и всеки един от тях доби голяма популярност.

В анонсите си към тях Пекер отправя тежки обвинения към известни политици в страната: че са замесени в убийства, изнасилвания, търговия с дрога, злоупотреба с власт и други криминални деяния. В същото време мафиотът твърди, че дълго време турското правителство го е пазело от наказателно преследване и дори му е осигурявало полицейска охрана.

Обвиненията са особено тежки към вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Пекер твърди, че министърът го е предупредил, когато е започвало разследване срещу него. След това мафиотският бос е избягал от Турция, за да не бъде задържан. И понеже турското правителство дотук не се е заело да разследва обвиненията на Пекер, зачестяват призивите на опозицията за оставка на вътрешния министър.

Социолозите смятат, че разкритията на Пекер вече удрят по рейтинга на управляващата партия. Проучване на социологическия институт Metropoll сочи, че подкрепата за ПСР е спаднала от 33 процента на последните избори през юни 2018 г. на 27 на сто днес. Според друго изследване, личният рейтинг на президента Ердоган също се срива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com