Какво обещаха лидерите от Г-7 по време на срещата на върха?

3117
Какво обещаха лидерите от Г-7 по време на срещата на върха?
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на страните от "Групата на седемте" (Г-7) подкрепят провеждането на летните Олимпийски и Параолимпийски игри в Токио това лято в условията на пандемия. Информацията се посочва в комюникето, прието днес, 13-ти юни, след края на 3-дневната среща на върха на неформалното обединение на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония в град Карбис Бей, информира ТАСС. "Потвърждаваме подкрепата си за домакинството на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио по безопасен начин, като символ на глобално единство за преодоляване на заболяването, причинено от коронавируса COVID-19", се казва в официално изявление.

Лидерите на страните от Г-7 призовават за мир и стабилност в Тайванския проток. За първи път подобна фраза се появява в съвместно изявление на лидерите на Г-7. Също така ръководителите на страните членки на организацията изразиха "сериозна загриженост относно ситуацията в Южнокитайско и Източнокитайско море" и се противопоставиха на всякакви едностранни опити да се промени статуквото в този регион. Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887 г. - 1975 г.), избягаха на острова, след като бяха победени в китайската гражданска война.

СЗО: Темата за произхода на коронавируса е повдигната пред лидерите от Г-7

Лидерите на страните от Г-7 обсъдиха причините за новия тип коронавирус на срещата на върха в Карбис Бей, съобщава ТАСС. Генералния дир...

Г-7 е готова да работи с КНР за справяне с глобалните предизвикателства от взаимен интерес. „Ще продължим консултациите относно общи подходи за оспорване на непазарни политики и практики, които подкопават справедливото и прозрачно функциониране на световната икономика“, се казва в проектокомюникето. Страните от Г-7 призоваха Пекин да зачита правата и свободите на уйгурите в автономния район Синцзян Уйгур на КНР, както и автономията на Хонконг.

Влошаването на отношенията между Пекин и западните страни е предизвикано и от темата за правата на националните малцинства в Китай. Западните държави обвиняват Китай в създаването на мрежа от поправителни лагери, където до 1 000 000 уйгури могат да бъдат принудително задържани, и използването на принудителен труд на хора, които са там. Китайските власти многократно отричат ​​информация за създаването на мрежа от наказателни институции в XUAR. Тази пролет САЩ, Канада, ЕС и Обединеното кралство наложиха санкции на китайски служители, обвинявайки ги в съучастие в нарушения на правата на уйгурите, което беше причината за въвеждането на ответни санкции от Китай.

Лидерите на страните от Г-7 изразиха сериозна загриженост относно ситуацията в Южнокитайско и Източнокитайско море. „Оставаме сериозно загрижени за ситуацията в Южнокитайско и Източнокитайско море, а също така се противопоставяме на всякакви едностранни опити за промяна на статуквото и увеличаване на напрежението", пише в документа.

Страните от Г-7 призовават за втора фаза от разследването на коронавирус, водено от Световната здравна организация (СЗО). "Ние апелираме за навременна, прозрачна, основана на доказателства втора фаза на разследването на произхода на COVID-19, водена от СЗО", се съобщава в проекта на комюникето.

Г-7 даряват на света 1 млрд. дози коронавирусни ваксини

Лидерите на страните от групата на седемте (Г-7) възнамеряват да предоставят на света поне 1 млрд. дози ваксини срещу коронавирус, съоб...

Освен това, Г-7 ще се ангажира да предостави на света 1 милиард дози коронавирусни ваксини през следващата година. „Ангажиментите за Г-7 от началото на пандемията включват общо над 2 милиарда дози ваксини, включително ангажименти, поети от нас - лидерите на Г-7 - през февруари 2021 г., когато последно се срещнахме и одобрихме тук в Карбис Бей 1 милиард дози на ваксини през следващата година", се съобщава в откъс от проекта.

Г-7 възнамерява да увеличи годишно финансиране до 100 милиарда долара за борба с изменението на климата, съгласно Парижкото споразумение за климата. "Потвърждаваме общата цел на развитите страни да събират ежегодно 100 милиарда долара от публични и частни ресурси до 2025 г. за мерки за предотвратяване на изменението на климата и осигуряване на прозрачност на тяхното прилагане", се казва в проекта на комюникето. Отбелязва се, че най-бедните развиващи се страни ще бъдат един от основните получатели на помощ. Размерът на публичните и частните средства, които участниците в Парижката конференция през 2015 г. се ангажираха да привличат ежегодно за адаптиране към изменението на климата, трябваше да достигне 100 милиарда долара през 2020 г., но тази задача все още не е постигната. Лидерите на Г-7 се ангажираха да постигнат нулеви емисии на въглероден диоксид в своите страни възможно най-скоро и не по-късно от 2050 г. На срещата бе подчертано намерението на страните да изоставят до голяма степен въглеводородите в енергийния сектор през 2030-те години.

Освен това, лидерите на Г-7 се застъпват за стабилни и предвидими отношения с Русия, но призовават Москва да прекрати поведението, което те смятат за дестабилизиращо. "Потвърждаваме интереса си към стабилни и предсказуеми отношения с Русия. Ще продължим да се ангажираме с Русия там, където има области от взаимен интерес. Потвърждаваме призива си Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение и злонамерени дейности, включително намеса в демократичните системи на други държави, както и настоятелно да изпълнят своите международни задължения в областта на правата на човека“, се казва в проекта. Междувременно, Русия последователно отхвърля твърденията на Запада, че нейните действия дестабилизират.

Страните изразиха и "дълбоката си загриженост", във връзка с инцидента с принудителното кацане на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair в Минск. Приомняме, че самолет на Ryanair по маршрута Атина - Вилнюс кацна на летището в Минск на 23-ти май, след като съобщи за взривно устройство на борда. За придружаване на лайнера беше вдигнат дежурният екипаж на изтребителя МиГ-29. След кацане информацията за бомба не беше потвърдена. По-късно беларуската столица уточни, че Протасевич, издирван от властите, е на борда на самолета. Задържан е от служители на белоруските правоприлагащи органи. Вечерта на същия ден самолетът излетя от Минск и скоро кацна във Вилнюс.

Байдън е във Великобритания за срещата на Г-7

Американският президент Джо Байдън кацна с полет на Air Force One във военновъздушната база Милденхол в графство Съфолк, Великобритани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари