Общински служители в Асеновград отказват обществена информация. Не знаят закони

6124
Общински служители в Асеновград отказват обществена информация. Не знаят закони
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Вече точно 20 дни община Асеновград не може да изброи колко на брой са назначените за ръчно метене на улиците в града към момента. Тайна се оказаха и в какъв размер е месечното възнаграждение на чистачите, както и на колко часов работен ден се водят. Въпреки че поисканата информация би следвало да е обществено достъпна, от градската управа категорично отказаха да я предоставят.

Мълчалив отказ получихме от общинската администрация и относно броя на назначените безработни по програма на Дирекция "Социално подпомагане", които ежемесечно взимат финансова помощ, като за сметка на това, трябва да почистват улици. Парадоксално, първоначално в разговор със служител от отдел "Екология" към община Асеновград ни бе обещано, че отговор на въпросите ще получим, но сега "колежката, която е ангажирана с темата, е в отпуска" и се наложи да изчакаме още две седмици

Малко по-късно обаче стана ясно, че отговор на гореспоменатите въпроси няма да получим. Никога! От "Екология" съобщиха, че поради прилагане Закона за защита на личните данни, нямат право да ни предоставят подобна информация и в тази връзка, да се обърнем към Дирекция "Бюро по труда-Асеновград". Пълен абсурд е и отказът да получим графика за ръчното почистване на улиците в града, понеже го няма публикуван на интернет сайта на общината. Сигурно и той е тайна, според Закона за защита на личните данни.

Френски увеселителен парк назначи гарвани за чистачи

Увеселителен парк във Франция назначи шест „интелигентни” черни гарвана, които да събират боклука в района му, съобщи BBC, ...

Коментар на редактора: Уважаеми, общински служители, моля запознайте се подробно с въпросния регламент, защото е алогично и неморално да работите за името на Асеновград и да служите на гражданите, но в същото време да показвате възможна законова некомпетентност, излагайки себе си и града, като негови представители. Никой не е поискал да посочвате имена, ЕГН или адрес. Журналистическите въпроси са от общ характер и касаят единствено цифри - брой на хората, извършващи ръчното почистване на града, и стойност на месечното им възнаграждение, но не на всеки поотделно, разбира се. Защото щом са общински служители, тази информация е публична!

И за да Ви спестя от ценното време, предоставям тук долу наготово да си прочетете кое, според закона, се счита за лични данни: собствено име и фамилия; домашен адрес; имейл адрес, като например име.фамилия@дружество.com; номер на картата за самоличност; данни за местоположение (например функцията за данни за местоположение на мобилен телефон)*; адрес на интернет протокол (IP); идентификационен номер на „бисквитка“; рекламния идентификатор на телефон; данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице.

Иначе, по договор със сметопочистващата фирма "КМД", извън назначените от общината, работят 54 души, които ръчно обработват улиците в Асеновград. Пътните артерии в града са разделени на първа и втора категория. Чистачите са назначени на пълен работен ден (8 часа) и месечното им възнаграждение е в размер на минималната работна заплата, която към този момент е 560 лева, обясниха за Actualno.com от "КМД". От фирмата изпълнител съобщиха, че регулярно се почиства нерегламентираното сметище, което непрекъснато се образува край новия гробищен парк. А в средата на миналия месец е извършена акция по събиране и извозване на натрупаните след поройните дъждове пръст и чакъл по улица "Цар Иван Асен II", като за целта на определени места се е наложило да бъдат насочени по около 10-12 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com