Израел със специална операция срещу най-голямата болница в Газа (СНИМКИ и ВИДЕО)

3643
Израел със специална операция срещу най-голямата болница в Газа (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Палестинското терористично движение "Хамас" заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън носи отговорност за продължаващата израелска операция в болницата "Ал Шифа" в Газа, предаде Франс прес. Болницата е най-голямото лечебно заведение в Газа.

"Държим окупацията (наименованието, което "Хамас" използва за Израел) и президента Байдън изцяло отговорни за нападението на израелската армия срещу медицинския комплекс "Ал Шифа", се казва в изявление на "Хамас", публикувано на арабски език, пише БТА. 

"Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство", заяви още "Хамас". Движението управлява Ивицата Газа и то след признати от международната общност избори, както и от Тел Авив.

Още: УНИЦЕФ: В Газа има над милион деца

Директорът на здравните служби в Ивицата Газа Мунир Абу Ал Риш заяви пред телевизия "Ал Джазира", че се намира в болница "Аш Шифа", където според него пациентите са в състояние на паника, и че чува звуци от експлозия.  

Няколко хиляди души - пациенти, персонал и цивилни, разселени от войната, която продължава от 7 октомври, са се струпали на територията на болница "Ал Шифа", която е обградена "от всички страни" от израелската армия, според "Хамас". Движението съобщава за "интензивен обстрел". 

Защо болницата е цел?

Израелската армия смята, че "Хамас" използва болницата, за да укрива стратегическа инфраструктура, а населението се използва като "жив щит". Белият дом подкрепи твърденията на израелския си съюзник и заяви, че "Хамас" и другата палестинска ислямистка групировка - "Ислямски джихад", има "команден и контролен център в болницата". Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби определи това като "военно престъпление".

Още: Войната в Близкия изток: Израел твърди, че контролира центъра на град Газа (ВИДЕО)

"През последните няколко седмици многократно посочвахме, че продължаването на използването на болница "Аш Шифа" за военни цели от страна на "Хамас" ще доведе до прекратяване на нейната защита по силата на международното право", заяви снощи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Днес израелската армия заяви, че е "информирала съответните власти в Газа, че всички военни дейности в болницата трябва да бъдат прекратени в рамките на 12 часа", но това "за съжаление не се случи". Затова и в 2:00 часа тази нощ започна специална израелска операция срещу болницата.

Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи. Операцията се провежда поради "оперативна необходимост" и се базира на разузнавателни данни, добавиха още израелските сили, като призоваха силите на "Хамас" в болницата да се предадат. Говорител на контролираното от "Хамас" здравно министерство на Газа вече каза, че израелските сили стигнали до мазето на лечебното заведение и че контролират двора му.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че САЩ биха искали пациентите от болниците в Газа да бъдат евакуирани и ще подкрепят извършването на тези евакуации от независима трета страна. Милър каза, че Вашингтон не би искал цивилни и "със сигурност не бебета в инкубатори" да попадат под кръстосан огън. Той добави, че САЩ водят разговори с хуманитарни организации и трети страни относно възможността за евакуации.

Още: Войната в Израел: Обещание за евакуация на бебета, Иран ескалира ситуацията (ВИДЕО)

Болниците в Газа масово са използвани от терористите на "Хамас" 

Впрочем не само Ал Шифа, но и останалите болници в Газа са използвани от екстремистите за терористични цели - като складове за оръжие, командни щабове или за държане на заложници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Не спазват обещанието: Израелци разпиляха пакети с храни за Газа (ВИДЕО)

Буря събори огромен билборд в Мумбай, трима загинаха (ВИДЕО)

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Стотици хиляди бягат от Рафах, но и на север не е безопасно - Израел атакува Джабалия

Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com