Националистите атакуват за евроизборите и във Франция

105099
Националистите атакуват за евроизборите и във Франция
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако някоя партия очаква с нетърпение изборите за Европейски парламент, това трябва да е крайнодесният Национален фронт във Франция.

Оглавявана от Марин Льо Пен, партията се радва на висок резултат в социологическите изследвания и може да изпрати най-много евродепутати от Франция след изборите през май. Тя има категорично антиевропейски дневен ред. На пресконференция в началото на февруари в централата на партията си в парижкото предградие Нантер Марин Льо Пен представи своята стратегия за ЕС, припомня БГНЕС.

"Как да бъде подобрен Европейският съюз? Като го сринем. Очаквам само едно нещо от европейската система и то е да експлоадира", заяви Льо Пен. "Трябва да почакаме всичко да се срине и същевременно да допринасяме за това, ако е възможно, за да създадем проект за Европа на свободни нации", допълни тя.

Макар да ругае ЕС така сякаш никога не е била част от него, Льо Пен е член на Европейския парламент от 2004 г. Нейните ключови аргументи са, че Франция е загубила суверенитета си след създаването на ЕС. Това не е изненадващо предвид идеологическите основи на Националния фронт. Нито пък предизборната й платформа – по-строг граничен контрол и излизане от еврозоната.

Но реториката на Националния фронт получи по-голям отзвук в последните две години, тъй като все повече френски избиратели изглежда одобряват партията. Социологическо изследване от януари на седмичника "Журнал дьо Диманш" показа, че 23% от анкетираните заявяват, че смятат да гласуват за партията на Марин Льо Пен през май. В същото изследване бившата управляваща партия Съюз за народно движение получава подкрепата на 21% от анкетираните, а Социалистическата партия на президента Франсоа Оланд – 18. За сравнение Националният фронт спечели едва 6,34% от гласовете на избирателите на последните избори за Европейски парламент през 2009 г. или само три места.

Националният фронт гледа на изборите за ЕП като на решителна крачка за включване в традиционния политически пейзаж.

Много френски избиратели губят вяра в ЕС

Много френски избиратели загубиха вяра в способността на ЕС да помогне за разрешаването на икономическите проблеми на страната, където безработицата достигна 10,5%, най-високата от края на 1997 г., а растежът е вял. Националният фронт не е единствената партия, която се надява да извлече полза от разочарованието от ЕС.

Съпредседателят на Левия фронт Жан-Люк Меланшон е все по-смел в критиките си към ЕС. Неговата партия в момента се радва на подкрепата на около 9% от френските избиратели. Антиевропейската реторика достигна такъв мащаб в края на миналата година, че президентът Франсоа Оланд специално говори за това в традиционното си новогодишно обръщение. "Няма да изградим утрешна Франция, като разрушим Европа. Само ако бъде подсилена, Европа ще ни осигури по-голяма защита. И няма да си затварям очите за тези, които отричат бъдещето на Европа, които искат връщане на старите граници, мислейки, че ще ги бранят, които искат излизане от еврозоната", заяви Оланд.

Друго обяснение за нарастващата популярност на Националния фронт е слабостта на опонентите му и нарастващата непопулярност на настоящото правителство. Рейтингът на Оланд продължава да е най-ниският (23%) за действащ президент на страната. Макар че той се повиши спрямо рекордно ниските 15% през ноември 2013 г., най-ниският рейтинг от началото на воденето на статистика от института IFOP през 1958 г.

Популярността на Националния фронт накара много традиционни партии да си блъскат главата какво да предприемат в отговор. Проблемът е още по-остър, защото при изборите за ЕП традиционно има риск да се превърнат в платформа за протестен вот (което е от полза за Националния фронт), т.е. хората въобще да не си направят труда да отидат до урните. Според някои анализатори около 65% от французите няма да гласуват на изборите. Това отново може да е от полза за Марин Льо Пен, чиито избиратели са по-мотивирани.

В същото време левите партии имат особен проблем, тъй като Националният фронт заграбва политическата им територия, заемайки категорична позиция срещу глобализацията и говорейки за защитата на заетостта за работническата класа. Това е особено тежко за Социалистическата партия на Оланд, тъй като тя опитва да запази традиционните избиратели доволни и същевременно да се придържа към целите за намаляване на бюджета, определени от Европейската комисия.

Една от последните политически инициативи на Оланд подчертава това напрежение. В опит да стимулиране на икономически растеж "пакт на отговорността" предвижда намаляване на данъците за бизнеса в замяна на ангажимент на компаниите да създават работни места.

Зелените и Съюзът за народно движение също са неспокойни

Социалистите не са единствените, които се страхуват от предстоящите избори. Френската Зелена партия е разкъсвана от вътрешно разделение и ще се лиши от харизматичния си и популярен лидер Даниел Кон Бендит, който няма да се кандидатира за евродепутат. Партията може да бъде наказана и заради участието си чрез двама министри в предишното правителство на Жан-Марк Еро. Малко е вероятно партията да повтори подвига си на предишните европейски избори, когато получи 16 депутатски места. Сега има подкрепа от едва 7%.

Основната дясноцентристка партия, Съюзът за народно движение, също изпитва трудности и не успя да се възползва от непопулярността на предишното правителство. Тя не успя да намери и контрареторика на Националния фронт. СНД, който спечели предишните избори през 2009 г., страда от разделение в ръководството на партията, което отложи номинацията на кандидатите си за Европейския парламент.

Двамата лидери на СНД Жан-Франсоа Копе и Франсоа Фийон са в конфликт относно изборната стратегия на партията. Вътрешното разделение може да бъде съчетано с външно предизвикателство на дясноцентристката арена.

Проевропейският Дясноцентристки съюз, включващ Демократичното движение на Франсоа Бейру, MoDem и Съюза на демократите на Жан-Луи Борло, реши да се състезава с отделна листа. Този факт допринесе за фрагментирането на политическата сцена във Франция. Френските гласоподаватели ще изберат 74 евродепутати на 25 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари