Анализ: Черно море може да реши войната между Русия и Украйна

51843
Анализ: Черно море може да реши войната между Русия и Украйна
Снимка: Getty Images

Военният конфликт в Украйна е поредица от продължителни сухопътни боеве. За правителствата в Киев и Москва обаче Черно море се превърна в друг важен инструмент за реализиране на операции, отбелязва The New York Times.

През последните няколко месеца руски военни кораби изстреляха серия от крилати ракети по украински цели, понякога на стотици километри. Те атакуваха градове и обекти на енергийната инфраструктура.

Украинските власти предупреждават населението на страната за предстоящи удари всеки път, когато забележат руски ракетоносци в Черно море. Освен това украинската армия реши, че един от нейните стратегически приоритети трябва да бъде унищожаване аурата на морското превъзходство на Москва чрез серия от дръзки удари. Най-успешният - потопяването на крайцера "Москва".

Самото значение на Черно море надхвърля сегашното военно съперничество в геополитическите и икономически интереси на Украйна и Русия. И двете страни имат излаз на Черно море, както и Грузия, Румъния, България и Турция. Черно море е важна връзка между техните пристанища и Средиземно море. Още: Голямата украинска контраофанзива: Надежди и съмнения

За Русия и Украйна това море е толкова важен външнотърговски път, че дори в контекста на военен конфликт остава една от малкото "точки на съгласие"“. Съгласно споразумение, постигнато с посредничеството на Турция и ООН през юли миналата година, в Черно море беше създаден коридор за кораби, превозващи зърно и други хранителни продукти. Той гарантира възможност на корабите да напускат украинските пристанища и да преминават през руски води, позволява и на Москва да изпраща собствени пратки с храна и торове.

Руският флот отдавна доминира в Черно море. През 2014 г. Москва анексира Кримския полуостров, до голяма степен защото нейният черноморски флот е бил базиран в Севастопол в продължение на няколко века. А от февруари миналата година Русия разположи своя флот край бреговете на Украйна, като на практика блокира украинските кораби в пристанищата, пише още в материала на The New York Times.

Въпреки че Русия контролираше водите на Черно море, то все пак се превърна в арена за открита демонстрация на непокорството на Украйна.

Още в първия ден на руската инвазия украинската армия, разположена на Змийския остров край бреговете на Одеса, отказа да се предаде на крайцера "Москва", който искаше да поеме контрол над острова. Този епизод се превърна в символ на украинската съпротива. По-късно руските войски превзеха острова, но през юни бяха принудени да се оттеглят след серия обстрели с гаубици от Украйна. Още: Краят на войната в Украйна: Повечето войни свършват зле

В Черно море са извършени и едни от най-мощните удари на украинската армия. 

През април 2022 г. в резултат на ракетна атака на украинците потъна флагманът на Руския черноморски флот "Москва", а през октомври след експлозии беше повреден Керченският мост, свързващ Крим с Русия. Експлозиите на моста възпрепятстваха снабдяването на руските войски в Крим и поставиха в неудобно положение президента Владимир Путин, който смята изграждането на моста за голямо постижение.

Освен това през ноември Украйна е използва дронове, за да атакува кораби на руския флот край бреговете на Севастопол: Геолокализирани кадри: 3 дрона удрят успешно руски кораби в Севастопол

След тази атака Москва временно спря участието си в сделката за зърно. И засега е съгласна да я удължи със само 60 дни.

Автор: Матю Мпоке Биг 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com