Колко ще струва коронавирусът на света в пари?

1982
Колко ще струва коронавирусът на света в пари?
Снимка: iStock

Глобалните икономически загуби от пандемията на коронавируса могат да достигнат до 8,8 трилиона долара, или близо 10% от продукцията на световната икономика, съобщи Азиатската банка за развитие (ADB), предаде БГНЕС.

Базираната в Манила банка заяви, че прогнозата за въздействието на COVID-19 при дълъг от шест месеца период на ограничаване е повече от два пъти по-висока от нейните оценки през март и април, както и прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд.

Идва икономика на изолацията - бизнес лабиринт със слаб човешки контакт

13-ти май е просто дата от политическия календар, която маркира очаквано събитие: всички ресурси, които чукът на изолацията разби, са в...

При кратък период на ограничаване от три месеца глобалната икономическа продукция ще загуби 5,8 трилиона долара, което се равнява на 6,4% от БВП, посочва банката в актуализирания си доклад.

В Азиатско-тихоокеанския регион икономическите загуби могат да варират между 1,7 трилиона долара при тримесечен период на ограничаване и 2,5 трилиона долара при шестмесечен сценарий, се казва в доклада.

Китай, където пандемията започна през декември, може да понесе загуби между 1,1 и 1,6 трилиона долара, допълва докладът.

Затварянето на граници, ограниченията за пътуване и блокирането вероятно ще намали обема на световната търговия с до 2,6 трилиона долара. В същото време спадът на заетостта в световен мащаб ще бъде между 158 милиона и 242 милиона работни места, като Азия и Тихият океан представляват 70% от общите загуби.

Доходите от труд по света ще спаднат до 1,8 трилиона долара, 30% от които ще се усещат от икономиките в региона, добави докладът, който обхваща 96 засегнати от епидемията икономики с над 4 милиона случая на COVID-19.

Великобритания удължава с 4 месеца схемата за запазване на работни места

Великобритания удължи с още четири месеца държавната схема за запазване на работните места, която е една от най-скъпо струващите финанс...

Банката заяви, че предишните оценки взимат предвид шоковете за туризма, потреблението, инвестициите, търговията и производството. Новите прогнози също вземат предвид увеличаването на търговските разходи, засягащи мобилността и туризма, прекъсванията на предлагането, засягащи продукцията и инвестициите, както и отговорите на правителствената политика, които компенсират въздействието на пандемията.

"Тези загуби ще бъдат трудни за възстановяване. Освен това не можем да отхвърлим възможността за финансова криза, ако пандемията не може да бъде ограничена навреме, за да се предотвратят големи неизпълнения на плащания по заеми и фалити", се казва в доклада.

Политическите интервенции на правителствата по света, като фискално и парично облекчаване, увеличени разходи за здравеопазване и директна подкрепа за покриване на загубите в доходите и приходите, могат да помогнат за смекчаване на въздействието на COVID-19 с цели 30% до 40%, се отбелязва в доклада. 

АDB призова правителствата да удвоят своите стабилизационни пакети, отбелязвайки, че "настоящият размер на макроикономически стимули за някои страни в региона [все още] е малък в сравнение с въздействието на COVID-19".

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 май"

Норвегия вади 38 млрд. евро от суверенния си фонд за икономика

Очаква се Норвегия да изтегли рекордна сума пари от своя суверенен фонд, най-големият в света, за да подкрепи икономиката си, става ясн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари