X
 
 

СЗО официално нарече китайския коронавирус COVID-19

968 0
СЗО официално нарече китайския коронавирус COVID-19
Снимка: Getty
Коронавирусът, който уби повече от 1 000 души, беше наречен COVID-19 – което е официално преименуване от предишното му име 2019-nCoV.

Името му беше потвърдено от генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус по време на ежедневния брифинг за огнището, предаде БГНЕС.

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът умира много бързо от спирт

Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летищ...

Дискутирайки причините за решението, той каза: „Трябваше да намерим име, което не се отнася до географско местоположение, животно, индивид или група хора и което е лесно произносимо и може лесно да се свърже с болестта“.

„Наличието на име ни дава стандартен формат, който да използваме за бъдещи огнища на коронавирус“, допълни той.

Докато някои страни засилиха усилията си за овладяване на вируса, броят на смъртните случаи надмина 1 000.

Лидерът на Хонконг Кари Лам помоли хората да си стоят вкъщи и да избягват пренаселени места. Междувременно Южна Корея призова гражданите да не пътуват до Япония, Тайван, Малайзия, Виетнам, Тайланд и Сингапур.

Досега вирусът е заразил над 43 000 души и смъртността му вече е надминала тази на епидемията SARS през 2003 г.

Първи смъртен случай от коронавируса извън Китай

Във Филипините е регистриран първи случай на починал от коронавируса извън Китай. Жертвата е 44-годишен мъж от Ухан, съобщи БГНЕС, позо...

В епицентъра на огнището в провинция Хубей са уволнени двама здравни служители, съобщиха китайски държавни медии. Това стана след протест срещу управлението на огнището.

Почина и лекарят Ли Уенлианг, който пръв предупреди за вируса – навременно предупреждение, подхранило критиките срещу китайските служители.

Извън Китай вирусът се появи в 24 страни досега след първоначалното му откриване в края на декември в Ухан, Китай.

Много страни евакуираха гражданите си от епицентъра на огнището. Тези граждани са под карантина за общо две седмици, приблизителният инкубационен период на вируса.

По-късно през седмицата ще има извънредно заседание на съвета на здравните министри на ЕС, заяви еврокомисарят на ЕС по управление на кризите Янез Ленарчич.

Обявиха коронавируса за световна заплаха, вече е пандемия

Извънредно положение заради настъпващия по света коронавирус, който вече е със статут на "глобална пандемия". Това обяви Световната здр...

"Сега е моментът да обединим силите си", каза той.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално