X
 
 

Динамика на геополитическите рискове през 2020 г.: От Иран до Либия

2574 22
Динамика на геополитическите рискове през 2020 г.: От Иран до Либия
Снимка: Actualno.com
След Ислямската революцията в Иран от края на 70-те год.; десетилетия наред изграждания образа на големия Сатана (т.е. САЩ) в очите на мюсюлманите; ядрената сделка, от която Европа загуби много, и сега – убийството на иранския герой и борец срещу "Ислямска държава" Касем Сюлеймани – кутията на Пандора е отворена.

В отговор държавният секретар Майк Помпео заяви, че иранският генерал подготвял нападение над американското посолство в Багдад; случай познат ни вече от историята, който доведе до политическа криза в края на 70-те години при президента Джими Картър.

Днес обаче не трябва да бъдем наивни и да мислим, че светът е обвит в бяло и черно – нюансите са много и почти винаги преобладава сивото.

Според теорията на съвременната икономическа конвергенция и глобализация, световните финансови и политически елити работят съвместно според интереса, въпреки приказките за морал, чест и достойнство на държавните мъже. Днес деловите или бизнес партньори не се интересуват от цвета, идеологията или религията на парите.

Затова самият Сюлеймани в никакъв случай не е личност за подценяване. В идеологически план смъртта го превърна "мъченик" и национален символ. Генералът командваше елитните части със специално предназначение "Ал Кудс" в рамките на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) в Иран. Безспорно бе един от най-влиятелните и "силни" мъже на Близкия изток и разполагаше с голяма власт и финансови ресурси. Иран е ислямска република, а Касем Сюлеймани бе сред най-близките сътрудници на аятолах Хаменей, негова "дясна ръка". Затова имаше врагове както в света на Дар ал Ислям, така и извън него.

В геополитически план Сюлеймани методично се опитваше да възстанови идеята за Персийската империя, която някои анализатори оприличават с политиката към т.нар. "шиитски полумесец" или "дъга" в Близкия Изток.

Второ, Ислямска република Иран поддържаше добри отношения с демократите още от опитите за реализиране на иранската сделка и търговия с горива при президента Обама. От друга страна нещата бързо се разпаднаха.

Нека не забравяме инициативата от 2011 г., когато правителствата на Сирия, Иран и Ирак подписаха историческо енергийно споразумение за изграждането на газопровод на стойност 10 млрд. долара, който трябваше да свърже ирански пристанища с Дамаск. Предполагаше се, че руската компания "Газпром" ще бъде основния инвеститор или оператор на новите газови находища.

Успешната реализация на този проект щеше да промени съществено баланса на силите в региона и можеше да постави началото на нов етап от геополитическата игра в Близкия Изток, но в крайна сметка засили военните действия в Сирия, изолацията на Иран и здравата американска хватка в Ирак.

Иранската държава води също така силно протекционистка политика: приходите от добитите енергоносители не отиват в западните банки, а се използват за покриване на вътрешните нужди на страната. Очевидно, това е още една от причините за омразата на Запада към ислямската република и управляващия там режим. Друг тревожен сигнал бе обявяването на Сюлеймани за терорист и изграждания му "медиен образ". Истината е, че Касем Сюлеймани е дотолкова "терорист", колкото е всеки ръководител на специална служба или високопоставен генерал/дипломат/политик.

Трето: иранският генерал контролираше търговски триъгълник, които включваше огромни финансови потоци, схемите с продажба на ирански нефт, търговия с Китай и контролът върху западните, гранични с Иран, афганистански територии. А съвременната геополитика на Афганистан е геополитиката на т.нар. опиумен мак или хероина. Излишно е да споменаваме кой именно контролира военно Афганистан.

Безспорно Доналд Тръмп реши да направи услуга на световните корпоративни кръгове. Залогът е преди всичко неговата съдба като президент на САЩ: от т.нар. "импийчмънт" до резултата от предстоящата предизборна битка. Кампанията срещу милиардера Майкъл Блумбърг ще бъде свързана с генерирането на огромни средства, а близките до президента бизнес кръгове са ориентирани до голяма степен към Израел и Саудитска Арабия, т.е. срещу иранската държава. На второ място това е услуга към радикално настроените "ястреби" в Белия дом и Пентагона.

Тоест целите на американската геополитическа провокация бяха две: финансови и вътрешнополитически.

