Полско издание: Русия показва нокти, но на кого?

2460
Полско издание: Русия показва нокти, но на кого?
Снимка: Getty Images/Guliver

Парадът на Победата в Москва този път се оказа по-скромен. Но ако по-рано цялото внимание на обществеността беше приковано към демонстрираната военна техника, сега то бе насочено към грубите изказвания на Путин, пише авторът на статията „Rosja znowu pokazuje pazury. Ale komu?Адриан Бонк в полското издание Wirtualna Polska. Към кого се обърна руският президент? Заплаха ли беше или само опит да развесели множеството?

В неделя на Червения площад в Москва бе проведен годишен военен парад за отбелязване на Деня на победата. Преди пандемията тя винаги се превръщаше в повод за демонстриране на политическата и военна мощ на страната. Този път беше по-скромно, макар и не без груби думи от устата на Путин. Към кого те бяха адресирани?

Путин иска спешни поправки в закона за оръжията след стрелбата в Казан

Руският президент Владимир Путин разпореди преразглеждане на законодателството за контрол на оръжията след смъртоносната стрелба в учил...

Повече от 12 000 военни и служители от сигурността взеха участие в тържествения парад тази година. Офицери и редници, представляващи всички видове войски на руските въоръжени сили, преминаха през Червения площад. Освен това в събитието участваха 190 единици военна техника. Основната новост беше нова версия на бойната машина Typhoon-Air Defense, предназначена за въздушнодесантните сили и оборудвана с преносими зенитно-ракетни системи. Тя все още не е влязла на въоръжение.

Шоуто на силите на Червения площад беше коментирано в Twitter от Анна Мария Дайнър, служителка на Полския институт за международни отношения. „По принцип не се появи нищо ново. Единственото нещо е, че Т-14 не се е повреди (това може да служи като потвърждение, че все още може да влезе в експлоатация), а Су-57 е пролетял, въпреки че все още не е оборудван с планираните двигатели" – написа тя.

Путин заплашителен ли е или насърчаващ?

Тазгодишният парад беше по-скромен от миналогодишния, когато беше отбелязана 75-годишнината от края на Втората световна война. През 2020 г., поради пандемията на коронавируса, тя трябваше да бъде отложена за юни. Сега общественото внимание беше привлечено в по-голяма степен не от военната техника, която се появи на Червения площад, а от думите на руския президент Владимир Путин.

„Русия ще защитава твърдо своите национални интереси и ще гарантира сигурността на руския народ. Надеждна гаранция за това са нейните смели въоръжени сили“ - каза той, откривайки парада. Думите му дойдоха на фона на по-сурова реторика в Москва към Запада наскоро и напрежение на дипломатическия фронт: няколко европейски държави, както и САЩ, наскоро изгониха руски дипломати.

Русия: Идват трудни времена

Страната на Владимир Путин се изгражда, като се гледа назад в миналото, а не се гледа в бъдещето, както беше по време на перестройката,...

Игра, насочена към вътрешна аудитория?

Според Войчех Лучак, издател на списанието Report: Army, Defense Technology and Winged Poland, Денят на победата е много важна дата за Русия, която служи като своеобразна витрина за своя президент. „Това е важен, ако не и най-важният празник, предназначен да напомня за авторитета на държавата, както и за нейната мощ, която се засилва, наред с други неща, чрез демонстрация на сила“ - твърди той.

Лучак добавя, че тази демонстрация не е предназначена за международната общност, а е предназначена преди всичко да повлияе на въображението на руснаците. „Той е насочен към вътрешна аудитория. Ние не разбираме това, но за един обикновен руснак, както беден, така и богат, привърженик на Путин и привърженик на Навални, военната мощ е от ключово значение. Подобно шоу е доказателство за силата на страната, в този контекст не е толкова важно дори парадът да е бил по-скромен от миналата година“ - обяснява експертът.

Арктика е важна

Има един регион на света, който представлява особен интерес за Русия сега и за който Владимир Путин трябва да е мислил в контекста на парада. „Говорим за Арктика, сега тя е особено важна за Путин. Важна е обаче и за Норвегия, Канада, Дания и САЩ. През предишните години демонстрацията на арктически части имаше важен международен отзвук. Северният флот, според идеята на Путин, трябва да поеме пълен контрол над Северния морски път“ - добавя Лучак.

Хайко Маас: ЕС е готов за диалог с Русия

Европейският съюз е готов да продължи политиката си към Русия и в същото време е готов за диалог. Това заяви германският външен минист...

През декември 2020 г. Путин официално предостави на Северния флот статут на военен окръг в състава на въоръжените сили на Руската федерация. През последните години Русия засили дейността си в Арктика и започна да инвестира все повече във военни инициативи в региона, включително възстановяване на летища и военни бази там.

Вместо Макрон, президентът на Таджикистан

На предишните паради, особено на юбилейните, присъстваха много влиятелни, включително чуждестранни политици. На предишния, посветен на 75-годишнината от края на Втората световна война, например, трябваше да дойде френският президент Еманюел Макрон. Кремъл не му изпрати покани тази година. Гост на събитието обаче беше президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, който пристигна в Русия на посещение ден по-рано. В крайна сметка събитието загуби своят международен облик.

По случай Деня на победата, в съответствие с концепцията за своята историческа политика, Русия подчертава ролята на СССР за победата над Третия райх и оправдава придобиването на контрол над Източна Европа на Йосиф Сталин.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com