Азербайджан настоява Армения да се изтегли от Нагорни Карабах

2420
Азербайджан настоява Армения да се изтегли от Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Азербайджан настоява за „незабавното и безусловно изтегляне“ на арменските военни от оспорвания Нагорно-Карабахски регион, заяви президентът на страната Илхам Алиев на пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Алиев, който кара трети президентски мандат, се срещна с Кери в кулоарите на срещата на високо равнище, посветена на ядрената сигурност, която започва във Вашингтон този четвъртък.

Сблъсъци в Нагорни Карабах

Районът на Нагорни Карабах стана арена на смъртоносни сблъсъци между азербайджански и арменски военни, предаде Ройтерс, цитирана от Ста...

„Ние смятаме, че конфликтът трябва да бъде разрешен на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, което налага незабавното и безусловно изтегляне на арменската армия от нашите територии“, заяви Алиев.

Кери също призова за „окончателно разрешаване на замразения конфликт в Нагорни Карабах, което изисква договорено споразумение“.

Предимно населен от арменци, но попадащ в рамките на азербайджанските територии, Нагорни Карабах се превърна в арена на кървави сблъсъци, които отнеха живота на 30 000 души и създадоха стотици хиляди бежанци между 1988 и 1994 г.

Въпреки постигнатото примирие, между Армения и Азербайджан не е подписан мирен договор и престрелките на границата са често явление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com