X
 
 

Защо Китай си търси виновник за коронавируса в лицето на САЩ?

7421 34
Защо Китай си търси виновник за коронавируса в лицето на САЩ?
Снимка: Getty
Расте броят и на заразените, и на починалите от новия коронавирус в Китай. А междувременно властта в Пекин си търси виновник за бедствието. САЩ „постоянно създават и разпространяват паника“, заяви говорителят на Китайското външно министерство Хуа Чунин в началото на месец февруари в свое изявление, свързано с коронавируса, който вече е разпространен в цялата страна.

Американското издание The National Interest в свой материал, цитиран от агенция "Фокус", пише по темата, опитвайки се да даде отговор на въпроса кой е виновен за вирусната пандемия.

Става ясно, че управляваният от Китайската комунистическа партия таблоид Global Times е обвинил Вашингтон в "неморални действия" и няколко пъти заяви, че отговорът на западните страни на болестта е изпълнен с „расизъм“ и „митология“. От своя страна изданието обвини Вашингтон, че „са се провалили в опитите си да приемат ефективни мерки за контрол (на различни болести), което предизвика разпространението на вируса“ H1N1 през 2009 г., (или т.нар. „свински грип“). Всъщност отговорът на САЩ на заразата, която се появи за първи път в Мексико, беше бърз и ефективен според повечето експерти.

След спешния съвет на ЕС: Засега няма опасност от коронавируса

След спешния съвет на здравните министри на ЕС снощи беше обявено, че Европейският съюз не обяви извънредно положение заради новия кита...

Говорителят на Външното министерство обвини още Вашингтон в това, че не предлагат на Пекин „никаква сериозна подкрепа“, въпреки че Китай по-рано отхвърляше всяко предложение за помощ във връзка с вируса в продължение на почти месец. 

Американското списание отбелязва също така, че китайските лидери атакуват САЩ в опит да пренасочат вниманието от своята собствена некомпетентност в овладяването на кризата. "Те позволиха болестта да се разпространи лесно в ранните ѝ фази и сега компенсират загубеното време, като налагат драконови ограничения над населението. Социалният ред в засегнатите от епидемията региони започва да се разпада и мерките на правителството биват посрещани със съпротива. Появиха се например снимки на работници в защитни костюми, патрулиращи в Ухан (огнището на заразата) с пистолети и автоматични оръжия. Цензурата на Комунистическата партия и опитите ѝ да наложи своята версия на случилото се доведоха неизбежно до бързото разпространяване на слухове, особено такива, свързани с произхода на заразата", пише изданието.

Първоначално китайският лидер Си Дзинпин прибра лаврите от борбата с вируса в Китай. Но докато провалите на правителството ставаха все по-очевидни, той тихо прехвърляше отговорностите на други. 

"Китайските лидери, както припомня Хенри Кисинджър, използват уроци от китайската история, за да формират своите съвременни политики. Затова Си Дзинпин трябва да обърне внимание на две събития от Ухан. Първо, революцията, която сложи край на хилядолетната Китайска империя, започна в този град през октомври 1911 г. Второ, според изчисленията, 10 000 жители на града излязоха на първата по рода си голяма демонстрация, по подобие на тези в Хонконг, през юли 2019 г.", припомня списанието.

МЗ: България е въвела ефективни мерки срещу разпространението на новия коронавирус

Днес, 13 февруари, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в извънредно заседание на Съвета на здравните министри на ЕС. Н...

На 7 февруари, смъртта на Ли Уенлян, лекар от Ухан, който се опита да предупреди страната за коронавируса, предизвика скръб, но и множество критики в града и в социалните мрежи в Китай. Ядосаните китайци, след протестите в Хонконг, отвърнаха като приеха техния химн – “Do you hear the people sing?” („Чувате ли как хората пеят?“ – популярна песен от мюзикъла Les Misérables – бел. ред.).

Китайският народ вече публично заявява, чрез тази песен и по по-директен начин, че истинската болест за тяхната страна е авторитарното управление.

