Защо САЩ не смеят да започнат война с Русия?

15131
Защо САЩ не смеят да започнат война с Русия?
Снимка: iStock/Guliver

Китайското интернет-издание sohu.com разсъждава за вероятността от война между Русия и САЩ. Според него, въпреки че по отношенията между двете страни остава много да се желае, няма да стигне до военен сблъсък. Една от важните причини е, че Русия има един съюзник, от когото Америка се страхува не по-малко от руското ядрено оръжие.

Русия е най-голямата пречка за доминирането на САЩ в света. Противоречията между тези две страни възникнаха през миналия век и доведоха до Студената война. Тъй като обаче те претърпяха последиците от Втората световна война, въпреки постоянните конфликти, никога не се стигна до военни действия между тях. В крайна сметка, истинска война между равни сили няма да е от полза за никого.

Русия тревожи САЩ с най-големите военни учения след Студената война

Руски кораби провеждат най-големите военни учения от времето на Студената война край бреговете на Хавай, часове преди президентът Байдъ...

След разпадането на СССР позициите на Русия на международната сцена в сравнение със Съветския съюз отслабнаха значително. Въпреки това много малко страни в света ще се осмелят да провокират Русия, която разполага с най-мощния арсенал от ядрени оръжия. Разбира се, САЩ все още не харесват Русия и се стремят да я потиснат икономически, като си сътрудничат със западните страни. Това повдига въпроса защо Америка не смее да започне война с Русия?

Първо, САЩ се страхуват от руските ядрени оръжия. И това е безспорен факт. Русия обаче може да се противопостави на САЩ не само чрез военната си мощ, но и чрез съюзниците си. Освен поддържането на стратегическо сътрудничество с Китай, Русия има и още един важен потенциален съюзник в лицето на Индия, което означава, че САЩ трябва да се съобразяват и с него.

Високата позиция на Индия на международната сцена в съвременната ера не бива да се подценява. Чрез внос на оръжия и оборудване тази страна успя да се превърне в четвъртата военна сила в света, докато нейните военни разходи продължават да нарастват стабилно. Освен това Индия също има огромни предимства по отношение на населението и географията, което й осигурява голям военен потенциал.

Индия винаги е била обект на западните страни. Тя е най-големият вносител на американски оръжия. Индия обаче купува оръжия и оборудване не само от САЩ, но и от Русия и то в голям мащаб. Винаги е имало определени отношения между Индия и Русия, така че тези страни с право могат да се считат за съюзници.

Американските работници са едни от най-стресираните служители в света

Американските работници са едни от най-стресираните служители в света, сочи последното проучване на „Галъп” „Състоян...

Една стара поговорка гласи: „Дайте на човек риба и той ще бъде нахранен един ден; научете човек да лови и той ще бъде сит през целия си живот“. Освен че печели от доставки на оръжие за Индия, Русия си сътрудничи с тази страна по много военни проекти и дори е готова да започне съвместно производство на изтребители от пето поколение. Това говори за доста тесни връзки между двете страни. Русия наистина третира Индия като съюзник, а САЩ само като бизнес партньор.

Следователно, ако между Америка и Русия избухне война, Индия вероятно ще застане на страната на Москва. Индия притежава най-важния транспортен канал в Индийския океан, което ще спомогне за задържането на САЩ от едната страна. В този случай САЩ ще загубят предимството си още преди началото на войната и никога няма да го компенсират.

Всъщност американците могат да потискат само слабите страни. Те дори не смеят да се бият с Иран, а какво да кажем за Русия, която е в пъти по-силна от Иран. Така че големите сили могат да водят само устни битки. Ако има истинска битка, тя едва ли ще приключи бързо и други държави със сигурност ще се възползват от това, за да спечелят за собствената си изгода.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари