"Северен поток 2" заплашва сигурността в Балтийско море?

2599
"Северен поток 2" заплашва сигурността в Балтийско море?
Снимка: Getty Images/Guliver

Изграждането на „Северен поток 2“, газопровод, който минава от Русия до Германия през Балтийско море, се обсъжда дълго време, включително от шведски политици. Това касаеше шведите, защото преди няколко години „Газпром“ искаше да наеме пристанището Слите в шведската провинция Готланд за изграждането на тръбопровода. Не му беше позволено - и това е добре за сигурността на Швеция, дори ако готландците пропуснаха добра сделка, пише шведското издание Barometern в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Политизирането на тръбопроводите в Балтийско море представлява проблем от гледна точка на международното морско право. Но тук си струва да припомним, че самата Русия не се поколеба с помощта на своя флот, за да демонстрира отношението си към кабела Nordbalt, който шведите прокараха от Нибро до Литва.

Киев ще настоява за санкции срещу „Северен поток 2“

Украйна ще продължи да настоява за санкции срещу проекта „Северен поток-2“, заяви във Вашингтон ръководителят на управителн...

Ако не беше външнополитическото поведение на Русия такова, каквото е, въпросът за „Северен поток-2“ нямаше да бъде толкова остър. Според руснаците това е само изгодна сделка за всички участници. Всъщност самите те са виновни, че този въпрос е получил много допълнителни измерения.

Тази година нещата получиха нов обрат. Франция, която преди това призоваваше Германия да затвори проекта, прекрати натиска върху Берлин. А САЩ, които преди това наложиха санкции на германския бизнес, сега промениха стратегията си. Това се вижда от думите на високопоставения американски дипломат Виктория Нуланд:

„Въпреки че все още се противопоставяме на газопровода като такъв, сключихме споразумение с Германия: ако Русия, както някои се страхуват, се опитва да използва газопровода като инструмент за натиск - и тя вече направи същото срещу Украйна с помощта на други тръбопроводи - в отговор ще бъдат въведени допълнителни санкции ”.

Всичко това само подчертава, че основният проблем на този тръбопровод не е зависимостта от газ – тя очевидно може да бъде избегната и плановете за контрамерки вече съществуват. И ако Германия също беше спряла така ревностно да се противопоставя на ядрената енергия, ситуацията щеше да стане още по-обнадеждаваща. Но далеч по-голямата опасност е, че Русия може да използва тръбопровода, за да увеличи военното си присъствие в Балтийско море.

Споразумение между Вашингтон и Берлин: Очаква се изграждането на "Северен поток 2" да бъде завършено

САЩ разчитат на всяко бъдещо германско правителство да изпълни поетите от Берлин ангажименти като част от споразумението с Вашингтон за...

И все пак дискусиите най-често се въртят около въпроса за енергийната зависимост.

Идеята за спиране на строителството винаги е била повече или по-малко безнадеждна: Германия е най-голямата икономика в ЕС и нейните енергийни нужди не могат да бъдат пренебрегнати. Трябваше да се намери начин да се реши този проблем.

Но рисковете все още са налице. Фактът, че САЩ се договориха за стратегия с германците и освен това отмениха санкциите срещу германските компании, участващи в проекта, ще има много благоприятен ефект върху укрепването на американо-европейските отношения, които бяха разклатени през бурните години на управлението на Тръмп.

Добрите отношения между Германия и САЩ са от ключово значение за военната сигурност на Европа - включително Швеция. И е много важно да се действа в ситуация, в която Русия увеличава присъствието си в Балтийско море.

Кандидатите за канцлер на Германия готови да се откажат от "Северен поток 2"

Кандидатите за германския канцлер от управляващата коалиция на Християндемократическия съюз (CDU) / Християнсоциалния съюз (CSU) и Соци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари