Изключиха Иран от комисията на ООН за жените, режимът обвини САЩ

1239
Изключиха Иран от комисията на ООН за жените, режимът обвини САЩ
Снимка: Getty Images

Държавите членки на Икономическия и социален съвет на ООН гласуваха за изключването на Иран от Комисията на ООН по положението на жените. Това се случи на 14 декември, а малко по-късно режимът в Техеран обвини САЩ.

29 членове гласуваха "за" изключването на Ислямската република, 16 се въздържаха, а 8 дадоха вот "против" резолюцията, подкрепена от САЩ. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че документът е сигнал, че международната общност ще държи Иран отговорен за нарушенията на човешките права, като същевременно изразява солидарност с иранските жени и момичета.

МААЕ отива в Иран заради твърдения за тайни дейности

Служители на ядрения надзор на ООН ще посетят Иран през следващите дни, с цел да разрешат "неяснотите" във връзка с твърденията за тайн...

Няколко действащи лица на режима и свързани с държавата медии осъдиха гласуването и разкритикуваха САЩ, че "налагат волята си" на други нации. Потребители в социалните мрежи пък документираха как жители на провинция Кюрдистан и на други места празнуват гласуването в ООН.

Именно жените се превърнаха в лидери на мащабните общонационални протести от 16 септември насам. Тогава Махса Амини беше задържана от нравствената полиция заради небрежно поставен хиджаб, беше ѝ нанесен тежък побой, след което 22-годишната кюрдка почина. Иранският режим отрича властите да са пребили Амини, която три дни беше в кома. От смъртта ѝ насам в страната има бурни демонстрации всеки ден с искане за сваляне на върховния лидер Али Хаменей и репресивните му закони.

"Това едностранно действие на САЩ... е опит за налагане на едностранни политически искания и пренебрегване на изборните процедури в международните институции", заяви говорителят на външното министерство Насер Канани относно гласуването в ООН. "Отстраняването на законен член на комисията е политическа ерес, която дискредитира тази международна организация, а освен това създава едностранна процедура за бъдещи злоупотреби с международните институции", добави той, цитиран от БГНЕС.

Русия и Иран ще обменят опит в борбата срещу "масовите безредици"

Руският главен прокурор Игор Краснов се обяви за обмяна на опит с Иран в борбата с "масовите безредици". Той пристигна на официална виз...

Иран, който беше избран в органа през април за четиригодишен мандат, беше лишен от членство с незабавно действие. В текста на резолюцията на ООН се казва, че иранските власти "непрекъснато подкопават и все повече потискат човешките права на жените и момичетата, включително правото на свобода на изразяване и мнение, често с използването на прекомерна сила".

Ръководителят на иранския Висш съвет по правата на човека Казем Гарибабади заяви, че мотивът на САЩ да подкрепят резолюцията, е да защитят собствените си интереси. САЩ "преследват само своите нехуманни и античовешки интереси и цели", като правят "фалшиви и лицемерни изявления и коментари" срещу Иран, написа той в публикация в Twitter.

На 3 декември Иран съобщи, че при размириците са загинали над 200 души, включително служители на силите за сигурност. Базирани в чужбина групи за защита на правата на човека твърдят, че силите за сигурност на страната са убили повече от 450 души. Във връзка с протестите Иран е издал 11 смъртни присъди. През изминалата седмица бяха извършени две екзекуции.

Вчера се проведе само един протест – в столицата Техеран, съобщи американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Организаторите на демонстрациите призовават за по-мащабни действия на 19, 20 и 21 декември.

Иранският режим осъди 400 протестиращи за ден в Техеран

400 протестиращи в иранската столица Техеран са били осъдени на затвор днес, 13 декември, според главния прокурор на Ислямската републи...

Изглежда, че иранската икономика навлиза в период на значителни сътресения. През последните дни координатори на протести и други потребители на социалните мрежи призоваха иранците спешно да изтеглят спестяванията си от банкови сметки и да си купят злато. Появиха се и съобщения, че много иранци вече са направили това. Продължава девалвацията на иранския риал, който на 14 декември достигна ново историческо дъно от около 385 000 за щатски долар. Служител за връзки с обществеността в администрацията на президента Ебраим Раиси призна, че протестите са увеличили икономическата несигурност и по този начин са подхранили тази фискална криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com