Голямата украинска контраофанзива: Надежди и съмнения

12858
Голямата украинска контраофанзива: Надежди и съмнения
Снимка: Getty images

Качеството на въоръжените сили на Украйна е намаляло значително за една година на военни действия поради загубата на много от най-опитните войници. В резултат на това някои силни украински фигури започват да се съмняват в способността на Киев да организира дългоочакваната пролетна офанзива. Това е есенцията на пространен материал на The Washington Post.

Медията е известна с редакционна политика, която се приближава повече до политическите виждания на републиканците, от чиито среди са най-силните гласове за преосмисляне на предоставяната от САЩ военна помощ за Украйна. А конкретно тази статия беше коментирана от Олексий Арестович, бивш съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски. Арестович, който е от семейство на военни и е служил като танкист, беше категоричен - не познавам нито един украински военен, който да не очаква с нетърпение предстоящата контраофанзива. Експрезидентският съветник добави и, че хората в Украйна и подкрепящите нападнатата от Путинова Русия държава трябва да имат малко търпение и няма да останат разочаровани.

Какво пише в статията на The Washington Post: Според оценки на американски и европейски служители от началото на руската инвазия около 120 000 украински военнослужещи са били убити или ранени, в сравнение с около 200 000 от руската страна, която има много по-голяма армия и приблизително утроено население, от което да попълва войската с наборници. Украйна пази текущия си брой на жертвите в тайна дори от най-верните си западни поддръжници: Колко са загубите на украинската армия - съветник на Зеленски внесе яснота

Притокът на неопитни новобранци, повикани да заменят загубените войници, промени характера на въоръжените сили на Украйна, които също изпитват сериозен недостиг на боеприпаси, включително артилерийски и минохвъргачни снаряди. За това разказаха войници от предната линия.

"Най-ценното нещо по време на военен конфликт е бойният опит. Войник, който е оцелял 6 месеца в боеве, и войник, който идва от стрелбището, това са напълно различни войници. Това е като небето и земята", твърди командирът на батальон от 46-та десантно-щурмова бригада с позивна Купол.

"Имаме много малко войници с боен опит. За съжаление, всички те загинаха или бяха ранени", продължава Купол.

ОЩЕ: Зверски глад за боеприпаси в Украйна, за месец Русия добави 0,04% към превзетото (ВИДЕО)

Подобни мрачни оценки допринасят за разпространението на откровено осезаем, но не изразен с думи, песимизъм на фронтовата линия и в коридорите на властта в столицата Киев. Неуспехът на Украйна да организира дългоочаквана зимна контраофанзива предизвиква нови критики, този път към САЩ и техните европейски съюзници, които чакаха твърде дълго украинските сили да отслабнат, преди да започнат задълбочени програми за бойно обучение и да доставят бронирани бойни машини като "Брадли" и танковете "Леопард".

Първоначално САЩ съсредоточиха бойната си подготовка върху нови оръжейни системи, които Вашингтон реши да предостави на Украйна. По-специално това бяха гаубици M777 и ракетни установки HIMARS. През януари, когато военните действия бяха в разгара си в продължение на почти година, Съединените щати започнаха да обучават украинци в бой с комбинирани оръжия. В Германия до момента само един батальон от 650 души е преминал такова обучение. Според говорителя на Пентагона подполковник Гарън Гарн обучението на допълнителни украински батальони ще приключи до края на март, след което програмата за обучение ще бъде коригирана в съответствие с украинските нужди.

Великобритания също обучава украински новобранци. Миналата година е обучила около 10 000 души, а тази година ще обучи още 20 000. Европейският съюз се ангажирада обучи 30 000 украинци през 2023 година.

Ситуацията на бойното поле не отразява напълно картината във въоръжените сили на Украйна и тяхната боеспособност, тъй като Киев провежда подготовката на войските за предстоящото контранастъпление отделно, без целенасочено да ги въвежда в бойни отбранителни формации, дори в района на Бахмут. Това каза американски държавен източник, пожелал анонимност.

Андрий Ермак, началникът на политическия кабинет на Володимир Зеленски, е оптимист: "Не смятам, че сме изчерпали потенциала си. Струва ми се, че във всеки конфликт идва момент, в който трябва да се обучават нови кадри и това се случва в момента".

Ситуацията за Русия може да е още по-лоша. По време на среща на НАТО миналия месец министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза, че 97% от руската армия вече е разположена в Украйна и че Москва страда от "нивата на изтощение от Първата световна война".

Купол се надява, че силите, подготвящи се за предстоящото контранастъпление, ще постигнат по-голям успех от неопитните войници, които сега са под негово командване на фронта: "Винаги има вяра в чудото. Ще бъде или кървава касапница с планини от трупове, или професионална контраофанзива. Вариантите са два, но контранастъпление ще има при всички случаи."

Не е ясно до каква степен западната военна помощ и бойна подготовка ще наклонят везните по време на пролетното настъпление, като се има предвид, че изтощението на войниците вече започва да личи.

Високопоставен украински правителствен служител, който се съгласи да говори при условие на анонимност, определи броя на танковете, обещани от Запада, като "символичен": "Ако имате повече ресурси, можете да атакувате по-активно. Ако имате малко ресурси, трябва да се защитавате повече. Ние ще се защитаваме. И ако ме питате лично, ще кажа, че не вярвам в нашата голяма контраофанзива. Бих искал да повярвам, но гледам ресурсите и питам: с какво ще атакуваме? Може би ще постигнем само няколко пробива в отделни области. Нямаме нито хора, нито оръжия. Ако тръгнете в настъпление, трябва да имате 2 или 3 пъти повече войници от врага. Не можем да си позволим такава загуба на животи".

Други украински официални лица неофициално говорят с песимизъм, че дори обявените доставки ще стигнат до първа линия със закъснение.

Президентът Володимир Зеленски нарече 2023 г. "годината на победата" за Украйна. Началникът на военното разузнаване Кирил Буданов е убеден, че украинците ще могат да почиват това лято в Крим, който Русия незаконно отне преди 9 години.

"Нашият президент ни вдъхновява да побеждаваме. Като цяло всички мислим по един и същи начин и разбираме, че ние трябва да спечелим войната до края на годината. Това е реално, но ако получим цялата помощ, която нашите партньори ни обещаха", каза генерал-полковник Александър Сирски, командир на украинските сухопътни сили в интервю за The Washington Post.

Според американската медия обаче, има мрачно настроение на фронтовата линия. Купол заявява, че е притеснен за откровена оценка на ситуацията, разказа как е трябвало да влезе в бой с новобранци, които никога през живота си не са хвърляли гранати, веднага са напуснали позициите си под обстрел и изпитват колебания при боравене с огнестрелни оръжия.

През зимата неговият батальон напуска Соледар , когато е атакуван от руски войски, които по-късно окупират града. Купол си спомня как украински войници от части, сражаващи се заедно с неговия батальон, изоставили позициите си, когато бойци от руската частна военна компания "Вагнер" започнали да настъпват.

Купол, който има звание подполковник, казва, че през годината на военните действия неговият батальон се е променил до неузнаваемост. От 500 войници около 100 загинали в боеве, а 400 са получили различни по тежест рани. Затова е настъпила пълна смяна на състава. Според Купол той е единственият професионален военен, останал в батальона, и сега му е много трудно да командва част, състояща се изцяло от неопитни войници. Той говори и за сериозен недостиг на боеприпаси, включително обикновени минохвъргачни боеприпаси и гранати.

ОЩЕ: Скандал с опитен украински командир след интервю за The Washington Post

Украйна има остра нужда и от снаряди. Вашингтон и неговите съюзници се опитват спешно да решат този проблем. Дискусиите за това как да се попълнят украинските запаси продължават ежедневно на заседанията на Съвета за национална сигурност на Белия дом относно конфликта. Усилията на Вашингтон помагат на Киев да продължи борбата, но употребата на боеприпаси е много голяма и техният недостиг продължава.

Германски гигант: Ако не увеличи разходите, Европа не може да задоволи нуждата от боеприпаси на Украйна

Украинският войник Дмитрий, чието истинско име не се споменава от The Washington Post от съображения за сигурност, говори същото. По думите му, някои неопитни войници от неговата 36-та бригада морска пехота в района на Донецк "се страхуват да напуснат окопите". Обстрелът понякога е толкова интензивен, че някои войници "получават пристъпи на паника, която бързо се разпространява."

Когато Дмитрий за първи път видял изумените си колеги, той се опитал да им обясни колко реални са рисковете. Но следващия път тези бойци просто избягали от позициите си. "Не ги обвинявам. Те просто бяха объркани", обясни Дмитрий.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни на практика каза през август 2022 година, че близо 9000 от неговите войници са загинали. През декември същата година съветникът на Зеленски Михайло Подоляк на свой ред обяви, че цифрите са по-близо до 13 000. Но на Запад се чудят колко е броят на тежко ранените украински войници, които вече не могат да се бият.

Украйна загуби и немалко младши офицери, които са били обучавани от американците през последните 9 години. Този офицерски корпус в началото на конфликта превъзхожда руския. Но сега и там трябват нови попълнения.

Според анонимен германски правителствен служител, Берлин оценява украинските загуби в убити и ранени на 120 000 души. "Те не споделят тази информация с нас, защото ни нямат доверие", уточни той.

Бъдещето на украинската контраофанзива

През следващите месеци залозите в Украйна ще бъдат особено големи. Западните страни, които помагат на Киев, се стремят да видят дали украинските войски могат да поемат инициативата и да освободят още повече територия от руската армия. Русия също е изправена пред проблеми с боеприпаси, жива сила и мотивация, отбелязвайки само малки успехи през последните месеци въпреки напрегнатото състояние на украинските сили. Колкото и лоши да са загубите на Украйна, Русия е още по-зле, казва американският източник на The Washington Post.

Въпреки съобщенията, че Русия хвърля в битка необучени мобилизирани войници, Сирски казва, че като цяло новодошлите на фронта руснаци са подготвени: "Трябва да живеем и да се бием в такива реалности. Разбира се, това е проблематично за нас. Принуждаваме се да стреляме по-точно, да провеждаме по-детайлно разузнаване, да избираме позиции и да организираме взаимодействието между частите по-внимателно. Няма друг изход".

Последните успехи на руснаците, главно в битката за Бахмут, не промениха съществено ситуацията на фронта. Американските военни са убедени, че дори ако Русия превземе този град, той няма голямо стратегическо значение. Но Украйна търпи тежки загуби там и Вашингтон не разбира нежеланието на Киев да отстъпи. САЩ съветват Украйна да отстъпи от Бахмут поне от януари.

ОЩЕ: Украйна изглежда се готви да отстъпи от Бахмут, руски командир с важно предупреждение (ВИДЕО)

Украински военен, пожелал анонимност, защото не е упълномощен да прави публични изявления, каза, че битката за Бахмут е изтощила руските войски, разположени там, а украинските части, защитаващи града, в никакъв случай няма да участват в предстоящите настъпателни операции.

Въпреки доставката на нова техника и бойната подготовка, американското военно командване смята, че Киев няма да има достатъчно сили, за да проведе настъпление по целия гигантски фронт, където Русия е изградила укрепени отбранителни линии. Затова украинската армия е учена да търси слаби места, където може да се направи пробив с помощта на танкове и бронирани машини.

В началото на руската инвазия украинците доброволно отиваха да изпълнят воинския си дълг. Сега обаче мъже в цялата страна, които все още не са взети в армията, се страхуват, че ще им връчат повиквателна направо на улицата. Службата за вътрешна сигурност на Украйна наскоро затвори акаунти в Телеграм, които информираха украинците за това къде властите раздават призовки.

Според американски служители, украинската офанзива може да започне в края на април или началото на май. Те осъзнават, че Киев спешно се нуждае от помощ с оръжие и техника, защото продължителният конфликт е изгоден за Русия, която има повече хора, пари и капацитет за производство на оръжие.

Наскоро беше проведено изслушване в Конгреса със заместник-министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал, който беше запитан колко повече помощ от САЩ ще е необходима. Кал каза на депутатите от Камарата, че не знае. "Не знаем какъв ще бъде курсът или траекторията на този конфликт. Може да приключи след шест месеца, може да приключи след две години или три", заяви той.

"Трябва да спечелим време, за да подготвим нашите резерви. Знаем, че трябва да издържим, за да подготвим резерви, които успешно да участват в бъдещи военни действия", посочи генерал Сирски, имайки предвид украинските войници, които се обучават в чужбина със западни оръжия и в западна тактика на война.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ след срещата на Путин и Дзинпин: Трябва ли да се тревожи Западът?

Танк "Ейбрамс" срещу танк Т-90М: Руските танкове са добри докато не влязат в бой (ВИДЕО)

Politico: Франция пак гори

Бъдещето е тук: Изкуствен интелект пилотира изтребител F-16 в САЩ (ВИДЕО)

Бърза победа на Украйна над Русия ще спаси и европейската оръжейна индустрия, и сигурността на ЕС

Украински удари дълбоко в сърцето на Русия: Киев залага на дроновете (ВИДЕО)

Гледна точка: Украйна да не разчита сляпо на САЩ - Вашингтон предпочита несъвършен свят пред вечна война

Бивш китайски военен: Китай намеква на Русия да зачита суверенитета на Украйна, но лекичко

Като в Черно море: Другите най-известни случаи със свалена американска военна авиация

С войната в Ирак Буш-младши даде на Путин оръжието, което му трябваше за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com