Анализ: В САЩ хора с влияние пречат на решителна украинска победа

9976
Анализ: В САЩ хора с влияние пречат на решителна украинска победа
Снимка: Getty images

Украинците са по-ядосани не заради оценките за тяхната бойна готовност и устойчивост, и не заради съобщенията за липса на военна техника, включително системи за противовъздушна отбрана. Те се дразнят от песимизма и неверието на Вашингтон в способността на Киев да върне значителна част от загубените територии по време на очакваната през следващите два месеца контранаофанзива. Това пише в позиция, публикувана в американското издание Politico* във връзка с изтичането на секретни докумети - т.нар. афера "Пентагонлийкс".

Публично украинските власти се опитват да омаловажат изтичането, заявявайки, че то няма да засегне отношенията между Киев и Вашингтон. След телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър: "Министър Блинкен потвърди продължаващата американска подкрепа и категорично отхвърли всички опити да се подложат на съмнение способността на Украйна да печели на бойното поле".

Но зад кулисите тази твърдост е много по-слаба и вече има признаци на нарастващо недоверие. Двама високопоставени украински високопоставени държавни служители дадоха интервю за Politico при условие, че имената им не се споменават поради чувствителността на обсъждания въпрос. Те казаха, че секретните документи отразяват възгледите на скептиците от висшите ешелони на Пентагона и Съвета за национална сигурност на САЩ, които отдавна са загубили вяра в успеха на Украйна - тези, които преди над година "казваха, че не можем да издържим на руската инвазия повече от няколко дни". Поради тази причина не бива да се вярва на присъдата на тези документи, според която могат да се очакват само "много скромни" успехи от украинската контраофанзива, заяви един от интервюираните. Друг украински източник отбеляза, че омаловажаването на шансовете за успех на украинската армия би имало отрицателно въздействие върху европейските съюзници, което би затруднило убеждаването им да прехвърлят по-модерни оръжия и да ускорят доставките. А това ще намали шансовете за победа по време на контраофанзивата.

Тази загриженост се споделя от някои пенсионирани американски генерали като Бен Ходжис, който е командвал американската армия в Европа и също е воювал в Ирак и Афганистан. "Ако това изтичане на информация е истинско, тогава това ще бъде самосбъдващо се пророчество за администрацията на САЩ, която не иска да каже, че Украйна трябва да победи, и следователно е много бавна в снабдяването ѝ с оборудване и оръжия, за да се постигне триумф", написа той в Twitter.

Ходжис е много по-оптимистично настроен за шансовете на Украйна за победа от генерал Марк Мили, началник на обединените американски щабове. Той се превърна във водещ защитник на това Украйна да прехвърли боевете при Крим, който Русия анексира през 2014 г. Ходжис се оплаква, че Западът се колебае какво да достави и кога, а съюзниците и администрацията на президента Байдън водят безкрайни вътрешни дебати относно изпращането на оръжия - с деморализиращ ефект. Той се опасява, че забавянето на военната помощ ще стимулира призиви за компромиси и преговори.

Киев отдавна е недоволен от факта, че Вашингтон и някои други западни съюзници, преди всичко Берлин, умишлено забавят доставките на модерна военна техника и оръжия. Той смята, че ръководството на Пентагона е прекалено предпазливо, докато Държавният департамент подкрепя Украйна много по-активно.

"Мисля, че има лидери и законодатели в администрацията и на Капитолийския хълм, които се опитват да разпределят военната помощ, така че украинците да имат стимул да постигнат някакъв вид споразумение. Страхувам се, че такова споразумение би било в противоречие с интересите на Украйна и Запада", каза базиран в САЩ съветник на правителство в Киев, който поиска да не бъде назоваван, тъй като не е упълномощен да дава интервюта на медиите.

"Тези колебания продължават повече от година. Първоначално Джейк Съливан (президентският съветник по националната сигурност) беше основният привърженик на сдържаността, поради което получихме първите "Стингър"-и едва на десетия ден от военните действия, когато всички вече погрешно вярваха, че Киев е на път да падне. Неговата предпазливост беше една от причините помощта да се забави в началото, особено през първите шест месеца. Но след това възгледите му се промениха донякъде и доставките вървяха по-бързо", каза той.

"Но, доколкото разбираме, Джейк Съливан сега се връща към мнението, че военните операции трябва да бъдат ограничени. Следователно военната помощ за Украйна започна внимателно да се проверява и регулира. Блинкен е твърд и възнамерява активно да подкрепя Украйна, но той показа, че не е много влиятелен и ефективен лидер и не може да повлияе на президента Байдън", продължи съветникът.

Няма съгласие и доколко информацията, съдържаща се в разкритите документи, ще бъде полезна за руснаците. На 12 април министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че материалите съдържат "смес" от вярна и невярна информация. Говорейки на конференция в Мадрид, той отбеляза, че точната информация вече е остаряла. Някои подробности за западната бойна подготовка, за помощта, за размера на украинските батальони и за скоростта на изразходване на ракети и артилерийски снаряди могат да бъдат полезни на руснаците. Но много от изтеклите материали вече са публикувани, както за изчерпването на запасите от материално-технически средства на въоръжените сили на Украйна, така и за състоянието на противовъздушната им отбрана.

От ноември, 2022 година Киев открито говори за отчаяната си нужда от повече противовъздушна отбрана и изтребители, за да защити инфраструктурата на страната от руски ракетни и въздушни удари и да прикрие войските на фронтовата линия. Следователно в тази информация няма нищо ново за Москва.

Призив: Вместо да импровизирате - дайте на Украйна изтребители F-16

Много важно е, че в документите няма дори намек за украинските планове за контранастъпление. Може би това е резултат от далновидността на Киев. Той отдавна е предпазлив относно споделянето на оперативна информация с Вашингтон и други съюзници поради възможни изтичания. "Ние не даваме на американците цялата информация, дори къде са частите и каква е тяхната боеспособност", каза украински военен лидер пред Politico.

САЩ помагат на украинската армия да разработват различни сценарии за контранастъпление, но Украйна ще запази в тайна окончателното решение къде и как да нанесе удар, добави той.

Съветник на президента Володимир Зеленски заяви пред CNN, че след изтичането на информация Киев вече е променил някои от военните си планове - не стратегически, а тактически. А в медиите се появиха спекулации дали инцидентът е наложил отлагането на началото на дългоочакваната офанзива. Те се появиха, след като премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че операцията по връщането на загубените територии едва ли ще започне през пролетта и е планирана за лятото.

Най-вероятно отлагането на настъплението, което сега се очаква през юни, е по-скоро свързано с доставката на оръжия, които въоръжените сили на Украйна правят всичко възможно да получат преди началото на операцията. И това може да бъде свързано и с времето, защото сега, поради топлата зима и постоянните дъждове в южната и източната част на Украйна, има мощно пролетно размразяване - земята е кална и неподходяща за тежка военна техника.

ОЩЕ: Нова част от "Пентагонлийкс": Среща на Путин с Пригожин и борба между ФСБ и Шойгу

* Автор: Джейми Детмър

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com