Израел в нападение: Удари сграда на ООН с палестинци, навлезе в Южна Газа (ВИДЕА)

6122
Израел в нападение: Удари сграда на ООН с палестинци, навлезе в Южна Газа (ВИДЕА)
Снимка: Getty Images

Боевете бушуваха в Газа и в събота на 29-ия ден, откакто започна войната в Израел и бойци на "Хамас" нахлуха през израелската граница, убиха над 1400 души, предимно цивилни, и отвлякоха над 240 други, както твърдят израелските власти. Оттогава Израел безмилостно бомбардира ивицата Газа и изпрати сухопътни войски, а министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" палестинска територия заяви, че в резултат са загинали 9488 души, около две трети от които са жени и деца.

Ето пет ключови събития от последните 24 часа:

Блинкен в Близкия изток

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше в Йордания в събота за разговори с външните министри на пет арабски страни и Палестинската автономия, след като посети Израел в усилията си да осигури хуманитарни "паузи" във войната. Блинкен трябва да посети Турция в неделя и понеделник, но Държавният департамент все още не е потвърдил среща с турския президент Реджеп Ердоган, макар хора от неговия антураж да я очакват. Турция отзова посланика си от Израел и обяви, че прекратява контактите си с премиера му Бенямин Нетаняху.

Още: "Той вече не е човек, с когото можем да говорим": Ердоган отписа Нетаняху

Удари срещу училище на ООН и линейки

Министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" Газа каза, че най-малко 15 души са били убити, когато Израел удари училището Ал-Фахура, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци в северната част на палестинската територия. Хиляди разселени палестинци са се укривали в училището в бежанския лагер Джабалия, когато то бе ударено, каза говорител на министерството. Палестинският червен полумесец съобщи за най-малко 15 смъртни случая при израелски удар в петък срещу конвой на линейка в град Газа, докато Израел обвини Хамас, че използва превозните средства за транспортиране на бойци. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш каза, че е "ужасен от нападението... срещу конвой на линейки" и призова сраженията да спрат.

Появи се и видео, в което се вижда, че университетът в Газа също е унищожен.

Нахлуване в Южна Газа

Още: Заплашена ли е Европа от терористични нападения заради войната в Ивицата Газа?

Израелската армия съобщи в събота, че нейните сили са извършили през нощта "целенасочена атака" в южната част на Газа, където е нанасяла удари и преди, но рядко е изпращала войски. Войници "действаха по набелязване на сгради и неутрализиране на взривни устройства", каза армията, без да уточнява местоположението. В съобщението ѝ се уточнява, че "войниците са се натъкнали на терористична клетка, излизаща от шахта на тунел. В отговор войските са изстреляли снаряди към терористите и са ги убили." Южна Газа е регионът, в който населението на северна Газа бе призовано от Израел да се евакуира, за да се избегнат жетвите от започналата впоследствие военна операция срещу Хамас.

Израел удари Ливан

Израелската армия съобщи в събота, че е ударила "две терористични клетки" и пост на "Хизбула" в отговор на опит за стрелба от Ливан. Тя също отвърна на минохвъргачен огън от Ливан към Северен Израел, където няма съобщения за жертви. Последните сблъсъци дойдоха ден след като Хасан Насрала, лидер на терористичното движение "Хизбула" в Ливан, предупреди в телевизионна реч, че войната между Израел и Хамас може да се превърне в регионален конфликт.

Евакуацията продължава

Още: И Индонезия прати хуманитарна помощ за Газа

Стотици палестинци и чужденци, включително граждани на Газа, нуждаещи се от спешна медицинска помощ и с двойно гражданство, се очакват да напуснат Газа в четвъртия ден на евакуация през граничния пункт "Рафа" с Египет. Това поне показва списък, публикуван от палестинските гранични власти. В петък високопоставен служител на Белия дом каза, че Хамас се е опитал да използва споразумение с посредничеството на САЩ за отваряне на ГКПП "Рафа" по хуманитарни причини, за да изведе своите бойци от Газа. Една трета от имената в списъка на ранени палестинци за евакуация, предоставен от "Хамас", бяха на членове и бойци на групировката, каза служителят. "Това просто беше неприемливо за Египет, за нас, за Израел", добави служителят, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

Отидоха на сватба и го зарязаха: 3-годишно индийче се задуши в колата

13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Над 300 камиона с хуманитарна помощ са изпратени в Ивицата Газа

Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия

ООН съобщава, че Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com