Каквито и да са мотивите на Тръмп обаче, умишленото убийство на официални лица е акт на агресия, който не само разрушава световния ред, но тласка света към война. В социалните мрежи съвсем закономерно се зададе въпросът какво биха направили евроатлантиците, ако извършител бе Руската федерация? В този ред на мисли войните (днес локални) явно отново се използват като инструмент за разрешаване на бъдещите финансови кризи – каквато неолибералният елит усеща, че наближава за Запада. Нужен е рестарт на капитализма, който в момента практикува "икономика без изходи" – печалби за един все по-богат и малък световен елит чрез спекулации и заграбване на ресурси на държави, дори като България. Така например Втората световна война предотвратява поредната такава криза…и това днес е неоспоримо!

Накрая Доналд Тръмп поиска "милиарди долари" и от Ирак, като заплаши да удари иранските обекти на културно наследство. Спомнете си как навремето Дрезден и Нагасаки бяха унищожени, как София беше бомбардирана без нужда…нашите и дори европейските политици често го забравят! При това Иран е люлката на човешката цивилизация; културните ѝ обекти са фундамент на световното историческо наследство, още повече предвид историческия генезис на европейците и на нас българите!

За щастие обаче имаме и проява на здрав разум в световната геополитика – Ангела Меркел обяви спешно посещение в Москва, за да обсъди ситуацията с руския президент Владимир Путин. Германският канцлер е наясно, че Русия, ако не съюзник, то поне е близък партньор на Иран. Самият Путин успя да изгради образа на миротворец през годините. Така той се оказа реалният победител в тази геополитическа битка, използвайки съвременния стратегията на "капана на Тукидид" – двама се карат, трети печели. По-точно с всяка световна ескалация на напрежението се осъществява неизбежното сближаване на Германия с Русия – преплитането на технологии с ресурси и общ пазар, а Европа излиза постепенно от атлантическата хватка и се насочва към пазарите на Изтока, които изживяват икономически ренесанс.

Сега руският президент има реален шанс да заяви, че ислямската република е под закрилата на Русия. И тази защита може да бъде заложена в споразумение за взаимна отбрана между Русия, Китай и Иран, дори Индия, Турция. Така "лошият" за родните евроатлантици Путин може да измъкне Тръмп от предварително изгубената война. Паралелно с това силата на Вашингтон да проектира мощ в Близкия изток, когато всички мюсюлмани страстно ненавиждат американците, вече е нулева.

Какво предстои в Либия?

Веднага последва и развръзка в конфликта в Либия. Тези дни в Москва бе направен опит за уреждане на либийския конфликт между лидера на правителството на Националното споразумение (ПНС) на Либия Фаиз Сарадж и командирът на Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар. Интересното е, че всички преговори преминаха чрез представители на руската и турската страна.

Видяхме как след убийството на Муамар Кадафи страната се превърна в пространство на непрекъсната анархия с отделни градове-държави, племенни територии, независими етнически анклави и банди. Пак наблюдаваме зависимостите от иранския сценарии: ООН явно вече няма авторитет, световният ред се руши, наблюдаваме "имперската историческа роля" на Турция, подобно на тази на Иран.

Нещата отново са сиво-бели и са косвено свързани с големите количества петрол и газ, които бяха открити в Източното Средиземноморие. Дали пък Турция решително не се стреми да изтласка конкурентите си – претендирайки за права върху находищата, полагащи се на Турска република Северен Кипър.

Да не забравяме, че Израел, Ливан, Египет, страните от ЕС (особено Гърция, която не би изпуснала и тръбата от Турски поток) и САЩ също са в играта. Но на преговорите между (лоялния към НАТО) гръцкия премиер и президента Доналд Тръмп, САЩ директно заявиха, че Атина не трябва да разчита на тяхната подкрепа, включително и в случай на пряко турско нахлуване.

Сега Турция, Руската федерация и САЩ са в една лодка, водена отново от т.нар. Realpolitik. А след като се справи с проблема в Сирия, разведри отношенията в "иранската афера", Москва ще бъде принудена да осъществи сходна задача и в Либия, която бе оставена на произвола на гражданската война. Американците очевидно напускат Северна Африка; ЕС и Турция все повече са индиферентни към политическите, за разлика от икономическите въпроси на либийската държава. Явно всичко в световната геополитика протича под знака на променящия се световен ред и преразпределянето на икономическите трасета и ресурси!

Какъв е българският интерес?

На този фон България безспорно трябва да прояви дипломатическа гъвкавост и да отстоява своите национални интереси, а погледът на политиците да не стига до носа им! В никакъв случай не трябва да се отказваме от възможността да останем на световната газовата карта; възможност, която, както видяхме, държавите по света отстояват с огромни усилия и жертви. Не бива клиенти на чужди държави (от бившия "соцелит") да вкарват България в бъдещ конфликт (и то с неясен край) чрез необмислени думи и сравнения в стил междузвездни войни!

Но не трябва да се стряскаме и от напътствията на всеки чужд дипломат, особено когато се касае за българския интерес.

Днес, в тези несигурни времена, е жизненоважно българската държава да бъде зона на мир и икономически просперитет. Особено когато пъзелът на световната геополитика се пренарежда; световният ред се разпада, а "великите сили" водят Realpolitik – т.е. интересуват се (прагматично) единствено от своите собствени материални интереси!

Държава ни има всички предпоставки да се превърне в контактна (икономическа) зона между Изтока, от една страна – и ЕС (от които сме част), от друга! Геополитическият ни потенциал: виждаме го с нереализирания Южен, а сетне и с Турски поток; ЕПЕП (Пътя на коприната) – китайски инвестиции; имаме транзитиране на руска газ; енергийни проекти; туризъм с туристи от Изток; железопътен транспорт до Китай – колко ли държави мечтаят за подобен геополитически ресурс. A на нас, честно казано, друг не ни и остана!

И накрая – за изтеклите 30 години обществото ни възприе примиренческата теза, внушавана от чуждопоклонния "политически елит", че сме твърде слаби, за да можем да бъдем независими! Но нали за това воюваха нашите деди – за суверенна държава. Тя дори стана и царство, а сега сами се отказваме от жертвата им.

В резултат обръщаме гръб на "заклетите врагове" и заради криворазбрана блокова солидарност и материалния интерес на малка групичка хора търсим илюзорни заплахи и бързаме с епитети и слагачество към други държави.

Не, трябва да търсим единствено българския, национален външнополитически интерес и затова в така оформящия геополитически и геоикономически битки не бива да предприемаме необмислени стъпки, а да следваме своите (не чужди) интереси! Това не означава да превием гръб – а да не залитаме в крайности! Защото светът се променя, а с него - надявам се и мисленето на нашите родни политици!

 

