Израел засилва бомбардировките над Газа (ВИДЕО)

3663
Израел засилва бомбардировките над Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел обяви засилени удари по контролираната от "Хамас" ивица Газа преди планирана сухопътна инвазия, след като Пентагонът обяви, че укрепва бойната готовност на американските сили в Близкия изток заради "ескалацията" от Иран и неговите съюзници, предаде БГНЕС. 

Снощи имаше кадри в живо излъчване на "Ал Джазира" от Близкия изток на въздушен удар на Израел:

Ударен беше пазарът "Нусейрат" в Газа - последствията на долните видеокадри:

Още: САЩ засилва бойната си готовност в Близкия изток

Първата хуманитарна помощ навлезе в блокираната Ивица Газа в събота, но 20-те камиона, на които беше разрешено да преминат, бяха описани като „капка в морето“, предвид „катастрофалната“ хуманитарна ситуация за 2,4 милиона цивилни. Израелските сили извършиха безмилостни удари по Газа в отговор на убийствената атака на Хамас от 7 октомври.

Как се развива войната в Израел до момента?

Кампанията на бомбардировките досега е убила повече от 4300 палестинци, главно цивилни, според управляваното от "Хамас" здравно министерство. Над 40% от всички жилища са повредени или унищожени, според ООН, позовавайки се на местните власти, а Израел спря доставката на храна, вода, гориво и електричество.

Сега Израел ще засили своите бомбардировки, за да сведе до минимум рисковете за войските си, когато започнат сухопътна инвазия, заяви военният говорител адмирал Даниел Хагари.

„От днес засилваме ударите и минимизираме опасността“, каза той. „Ще увеличим атаките и затова призовах жителите на град Газа да продължат да се движат на юг за тяхната безопасност.“ Израел предупреди повече от един милион жители на северната част на Газа да се преместят на юг за тяхната безопасност, а според ООН повече от половината население на анклава вече е вътрешно разселено.

Още: Израелски журналист: Не искам да съм на мястото на Нетаняху, наземната операция ще е смъртна присъда за заложниците

Въпреки това бомбардировките продължават в южните части на Ивицата, като властите на "Хамас" съобщават за девет убити при въздушен удар в Хан Юнес през нощта. Смята се, че стотици хиляди цивилни остават в и около град Газа на север.

Има ли опасност войната в Израел да се разрасне още повече?

Конфликтът породи опасения от по-широка регионална война и Вашингтон заяви, че ще разположи отбранителни батареи и допълнителни батальони Patriot, за да защити американските сили.

Пентагонът също така каза, че уведомява допълнителни войски за евентуално разгръщане в региона, без да уточнява колко войници или кога могат да бъдат изпратени. Израелски командири посетиха фронтовите части, за да се срещнат с войниците преди дългоочакваната сухопътна операция. „Ще влезем в Газа“, каза началникът на щаба генерал-лейтенант Херци Халеви пред една пехотна бригада при посещението си.

"Газа е гъсто населена, врагът подготвя много неща там - но ние също се подготвяме за тях", каза Халеви.

Наземната инвазия поставя безброй предизвикателства за израелските войски, които вероятно ще бъдат изправени пред капани и тунели на Хамас в гъсто натъпкана градска среда.

Безопасността на над 200 заложници, отвлечени от "Хамас", е друг усложняващ фактор. Две американски заложнички бяха освободени по-рано след посредничеството на Катар. Катарските власти заявиха, че други заложници могат да бъдат освободени "много скоро".

Още: Блинкен призова Хамас да освободи всички заложници

„Ние поемаме по път, който много скоро ще доведе до освобождаване на заложниците, особено цивилни“, каза говорителят на катарското външно министерство Маджед Ал-Ансари пред германския вестник "Велт".

„В момента работим върху споразумение, според което всички цивилни заложници ще бъдат освободени“, добави той. След преговори и натиск на САЩ храна, вода и лекарства, но без гориво, преминаха от Египет в Газа.

След това пропускателният пункт беше затворен и служители на ООН предупредиха, че е необходимо много по-голямо количество помощ. „Газа е в отчайваща хуманитарна ситуация“, се казва в изявление на пет агенции на ООН. "Светът трябва да направи повече", призоваха те.

Среща на върха за мир

На среща на върха в Египет ръководителят на ООН Антонио Гутериш призова за прекратяване на огъня, „за да се сложи край на този ужасен кошмар“.

Срещата на върха обаче приключи без съвместно изявление, като западни служители поискаха ясно осъждане на "Хамас", а арабските политици публикуваха собствена позиция, критикуваща световните лидери.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че неуспехът на държавите да положат усилия да спрат Израел ще доведе до непоправими последици. Ердоган подчерта, че Западът трябва да предприеме действия възможно най-скоро, за да сложи край на хуманитарната трагедия, която се случва пред очите на света.

В Газа шокирани жители казаха, че не са сигурни къде да отидат или как да защитят семействата си.

Още: Войната в Израел: Опасност от пет фронта, а мирът е далеч (ВИДЕО)

„Дори и в най-лошите си кошмари никога не съм предполагал, че това е възможно“, каза Рами Абу Вазна, взирайки се в разрушенията в централния квартал Ал-Захра в Газа.

Мащабът на бомбардировката остави основните системи неспособни да функционират, като ООН съобщи, че около 40 неразпознати тела са били погребани в масов гроб в Газа, тъй като хладилните хранилища са свършили, преди да могат да бъдат идентифицирани.

От другата страна на границата в израелския кибуц Беери, където бойците на Хамас убиха 10 процента от населението, течеха приготовления за погребения в неделя.

70-годишният Роми Голд каза, че жителите все още се борят да разберат ужаса на преживяното. „Около нас цели семейства бяха застреляни или изклани или изгорени живи“, каза той пред АФП.

Подобно на мнозина, той вярва, че наземното нахлуване в Газа „не може да дойде достатъчно бързо. Трябва да се направи нещо“. „Нуждаем се от някаква увереност, че това няма да се случи отново“, каза той.

Риск от разрастване на войната

Конфликтът предизвика ново насилие на Западния бряг, където десетки палестинци бяха убити при израелски нападения и атаки на заселници.

Израелската армия съобщи в неделя, че е убила "терористи", планиращи атаки, при въздушен удар срещу джамията Ал-Ансар в Дженин.

Един човек е бил убит и трима са ранени при удара, съобщи палестинската информационна агенция Вафа, позовавайки се на местния Червен полумесец.

Още: Британски експерт: Две са събитията, заради които може да избухне Трета световна война

На северната граница на Израел с Ливан военните продължиха да разменят огън с екстремистката групировка "Хизбула", която съобщи, че петима нейни бойци са били убити. Съобщава се също за убит член на Палестинския ислямски джихад.

Израелските власти потвърдиха за трима ранени войници, единият от които тежко, след изстреляна противотанкова ракета от страна на "Хизбула" срещу село Барам. Двама тайландски земеделски работници също бяха ранени при сраженията.

Западните лидери предупредиха "Хизбула" да не се намесва в конфликта, но групата заяви, че е готова да засили участието си.

„Нека бъдем ясни, с развитието на събитията, ако се появи нещо, което изисква по-голяма намеса от наша страна, ще го направим“, каза Наим Касем.

Израел евакуира десетки северни общности, а близо 4000 души в Ливан са избягали от граничните райони към южния град Тир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com