Мълчанието на чиновниците: 80 000 лв. за видео камери в Асеновград, не казват кога, къде и колко

9007
Мълчанието на чиновниците: 80 000 лв. за видео камери в Асеновград, не казват кога, къде и колко
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

В бюджета на община Асеновград за 2019 г. са предвидени 80 000 лева за изграждане на видеонаблюдение, като изпълнителят на дейностите ще бъде определен след провеждане на процедура. С това едно изречение, изчерпателно доколкото е възможно, градската управа отговори на всичките три подробно описани въпроса, отправени от Actualno.com до администрацията в града. За прозрачността, по отношение информирането на гражданите, от страна на управлението на Асеновград ще разкажем днес в новата ни поредица "Мълчанието на чиновниците".

В днешния материал ще посочим на кои въпроси отказаха отговор от местната власт, касаещи поставянето на видеокамери в града. Първо малко предистория по казуса. На среща с медии, проведена на 14.11.18 г., кметът на Асеновград - доктор Емил Караиванов - съобщи, че общината вече има визия за изграждане на видеонаблюдение в града. Тогава обаче накратко бе обяснено, че видеокамерите по проекта за облагородяване на квартал "Запад" вече са поставени и дори работят. Сигналът от тях временно се приемал в община Асеновград. Така щяло да бъде докато приключи работата по проекта. Тогава градоначалникът увери, че сигнали или констатиране на нарушение, от страна на граждани, може да бъде проверено дали камерата го е уловила и съответно записите да се представят в РУ на МВР в Асеновград, за да се извърши контрол. Информацията до тук обаче касае само района на квартал "Запад".

Тръгва нова платформа за достъп до обществена информация

Стартира нова платформа за достъп до обществена информация на всички администрации. От следващата седмица всеки може да подаде запитван...

"Имаме визия по отношение развитието на видеонаблюдението в града, която ще представим като готов вариант при представянето на новия бюджет за 2019 г.", заяви още по време на срещата с медии през ноември 2018 г. Емил Караиванов. Новата година вече е преполовена, а проектно предложение за поставяне на видео камери в Асеновград не е оповестено. Запитването по темата бе изпратено до общината още на 19.02.19 г. Отговор така и не сме получили до днес. На 21.05.19 г. отправихме отново същото запитване, но този път не като журналистическо, а чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Тогава единственото, което бе съобщено по питането ни, е сумата, отделена за реализиране на идеята, а именно - 80 000 лев. Мълчалив отказ от местната управа получихме на въпросите колко на брой ще са видео камерите, на кои конкретни места в Асеновград ще бъдат разположени (или вече са) и кога ще започнат да функционират? И още - кой е органът или личността, чийто ангажимент ще бъде наблюдението на записите от видео камерите в града, и съответно – кой ще реагира и сигнализира компетентните органи при възникнала ситуация?

Аргумент за неотговаряне на посочените питания е, че въпросите не били формулирани, спрямо Закона за достъп до обществена информация и отговорите на така формулираните въпроси не можело да бъдат отнесени към дефиницията нито за официална, нито за служебна обществена информация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация. Резултатът - за пореден път и в двата случая от община Асеновград не желаят да съобщят публична информация, касаеща пряко гражданите, компрометирайки прозрачността на управлението си.

Припомняме, че преди седмица служители от отдел "Екология" към общината отказаха да информират асеновградчани колко на брой са хората, почистващи ръчно улиците в града и в какъв размер е месечното им възнаграждение. Тенденциозно или не, тогава аргументът за отказа им бе прилагане на Закона за защита на личните данни, показвайки невъзможност да отговорят поради вероятна некомпетентност или нежелание да го направят.

Още 34 камери за видеонаблюдение инсталират в Казанлък

"Видеонаблюдението е най-добрият начин за превенция на нарушения и контрол", смята кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Още 34 ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com