Автор: Георги Димов

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Според публикация на в. “Джерузалем пост” от февруари 2018 г. българската прокуратура е прикрила шиитската групировка “Хизбула” като организатор на атентата, на което тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров отговори, че “ние не обвиняваме организации, държави, движения. Извършителите са физически лица.” https ://www .dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/05/3124346_niama_kak_hizbula_da_bude_obvinena_po_d виж още ›› eloto_sarafovo/#comments-wrapper —— Става все по-интересно!
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Както стана ясно от докладите на партньорските тайни служби, Сюлеймани е организирал лично атентата на бургаското летище, изпращайки терористи обучени от руските школи за терористи. За това двамата атентатори, както каза шофьора на таксито, закарал ги до летиштето, говорели отличен руски. Поради този факт българските служби потулиха случая. Българите можем само да благодарим на САЩ, че са отстрани виж още ›› ли един враг на България. Както вече знаем, Андропов е не само създател на ислямския тероризъм, от който произлизат и днешните джихадисти, както твърди в своята книга – “Червени хоризонти” , бившият румънски разузнавач – Йон Михай Пачепа. Друг негов “колега” от соцлагера – чехословашкият генерал Ян Шейна твърди, че Хрушчов е също създателят на международният трафик на наркотици – КОКСинтернЪт, в книгата – “Червен кокаин”. Путлер също е член на коксинтернЪт още от Лениниград, и последната пратка от половин тон кокаин доказва, че КГБ и лично Путлер е альфа-сабаката в този КОКСинтерн! Допълнение за кокаиновите посоли на унилата лошадь: http ://www .kasparov.ru/material.php?id=5A9EB8555FA74
  : 2 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Най-голямите наркотрафиканти са руските дипломати! В Буенос Айрес изгориха 389 кг кокаин намерени в руско посолство - https ://www .actualno.com/america/v-buenos-ajres-izgoriha-389-kg-kokain-namereni-v-rusko-posolstvo-news_691218.html
  : 2 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Във връзка с позицията на комунистите и преди и сега, може да перифразираме : Дружбата с “Хизбула” е нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. Ето и някои подробности за тази дружба, и не само с “Хизбула” : https ://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam-36345
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Последните събития в Иран поставиха за разрешаване пред българските власти въпроса: Свързан ли е „антитерористът” Славчо Велков с планирания от ген. Солеймани атентат в Сарафово? - https ://faktor.bg/bg/articles/petak-13-uchastval-li-e-antiteroistat-slavcho-velkov-v-planiraniya-ot-gen-soleymani-atentat-v-sarafovo
  : 1 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Хайде сега да се разберем: поради каква причина русофилите у нас автоматично реагират и като аятолахофили, заклеймявайки ликвидирането на ирански ( болни, натоварени с отговорността за смъртта на стотици и хиляди жертви в Иран и в региона ) военно престъпни мозъци? От симпатия към иранския режим, един от най-свирепите противници на правата и свободите на собствения народ, който се опитва с огъ н и виж още ›› меч да натрапи тази своя “ценност” на други страни и народи в региона? Поради внезапна привързаност към международното право, което би трябвало да изправя военнопрестъпниците пред международен съд, а не да извършва “извънсъдебна разправа” с тях ( както писаха руските медии, за които съдебната разправа на руския режим с негови критици у дома и отравянето им в чужбина е норма, възприемана като част от “спецификата” на така наречения “руския свят”)? Или поради едната омраза срещу Америка и Запада изобщо?
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  не всички педераси са комунисти, но всички комунисти са педераси, защото руския хуй никога не е излизал от гъза им - те инстинктивно бранят манафите, независимо дали са турци, или иранци
  : 1 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Пустите ни путинисти, станаха ислямисти!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Москва създаде и Хитлер и фашизма; Москва създаде мюсюлманския тероризъм: История на световния тероризъм организиран от Кремъл! Световния тероризъм е организиран и финансиран от Русия! Там все още имала училища за терористи! Не се чудете, че терористите и на бургаското летище, и парижките терористи говорели отличен руски! - http ://www .urantia-s.com/library/suvorov/oblom - Някъде около начал ото виж още ›› на трета страница може да се прочете следното: “Начиная с 1956 года Советский Союзе резко усилил идеологическую, кадровую, военную и финансовую поддержку так называемых национально-освободительных движений во всем мире. В СССР были созданы тайные центры подготовки как рядовых террористов, так и организаторов партизанской войны. Подготовка кадров шла как по линии КГБ, так и по линии ГРУ. Одним из таких центров было Одесское высшее общевойсковое командное училище, которое находилось под плотным контролем ГРУ. В этом училище был развернут так называемый «партизанский факультет», в котором готовили бойцов из стран Азии, Африки и Латинской Америки. В 1965 году факультет разросся до таких размеров, что училище пришлось разделить на Одесское и Киевское. В Одессе остались учиться темнокожие борцы за свободу, а советских курсантов отправили в Киев. Начиная с середины 1950-х годов партизанские войны и сопутствующие им атаки террористов во всем мире набирали размах, а вскоре и вышли из-под контроля советских товарищей. Но чем дальше наши вожди протягивали свои загребущие руки, тем хуже становилось положение в Советском Союзе и подвластных ему странах. В любой момент могло полыхнуть.” П.П. Може би пък нещо може да му “просветне” за евразийскосоЧиализЪмаТ в ссср и RAZIя?!?!?
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Трябва да си припомним , че Солеймани е виновен за продължаващият геноцид в Сирия! Защото той помоли Путлер да изпрати самолети и войници в Сирия преди 4 години! И до сега путлеристките самолети продължават да бомбардират цивилни цели и болници! Без Солеймани Путлер едва ли щеше да нахлуе в Сирия, и тирана Асад щеше да бъде свален от власт още преди 4 години! Солеймани е виновен още и за хаоса и б виж още ›› езвластието в Ирак и Йемен, а също така и за хилядите убити демонстранти в самият Иран!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  иран заминава при ссср
 • Македонецъ 8 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Този руски еничар за Георги Димитров ли го гласят! А има ли руски гражданство?
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  “Нужен е нов съюз – на жертвите, щавени от руския империализъм” - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i- pasti/52132-nuzhen-e-nov-sayuz-na-zhertvite-staveni-ot-ruskiya-imperializam.html
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това недоклатено рублопедалче не би трябвало да се появява и във вътрешни новини, камо ли в международни! Много свалихте нивото!
Нагоре