Китайските лидери имат нужда от някой, който да поеме вината. Във време, в което страната има нужда от помощ в борбата с коронавируса, те избират да нападат страната, която може да им окаже най-голяма помощ, счита още американското издание.

Още за коронавируса може да прочетете в тези материали.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 20 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  На времето при Социализма в тия страни нямаше инвалиди, глухи, слепи умствено изостанали, енцефалити и подобни. Нациите ни бяха елитни, защото Соц системата не мижеше да създава отпадък. Ние бяхме все първи по медали и т.н. Сега това продължава в Китай. Значи, природата не търпи празно място нито дисбаланс. Ама това нито Маркс нито Мао Дзе Дун не приеха и насила се справяха с диктатура. Не, че е л виж още ›› ошо, защото виждаме резултата, ама за неолибералите е неприемливо. На времето имаше пет причини защо нямаше успех Социализма - САЩ И четерите годишни времена. Сега остана само САЩ. Др. Ленин ни е учил, че ако искаме да разберем защо нещо се случва , разбери кой има полза от това. Така че тук има и икономика и огромен дълг на Америка към Китай. Е, колко е две и две?
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Ти си енцефалит брат!
  : 4 !
 • Анонимен 19 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  В Ухан има военни раборатории, в които се съхраняват и разработват вируси с военна цел. Това китайците не го отричат. И точно от същия град почва заразата. Съвпадение?? Хм.
 • Ако беше така 19.1 Ако беше така преди 5 дена Профил на трол?
  Ако беше така щяха да му знаят и противодействието. Никой няма да пусне вирус, с който сам няма да може да се справи
  : 8 !
 • Анонимен 19.2 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Не са го пуснали нарочно, а са го изпуснали поради някаква грешка или авария.
  : 0 !
 • Анонимен 18 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  браво на номер 8,явно това е голям проблем за пенсионния фонд на китай и са решили да приключат с пенсионерите!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Анонимен 17 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  значи всичко е отдавна изчислявано и с американския дълг - 200 милиарда , и с индустрията в европа!!!! само не са изчислили конго- еболаааааа!?! Диамантите на Конго !!!???
 • Анонимен 16 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  мерси за всички вируси от мао це дун до днес !той каза, че ако не ни победят, то с биолог. война ще ни унищожат! Хора, спомнете си думите на този буклук, който е заразявал всички големи китайски актриси с Азиатски ТРИПЕР!!!!!!! неговият доктор го каза по женевската телевизия!
 • Анонимен 15 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  номерът на китайката! някой е забравил тази пословица!!!
 • Анонимен 14 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  А,не,бе...Я питайте краварите дали не е,дето ви го пуснаха щото ви дължат много кинти, а са в технически фалит от години.
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Много си прост, моето момче.
  : 0 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Китaйцитe гoвoрят eднo, a вършaт другo. Нe вдигaт излишнo шум и cи дeйcтвaт. Пocлe имa винaги изнeнaдaни. Aзиятcки мaнтaлитeт.
 • Цун кай хуй от Козлодуй 12 Цун кай хуй от Козлодуй преди 5 дена Профил на трол?
  Според световно известни учени това е разновидност на Новичок, ние трева не пасем.
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  не новичок душице, ставаше въпрос, че може да е тази лаборатория в солзбъри," република" англия, която е намазала лифтовете в моловете в ухан
  : 2 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Нe рaзбрaх ,зaщo Китaй никъдe нe излeзe c твърдa пoзиция и тoтaлнa зaбрaнa нa тeзи oткрити и глупaви пaзaри зa диви живoтни и ceвъзмoжни змий ,прилeпи и тaм пoдoбнa пoгнуca.Тoлкoвa ли им излизa eвтинo лeчeниeтo,или пeчaлбaтa в цeнтърa нa мнoгoмилиoнни грaдoвe oт тeзи измиcлeни тържищa e oгрoмнa.
Нагоре