Нови изтребители за Украйна във войната срещу Русия - кои и какви могат да бъдат? (ВИДЕО)

15486
Нови изтребители за Украйна във войната срещу Русия - кои и какви могат да бъдат? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато Съединените щати и техните западни съюзници поддържат огромната си материална подкрепа за украинската армия, която от избухването на подпалената от руския диктатор Владимир Путин война в Украйна през февруари възлиза на оборудване на стойност десетки милиарди долари, възможността за оборудване на Украйна с модерни бойни самолети все повече се обсъжда.

ОЩЕ: САЩ дават на Украйна изтребители F-16?

Програма за обучение на украински военни, която би позволила на военновъздушните сили на страната им да интегрират по-бързо американските изтребители F-16 в бъдеще, беше потвърдена през юли, докато през август бяха разкрити подробности относно тайни усилия за обучение на пилоти за управление на щурмови американски A-10.

В началото на ноември известният британски мозъчен тръст по сигурността Royal United Services Institute оцени, че шведският лек изтребител Gripen (Грипен) може да бъде най-подходящият кандидат за оборудване на украинските ВВС. Други възможности, като тежки изтребители F-15 и дори съветски МиГ-29, също са обсъждани.

По-долу е дадена оценка от Military Watch на четири от водещите потенциални кандидати за формиране на следващото поколение на украинския боен въздушен флот.

МиГ-29

Изтребителят МиГ-29 от четвърто поколение формира гръбнака на украинските ВВС след избухването на войната през февруари. Съветските самолети са високо ценени поради малката необходимост от поддръжка и способността им да работят от къси импровизирани писти. Те имат изключителна маневреност, което ги прави идеални за задачи за противовъздушна отбрана на къси разстояния. Това направи МиГ-овете по-ценен актив от по-високия клас тежки самолети Су-27 и Су-24, които се нуждаят от значително повече поддръжка, за да летят, и които не се експлоатират от съюзнически държави, което означава, че резервните части не могат да бъдат лесно набавени.

Проблем с МиГ-29 обаче, както и с всички настоящи украински изтребители, е тяхното остаряло въоръжение и авионика, което ги поставя в лоша позиция в опитите да застрашат сериозно далеч по-модерните руски изтребители във въздуха. Използването на полуактивни, а не на активни радарно направлявани ракети въздух-въздух са особена пречка.

Може би най-добрият вариант на Украйна, който беше предлаган от западни анализатори още през април 2022 година, беше западните страни да притиснат Египет да продаде своите 46 изтребителя МиГ-29М на Украйна. МиГ-29М е най-боеспособният вариант на МиГ-29 навсякъде по света, като египетските са оборудвани с модерни ракети въздух-въздух R-77-1 и крилати ракети Х-35, както и електронно сканирани антенни радари. Египетските МиГ-ове са по-добре оборудвани от повечето изтребители в самите руски ВВС и притежават по-ниска потребност за поддръжка от оригиналния МиГ-29.

С МиГ също така се избягват рисковете, произтичащи от това да се позволи на Русия да проучи възможностите на самолетите на НАТО (когато свали някой), тъй като те са руско производство. Те също така са много по-евтини от западните самолети, оборудвани с подобни напреднали радари и оръжия.

МиГ-29М може би е идеалният вариант за украинските ВВС, макар че е много съмнително Египет да се съгласи да ги достави въпреки натиска на Запада. Египетското правителство на Ануар ал Садат през 1970 г. "под масата" достави образци на най-добрите съветски изтребители на Съединените щати, но настоящата администрация в Кайро зае много по-неутрална позиция в конфликта между Русия и Запада и е малко вероятно да предприеме ход, който би разрушил нововъзникващото партньорство в областта на сигурността с Москва.

ОЩЕ: Китай спрял полските изтребители МиГ-29 за Украйна през март?

F-16

F-16 са най-широко използваните изтребители от четвърто поколение, които формират гръбнака на ВВС на САЩ. Изтребителят е разработен по време на Студената война като актив с ниска цена и ниска поддръжка да служи като по-лек аналог на високия клас F-15 Eagle. Много големите излишъци от няколкостотин F-16 в Съединените щати правят този самолет водещ кандидат за оборудване на военновъздушните сили на Украйна, въпреки че остават въпроси относно жизнеспособността им.

Сегашните F-16 на склад и по-голямата част от тези на въоръжение в НАТО използват остарели механично сканирани радарни екрани, които са много по-податливи на заглушаване и от които съветският тактически боен флот започна да се отказва още през 1981 г.

Немодернизираните F-16 също така нямат големи възможности при насочване на новите AIM-9X ракети въздух-въздух, което ги поставя в изключително неблагоприятно положение срещу съвременните руски изтребители. В резултат на това, ако F-16 бъде направен жизнеспособен за война в Украйна, ще трябва да се направят значителни инвестиции или за изграждане на нови единици, които струват значително повече от който и да е руски изтребител, или за модернизиране на стари корпуси по стандарта F-16V с модерна авионика и въоръжение.

Доставката на модернизирани F-16 крие своите рискове, включително за дискредитирането им в очите на потенциалните клиенти и компрометиране на чувствителни технологии, като предоставяне на руските сили възможност да проучат самолета в действие.

F-18/F-18E

F-18 Hornet и F-18E/F Super Hornet многократно са били издигани като кандидати за новото поколение изтребители на Украйна. Самолетите изискват повече поддръжка от F-16, но се считат лесни за поддръжка спрямо техните размери. Въпреки че Hornet и Super Hornet имат редица предимства в ефективността пред F-16, включително значително по-висока издръжливост и резерв от тяга на двигателя, те не се считат за рентабилни и вероятно ще бъдат по-малко подходящи за изискванията на украинския военен театър. Самолетите са значително по-скъпи от F-16, а САЩ разполагат с по-малко бройки резервни единици. Освен това са по-бавни и по-малко маневрени от F-16 - да не говорим за МиГ-29 - което оставя под въпрос тяхната способност да противодействат на руските ВВС.

Грипен

Шведският изтребител принадлежи към категорията сравнително леки самолети, по-малки дори от F-16 и сравними с китайско-пакистанския JF-17 или индийския Tejas. Самолетът е ценен заради много ниските си оперативни разходи и нужди от поддръжка, с малко необходимо наземно поддържащо оборудване и е оптимизиран за операции от разпръснати бази. По този начин "Грипен" е проектиран за режим на работа, подобен на МиГ-29, макар и с приблизително половината от тягата на двигателя и много скромни летателни характеристики.

Сред западните класове изтребители "Грипен" е най-подходящият за маневрени летищни операции с изключение на новия американски F-35B, който е проектиран за Корпуса на морската пехота на САЩ и в момента е най-скъпият сериен изтребител в света. "Грипен" е много по-подходящ от други класове западни изтребители за адаптиране към сегашния режим на операции в Украйна, което в комбинация с ниската му цена го прави потенциално идеален.

По-голямата част от страните с "Грипен" заеха неутрални позиции в продължаващата война, като само самата Швеция и Чешката република застанаха категорично на страната на Киев. Подобно на F-16, по-голямата част от "Грипен"-ите използва остаряла авионика, докато модерният вариант Gripen E/F е произведен в много ограничен брой. Тъй като "Грипен" се представи много зле на експортните пазари през последните години, без никакви продажби от 2014 г. насам, възможността "Грипен" и особено Gripen E/F да понесат тежки загуби в битка с руските ВВС може допълнително сериозно да намали привлекателността на самолета и да доведе до колебание в Швеция да снабди Киев.

ОЩЕ: Репутацията на Пригожин е в калта: Той е мека китка?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари