Китай построи копие на най-важния квартал в Тайпе: Ще тренира инвазия в Тайван? (СНИМКИ)

2577
Китай построи копие на най-важния квартал в Тайпе: Ще тренира инвазия в Тайван? (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Китай е построил копие на правителствения квартал на Тайпе - столицата на Тайван.

На почти 1000 км западно от Пекин китайската армия е изградила малък град в средата на пустинята Гоби. Експерти анализираха структурата на сградите и улиците от сателитни снимки и се оказа, че те са точно копие на правителствения квартал на Тайпе, предава Business Insider.

В пустинята са пресъздадени общо десет улици. Те включват правителствени сгради, копие на парламента на Тайван и други постройки. Анализатори считат, че тази симулация може да се използва за учения с ракети и бомбардировки, предвид опитите на Китай да стигне до "обединение" с Тайван - а именно инвазия на демократично самоуправляващия се остров, който според Пекин е част от Китайската народна република.

Още: САЩ вече имат представа кога Китай ще нахлуе в Тайван (ВИДЕО)

Експрезидент на Тайван отива при Си Дзинпин

Бившият президент на Тайван Ма Индзиу (2008-2016 г.) ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин по време на планирано "частно" посещение в Китай през април, съобщават тайванските медии. 

Главният изпълнителен директор на фондация "Ма Индзиу" и бивш помощник на експрезидента - Хсиао Хсу-цен - обяви, че Ма ще води делегация от студенти в Китайската народна република в периода 1-11 април. Тя ще посети обекти в провинциите Гуандун и Шанси, както и в Пекин.

Още: The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

На въпроса дали Ма ще се срещне със Си, Хсиао не потвърди срещата, но намекна, че бившият президент се надява да се види с "един стар приятел", ако договореностите в Китайската народна република (КНР) позволяват това. Говорителят на Службата по тайванските въпроси на КНР Чен Бинхуа заяви, че Пекин приветства Ма да участва в културни дейности, но не спомена за срещи със Си или други официални лица от Китайската комунистическа партия.

На 26 март тайванската медия Storm Media съобщи, че бившият президент на Тайван ще се срещне със Си Дзинпин на 8 април.

Партия "Гоминдан" и историята ѝ

Роденият в Хонконг Ма Индзиу, който вече е на 73 години, е от партията "Гоминдан" - най-старата политическа формация в Азия, създадена през 1912 г.

През 1948 г., по директна заповед на Мао Дзъдун, Народоосвободителната армия уморява от глад силите на "Гоминдан", окупирали Чанчун. Поне 160 000 цивилни граждани загиват по време на обсадата, която продължава от юни до октомври. На 21 януари 1949 г. силите на "Гоминдан" претърпяват големи загуби в битките срещу силите на Мао. На 10 декември 1949 г. войниците на Народоосвободителната армия започват обсада на Чънду - последния град, държан от "Гоминдан" на континентален Китай, и така лидерът на партията Чан Кайшъ се евакуира в Тайван.

Снимка: iStock

Ма Индзиу е известен с приятелски настроените си към Китай възгледи и с противоречивите изявления относно отношенията между Тайван и КНР и Тайван и САЩ, особено след напускането на поста президент.

Още: Китай продължава да вдига военния градус на напрежение с Тайван

Какво цели Китай с посещението на Ма?

Китайската комунистическа партия (ККП) може да използва срещата на Ма със Си, за да прокара предпочитаната от нея визия за отношенията с Тайван и да легитимира партия "Гоминдан" като партньор в преговори от името на Тайпе. Пекин не иска да взаимодейства с продемократичната власт в Тайван - самоуправляващия се остров, настояващ за независимост от Китай, анализират от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Китай засилва военното разузнаване около Тайван - още и още кораби пресичат забранената зона

КНР прекъсна официалния обмен с Тайпе, след като през 2016 г. Цай Инуън от Демократическата прогресивна пария стана президент на Тайван. През това време служители на ККП многократно са се срещали със свои колеги от "Гоминдан". ККП настоява, че всички преговори между двата пролива трябва да се водят на взаимната основа на "консенсуса от 1992 г.", който Ма и "Гоминдан" признават, но Демократическата прогресивна партия не признава. Консенсусът от 1992 г. е предполагаемо устно споразумение между полуофициални представители на КНР и управляваната тогава от "Гоминдан" Република Китай (т.е. Тайван) след преговори през 1992 г. В него се посочва, че и двете страни са съгласни, че има само един Китай и че Тайван е част от Китай. Си Дзинпин аргументира призивите си за "обединение" именно с този аргумент.

Още: Китай отново посочи кой е враг и кой е позитив: САЩ и Русия

Въпреки че Ма вече не заема официален пост в "Гоминдан", заместник-председателят на партията Андрю Сиа заяви, че формацията ще се радва, ако Ма се срещне със Си, и се надява, че пътуването му ще помогне за стабилизирането на отношенията между Пекин и Тайпе.

Още: С поглед към Тайван: Китай увеличава сериозно военните си разходи за 2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com