60 дни - средната продължителност на живота на руския войник на фронта

7893
60 дни - средната продължителност на живота на руския войник на фронта
Снимка: Getty images

За година война в Украйна много руски войници се водят за безследно изчезнали. Най-вероятно те са загинали, но роднините им не могат да получат телата им, да ги погребат и да получат компенсация от държавата. Някои се опитват да търсят близките си сами - по болници, морги, пишат на министерството на отбраната на Руската федерация. 

"Новая газета. Европа" анализира 9905 поста в пет от най-големите групи в социалната мрежа "ВКонтакте" (ВК), в които хората търсят роднините си. Изданието установява 1365 споменавания за военни от Русия и самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.  Но това не са всички изчезнали, официалният им брой не е известен.  Ръководителят на правозащитната група "Граждани. Армия. Право" Сергей Кривенко смята, че това са около 24 хил. души. "Безследно изчезналите това са най-вече загинали, чиито тела не са открити. До момента е известно за 12 хиляди загинали, изчезналите, вероятно са два пъти повече", смята Кривенко. 

"Новая газета. Европа" е установила някои закономерности от изчезването на руските военни. 50 души са изчезнали при Мариупол през пролетта на 2022 г. През лятото на 2022 г. връзка е загубена с 40 души, воювали в Луганска област. През септември същата година загубите рязко нарастват  - за месец изчезват 170 военни, повече от тях в Донецка и Харковска области. 

Друг ръст на съобщения за изчезнали е свързан с удара на украинските военни сили в Макавеевка и ДНР в нощта на 1 януари. След тази атака в групите на ВК се появяват съобщения за издирването на 18 руски военнослужещи.

Около половината от всички безследно изчезнали, търсени през най-големите групи във ВК, за последен път са се обадили на близките си от Донецка и Луганска области на Украйна. Други 125 военни са изчезнали в Харковска област. В 35% от постовете близките не са посочили мястото, откъдето човекът се е обади за последен път. 

Сред изчезналите, чийто статус е уточнен, най-много са военните на договор (93 души), военнослужещи от ДНР и ЛНР (92 души) и доброволци (89 души). Много по-рядко търсят изчезнали мобилизирани (40 души) и затворници (28 души).

Киев: Руснаците са депортирали над 16 000 украински деца от окупираните региони

"Нашествениците депортираха насилствено над 16 000 украински деца от окупираните региони", заяви украинският главен прокурор ...

Често роднините не могат да намерят изчезналите с месеци. През януари в групите на ВК са публикувани 850 съобщения за загуба на връзка с близките - това е шест пъти повече, отколкото през март 2022 г. - първият месец на войната. Всеки седми пост е свързан с търсенето на военни, изчезнали още през пролетта или лятото.

Въз основа на данните "Новая газета. Европа" е пресметнала колко средно един руски военнослужещ е прекарал в зоната на бойните действия, докато бъде загубена връзката с него. Отговорът е 60 дни. 

Някои от руснаците, изчезнали на фронта нямат официален статут на изчезнали. Например, жената на военнослужещия Борис Фелицин пише в една от групите във ВК, че по думи на други военни мъжът й е ранен в бой в Луганска област и е евакуиран от бойното поле в безсъзнание, без документи и без плочка с опознавателен номер. Фелицин не е в списъците с ранените, убитите и безследно изчезналите. Няма връзка с него, с частта му не е възможно да се осъществи връзка. От военното поделение отказват помощ. 

Роднините на военните, които нямат статут на безследно изчезнали не могат да разчитат и на помощ от страна на министерството на отбраната в търсенето и изплащането на компенсация (сумата, която се изплаща на семействата на загиналите е 12,5 млн. рубли). Макар че компенсации не се изплащат и на близките на войниците, водещи се за безследно изчезнали. Освен това статутът на безследно изчезналият е временен и изтича две години след края на войната. Тогава семейството може да разчита на компенсация за смъртта на близкия. 

Масирана атака с дронове в Русия (ВИДЕО)

През последното денонощие дронове  атакуваха различни обекти в пет региона на Русия. В Туапсе бе поразена нефтена база, а в С...

Една от причините за бъркотията с търсенето на изчезналите е недостиг на кадри, обяснява военният експерти Кирил Михайлов. По принцип това е в задълженията на командира на военната част. Но сега командирите са в зоната на бойните действия и не могат да информират семействата за съдбата на всеки войник, а други работещи канали за връзка няма. 

По време на чеченските войни майките на войниците просто отивали в Чечня, срещали се с бойците и сами търсели синовете си. Сега такава възможност няма.

Междувременно, Американският център за стратегически и международни науки изчисли, че дадените от Русия жертви в Украйна досега са повече, отколкото дадените във всички военни конфликти, в които Руската федерация е участвала от Втората световна война насам.

Международна комисия: Над 15 000 души са изчезнали по време на войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари