С Байдън на власт: Отношенията между САЩ и Русия се сриват (ВИДЕО)

3615
С Байдън на власт: Отношенията между САЩ и Русия се сриват (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Идването на Джо Байдън на мястото на Доналд Тръмп като президент на САЩ вече ясно си пролича в може би най-емблематичната страна на американската външна политика - отношенията с Русия.

След като излезе нов доклад на американските служби, че Русия е опитала да се намеси в американските президентски избори през 2020 година и то не просто да подкрепи Тръмп, а да подкопае самия изборен процес и да създаде недоверие към него като механизъм за определяне на управлението на Съединените щати, Байдън заяви пред ABC News, че Путин ще "плати цената" за предполагаемата намеса в изборите. Американското разузнаване твърди, че Путин стои зад намесата.

Всъщност, американският президент стигна дотам в думите си, че нарече Путин "убиец", а това провокира веднага реакция от страна на Путин. "Човек трябва да познава другия", каза Путин по руската телевизия и предизвика Байдън да говори с него на живо в ефир. Руският президент отхвърли и обвиненията, че неговите служби за сигурност са се опитали да убият опозиционния политик Алексей Навални.

Медведев отвърна на Байдън с цитат на Фройд

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев определя остро...

Кремъл заяви, че обвинението срещу Путин е безпрецедентно: "Джо Байдън нарече Путин "убиец". Външното министерство на Русия поиска обяснение, докато говорителят на Путин нарича коментара ясен знак, че президентът Байдън няма намерение да възстановява отношенията си с Русия.

Но самият Владимир Путин явно понесе обидата и опита да я обърне в своя полза: "Като деца като си говорихме, казвахме, че кой каквото казва, за себе си го казва. Пожелавам му здраве". В крайна сметка това изигра роля в подкрепа на основната му идея: че Запада е русофобски и е враждебна сила. Путин каза също, че Джо Байдън просто вижда собствените си черти в руския лидер и твърди, че САЩ са убийствена държава - със списък на срамните глави в историята си от робството до атомните бомби, хвърлени върху Япония.

 

Русия поиска извинение от САЩ, след като Байдън нарече Путин убиец

Русия иска извинение от Съединените щати, след като президентът Джо Байдън заяви, че смята, че Владимир Путин е убиец и може да реагира...

Русия натовари своя посланик със задачата да инициира преговори, за да предотврати "необратимото влошаване" на връзките. Руското правителство заяви, че Анатолий Антонов е бил извикан от Вашингтон в Москва, тъй като отношенията със САЩ са стигнали до "задънена улица".

В Русия твърдят, че американският президент е преминал червена линия с това, което коментаторите наричат "пряка обида”. Говорителят на Кремъл е съобщил на кореспондент на BBC в руската столица, че отношенията със САЩ сега са "много лоши" - и те изглежда ще се влошат.

Очаква се САЩ да наложат санкции срещу Русия още през следващата седмица заради заключенията на доклада.

Още: Белия дом: Джо Байдън не съжалява, че нарече Путин убиец

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари