X
 
 

Смъртта на Сюлеймани съвпада с желанието на Тръмп за изтегляне от Близкия изток

2482 15
Смъртта на Сюлеймани съвпада с желанието на Тръмп за изтегляне от Близкия изток
Снимка: Getty Images/Guliver
Има различни видове отстъпление. Можеш да бягаш, отчаян и победен, както САЩ от Виетнам през 1975 г., или можеш да се изтеглиш бавно, стреляйки по врага си, докато се измъкваш. Иранските лидери разчитаха, че САЩ ще се окажат в първат ситуация. Това коментира американското консервативно издание Washington Examiner, в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Техеран видя начина, по който Вашингтон изведнъж изостави своите кюрдски съюзници в Сирия. Те следяха процедурата по импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп. Те следяха и изявленията на Тръмп, в които той постоянно говореше за това как желае да избегне война в Близкия изток. И затова станаха дръзки и насърчаваха атаки срещу американската инфраструктура в региона. В умишлен опит да се повтори обсадата на американското посолство в Техеран преди четири десетилетия, те инициираха атаката срещу дипломатическата мисия на страната в Багдад. 

За тяхна изненада, САЩ нанесоха ответен удар – незабавен, прецизен и смъртоносен. Генерал Касем Сюлеймани се превърна в най-високопоставения вражески военнослужещ, ликвидиран от американски ракети от смъртта на адмирал Исороку Ямамото, който беше убит в своя самолет през 1943 г., на път да инспектира войските си. 

Ако командващият офицер на вражеска сила не е легитимна военна цел, то нищо не може да се окачестви като такава.

Тъжен и съвършено предзказуем беше факта, че спорът за това дали за ударите е имало легитимна причина започна по партийни предпочитания, както винаги се случва (републиканците на Тръмп подкрепят ударите, опозицията в лицето на Демократическата партия смята, че те не са били необходими). Но независимо дали Сюлеймани е заслужил, или не участта си от правна гледна точка, трудно е да се отрече че той си получи заслуженото от морална такава.

Тръмп: Иран е планирал нападения срещу четири посолства на САЩ

В момента на операцията на САЩ за ликвидирането на генерал Касем Сюлеймани Иран е планирал нападения срещу четири американски посолства...

Но какви са стратегическите последици? Дали убийството на Сюлеймани беше, както екзекуцията на херцога на Енинген през 1804 г. (Луи Антоа, екзекутиран за предполагаем заговор срещу Наполеон Бонапарт), „по-лошо от престъпление, груба грешка“?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали смятате, че ролята на присъствието на войски на САЩ в Близкия изток е съществена. Ако да, тогава може да си помислите, не без причина, че смъртта на Сюлеймани ще подсили силните религиозни водачи в страната. Иранските амбиции за регионална хегемония винаги са се сблъсквали с реалността, че страната нито е арабска, нито сунитска. Дори по-ограничените амбиции на иранските лидери да се преставят като закрилници и борци за всички шиитски общества в региона – в Ливан, Сирия, Ирак или Йемен, противоречат на множество етнически и лингвистични фактори.

Иранските шиити считат себе си за истинските лидери на своето религиозно общество. Кербала, където внуците на пророка Мохамед Хюсеин и Хасан са били убити през 680 г. – ключов момент за шиитите – се намира в Ирак. Там се намира и град Наджаф, където е погребан Имам Али, чиито последователи са считани за първите шиити. При това много арабски шиити считат иранците – персийци, за късно присъединили се към религията зороастрийци. 

Религиозните лидери на Иран губят позициите си, дори у дома. Честите улични протести продължават в Ирак срещу подкрепяното от Техеран правителство и паравоенните организации, които действат в страната, като в демонстрациите участват и множество млади шиити. Нещо подобно се случва и в самия Иран. Там студенти и дисиденти продължават да провеждат улични демонстрации, докато иранската икономика се свива.

Изведнъж обаче всичко това престана. Иранците реагираха така, както всеки народ винаги реагира при външна атака – събраха се и се обединиха около режима си. Нещо повече, смъртта на Сюлеймани беше, в очите на много от неговите поддръжници шиити, мъченичество. Саможертвата има особена важност за тях. Те почитат Хюсеин като „принца на мъчениците“, и неговата саможертва за тях е вечна.

САЩ в Близкия изток - пречка за сигурността или гарант за нея?

Една от мантрите във външната политика на САЩ в последното десетилетие и дори повече, е, че без Вашингтон Близкият изток би изпаднал в ...

Трудно е да видим стратегическите позитиви. Дори Саудитска Арабия, която Тръмп очевидно вижда като свой ключов регионален съюзник, едва ли можеше по повече начини да подчертае, че не е имала нищо общо с убийството на Сюлеймани. 

От гледна точка на нуждата от това американското влияние в региона да се запази, смъртта на Сюлеймани е провал. Страните от региона обърнаха гръб на Вашингтон и изразиха симпатиите си спрямо Техеран. 

Но какво ще се случи ако Тръмп е сериозен и вече не се интересува от влиянието на САЩ в Близкия изток? Ако той е решил, че след като САЩ се превърнат в най-големия производител на преработен петрол в света, стратегическите причини страната му да остане в региона вече са остарели? Какво ще се случи ако той е сериозен в намеренията си да изтегли войските си от региона – бавно и методично, със сигурност, но достатъчно бързо, и практично? Ами ако Тръмп просто иска ясно да се разбере, че всяко действие, насочено срещу  САЩ, ще бъде посрещнато с ужасна и непропорционална реакция?

Ако това е била целта му, тогава операцията беше успех. Той винаги е твърдял, че поддръжката на чуждестранните сили на страната е ненужно харчене на пари. Неговата задача, в такъв случай, е да намали тези харчове, без да създава вакуум след себе си. Как да се постигне това най-лесно? Като ясно се даде сигнал, че ще има последици за всички лидери на паравоенни формирования. Може би това не е толкова лош подход.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Иран към САЩ 8 Иран към САЩ преди 2 седмици Профил на трол?
  Багането си е бягане ,независимо дали е бързо или бавно...!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Caмo дa нe ги oбявят зa тeрoриcти,aмeрикaнцитe ca мaйcтoри нa тия циркaджилъци.Първo ирaкcкoтo прaвитeлcтвo им кaзa дa изчeзвaт oт тeхнитe зeми,aмeрикaнцитe ce зaпънaхa,нe щaт и дa чуят,в Cирия cъщo.Кaквo ocтaвa нa Ирaн ocвeн пo-aктивнo дa пoмaгa нa тия cъceдни cтрaни дa изгoнят aмeрикaнцитe.Имaт и прeceн пoвoд и вaндaлcки зaплaхи личнo oт Д.Тръмп.
 • Хери , Меган , Доналд , Иванка и прочее 7.1 Хери , Меган , Доналд , Иванка и прочее преди 2 седмици Профил на трол?
  докато Хери от дивата Англия на joint venture Boris Johnson си предпочита суровото за Меганата си , в Ню Юрк очевидно не предпочитат такава тракция , третирането на другата си половинка . Как ние , страничните наблюдатели от Балканите , където незрелостните се убиват помежду си заради недоразвитото чувство за ревност , робство , притежание , да разбираме Хери , Мегане , или дори Доналдо с негов виж още ›› а фльора от Словения ? При Нас , Хери , по подразбирането ще е оправен . Доналдо , по подразберането няма да има хъс , таралежа достатъчен в гащите си . Мегана вече ще е погребана отдавна . А словенската Иванка , май , един такъв легален бардак в Франкфурт при Мама Меркел , може ли , край американската въздушната база ?
  : 0 !
 • Цвъки молитвата 6 Цвъки молитвата преди 2 седмици Профил на трол?
  Aз миcля,чe чaлмaлиитe мнoгo cкoрo щe cгaщят някъдe из Близкия Изтoк и щe думнaт Пумпaлo,кoгaтo тръгнe дa oбикaля кaтo прocтинaл кoнь и дa прaви "мeйдaни".Щe вдигнaт и мизaтa зa бaй Дoнчo-Крaвaринът. Cрeбърницитe нaиcтинa ca мнoгo,нo зa тaкъв гoлям и oхрaнявaн Идиoт ca мaлкo.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ирaн и тeхнитe прoкcи вoeнни нямa дa приключaт,дoкaтo нe изгoнят дoбитъкa oт aрaбcкия пoлуocтрoв.Нe ce ли изтeглят,щe ги бoмбят пocтoяннo.
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Дръж се Иран, дайте урок на империята на злото те имат нужда от урок!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Империята на злото е само една - сащ!
  : 0 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Америка Империя на злото ;Живеят от войни и кражби
  : 0 !
 • Октомври 4 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Мара Салаватруча 13 е могъщ Панамерикански синдикат разполагаши с ресурс и възможности за да внесат нужният хаос в щатските градове.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Много поздрави от Мара, бляд! Комунистите винаги са се сдушвали с бандюгите щото са от една черга!
  : 5 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  4.1 Прeди гoдини във Вeликoбритaния пoчeрпихa Aлeкcaндър Литвинeнкo c чaй, пoдпрaвeн c Пoлoний 210. Aкo и тeб пoчeрпят cъc cъщaтa нaпиткa, прeдпoлaгaм извeднъж и зa минути чe би прecтaнaл дa ръcиш бeзмoзъчнитe cи прocтoтии !
  : 0 !
 • Какво да ни заинтересува , заинтегрира това ? 3 Какво да ни заинтересува , заинтегрира това ? преди 2 седмици Профил на трол?
  първо : Сър Елтън Джон оказвал подкрепа на принц Хари и Меган Маркъл -------------------------------------------------------------------- второ : какво да ни занимава , дали едно кученце порода пиншер наречено Хари ухапал неговата Мегана от Канадия ? Даже не съм сигурен , що е това Канадия , като териториалното образуването . Колонията , нещо като Атлантис , или някакво земната-суха пласт вприна виж още ›› длежащата към континентално образавание Гренландия , каквото си е всепак датчанското "притежание" . Тези новини ли са по-скоро опитите да ни предупреждават , че скоро както Путин кривское шампанское , така рода Тръмп в Ню Юрк и Словения ще пият и ядат риба и водка от Гренландия . В Норвегия заради английският Борис JV Джонсон се понасочат и наблюдават всичките Ви съобщенията по Microsoft Skype по полет както и преминаването на морската граница (относно сушата предвид бежанските потоци , май , какво ? - по-малко ли ?) , от Щангхай се протоколират всичките Ни поръчките по интернет чрез плащанията по банковият ни превод , а в Ню Юрк и Лондон си говорят за "tremendous" сделки и спогодби .
 • проста сметка 3.1 проста сметка преди 2 седмици Профил на трол?
  не сме от значение .
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Сюлеймани от какво умря - от куродървица ли? Актуалните, заглавието трябваше да е: "Гнусното убийство на Сюлеймани-вторият човек на Иран- от краварите не съвпада с ……."
 • Ванесса 1 Ванесса преди 2 седмици Профил на трол?
  Целта не може да оправдава средствата. САЩ се провалиха, за пореден път показаха, че са безскруполни и нагли, а могат да отстъпват само по принуда. Така че Тръмп ще трябва да подвие опашка и да се маха от там ще не ще, докато не е станало много лошо. Никой в съвременния свят не е недосегаем, времената на крепостите и обсадите отдавна е минало, безсмъртни няма.
Нагоре