Русия остава без вечен лед: Земята потъва, а къщите се рушат

3393
Русия остава без вечен лед: Земята потъва, а къщите се рушат
Снимка: Pixabay

Пермафрост (вечна замръзналост), почва с дълбочина няколко метра, която е комбинация от земя, пясък и лед, лежи под градовете, но също така и по-малките места и необятните необитаеми региони на руската Арктика. Тя изчезва, твърди Александър Козлов, руският министър на природните ресурси.

"Всеки такъв регион разбира какво го очаква след 20-30 години. Това ще се превърне в чисто селскостопански проблем", каза Козлов и добави, че регионите ще трябва да свикнат с новите ситуации, които причиняват климатични промени.

Арктика се затопля три пъти по-бързо, отколкото цялата Земята от 1971 г. насам

Арктика се затопля три пъти по-бързо от планетата като цяло между 1971 и 2019 г., което е по-висока скорост, отколкото се смяташе досег...

Това би означавало, че в Русия ще бъде създаден нов тип земеделска земя, но въпросът е колко в действителност ще бъде плодородна и колко бързо ще стане това.

Русия има огромна арктическа зона от около 4 милиона квадратни километра по северната граница, чак от запад до Далечния изток. 60 процента от това пространство е вечна замръзналост, а голяма част от замръзналото покритие никога не е изследвано. Областите на вечните ледове в Русия са най-големият резервоар на органичен въглерод, който след размразяване се превръща в парников газ, като метан.

„Състои се от 500 гигатона органична материя, като древни треви, но също така и останки от животни, а това е вечната замръзналост само в Якутия, така че очакваното тегло е дори по-високо", каза Никита Зимов, директор на Руската североизточна научна станция, разположена близо до Якутия.

Още през 2019 г. руските власти изчислиха, че разтопяването на вечната замръзналост ще им струва от 676 милиона до 2,03 милиарда долара годишно. Когато вечният лед се топи, това заплашва сгради и инфраструктура в Арктика, тръби се спукват и сгради се рушат.

Лавров: Арктика е наша земя

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не заявяват претенции в Арктика преди заседанието на Арктическия с...

Топенето на вечната замръзналост, заедно с други промени, причинени от глобалното затопляне, прекроява Якутия, тази отдалечена област. Преди лятото продължаваше в Среднеколимск от 1 юни до 1 септември, но сега започва няколко седмици по-рано и приключва също по-късно. През януари температурите бяха около -59 градуса по Целзий, а сега са около -46.

Средната годишна температура в Якутия се е повишила от -10 градуса до -7,5 градуса по Целзий. По-топлите зими и по-дългите лета бавно топят замръзналата земя, която покрива 90 процента от Якутия. Повърхностният слой, който се топи през лятото и след това отново замръзва през зимата, сега достига до 3 метра дълбочина, докато преди това най-голямата дълбочина е била по-малка от метър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари