Китай засилва военното разузнаване около Тайван - още и още кораби пресичат забранената зона

2413
Китай засилва военното разузнаване около Тайван - още и още кораби пресичат забранената зона
Снимка: БГНЕС

Бреговата охрана на Китай продължава да патрулира в забранени и ограничени води около контролирания от Тайван остров Кинмен, вероятно като част от стратегията си за утвърждаване на суверенитет над острова.

Още: Китай затяга примката около острови, на които Тайван поддържа военно присъствие

Все повече китайски кораби край Тайван

Китай е увеличил броя на корабите за наблюдение в прилежащата зона на Тайван, за да заяви териториалните си претенции над демократично управлявания остров.

Клонът на китайската брегова охрана в провинция Фудзиен обяви, че на 25 февруари е извършил патрулиране около остров Кинмен. Държавната медия Global Times цитира "анонимен специалист", който твърди, че бреговата охрана е навлязла в "забранената зона" около острова. Администрацията на бреговата охрана на Тайван не потвърди, нито отрече навлизането. Според Пекин пет кораба за морско наблюдение са навлезли в "забранената зона" на Кинмен на 26 февруари. Ден по-късно общият брой на корабите в района нарасна на 11, включително два, които навлязоха в "забранената зона" на Кинмен.

Още: Шпиони: Тайван засече рекордните осем китайски балона

Тайван не претендира за териториални води около Кинмен, отчасти поради близостта му с Китай, но определя "забранени" и "ограничени" води около острова, които третира като равностойни на териториални води и прилежаща зона, пише в свой анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Тайпе упълномощава бреговата си охрана да претърсва и задържа чуждестранни кораби, навлезли в забранените му води. Властите на Китай заявяват, че не признават никакви "ограничени" или "забранени" води около Кинмен, тъй като твърдят, че той, както и целият Тайван, е територия на Китайската народна република (КНР). Тайванският съвет по въпросите на континенталната част на страната заявява, че КНР мълчаливо е спазвала претендираните морски граници на Кинмен досега.

Снимка: Getty Images

Още: САЩ или Китай: кой е по-добре въоръжен?

Последните навлизания на Китай във водите около Кинмен са част от продължаващия спор заради инцидента от 14 февруари, при който кораб на тайванската брегова охрана се сблъска с риболовен кораб на КНР, докато го преследваше в забранените води на Кинмен. В резултат на това двама от четиримата китайски рибари на борда загинаха. КНР обвинява Тайван за смъртните случаи и в отговор на това многократно изпраща патрули на бреговата охрана във водите около Кинмен и Матсу - две контролирани от Тайван островни групи, разположени в непосредствена близост до бреговете на Китай.

Global Times пише, че действията на бреговата охрана на КНР са сигнал за нормализиране на патрулите на правоприлагащите органи във водите край Кинмен и Сямън (китайски град в близост до Кинмен) и че правителството на Тайван няма право да се намесва.

Китай прави военно разузнаване

Така КНР продължава да предявява териториалните си претенции към Тайван. Financial Times публикува материал въз основа на данни за проследяване на кораби, според който от септември 2023 г. насам Пекин е изпратил девет изследователски кораба във води в радиус от 24 морски мили от Тайван. През всяка от последните три години е имало само две такива навлизания. Един изследователски кораб - безпилотният самолетоносач "Джу Хай Юн", който КНР започна да експлоатира през януари 2023 г., премина цялата дължина на източното крайбрежие на Тайван през ноември 2023 г.

Още: Демонстрация на сила: 33 военни самолета край Тайван

Базираният в САЩ мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания съобщи, че "Джу Хай Юн" има връзки с Китайската народноосвободителна армия (НОАК) и че безпилотните наземни, подводни и въздушни апарати, които носи, могат да се използват за провеждане на военно разузнаване в допълнение към научните морски изследвания.

Друг изследователски кораб на КНР - "Да Янг" - бе забелязан край източния бряг на Тайван на 15-17 февруари.

Китай в спор и с Филипините

Китайската брегова охрана продължава да полага усилия за установяване на контрол и върху плитчината Скарбъро в Южнокитайско море. Тя издигна плаваща бариера и прехвана плавателни съдове, които принадлежат на филипинската брегова охрана и на Бюрото за рибарство и водни ресурси в Манила.

Още: Китайски ли е Тайван? Ето хилядолетната история на острова

Филипините пренасят с кораби гориво за местните рибари в региона и отхвърлиха твърденията на Китай, че кораб "незаконно" е нахлул във водите на Пекин.

От ISW отбелязват още, че Китай се стреми към сътрудничество в областта на сигурността с Кирибати, за да увеличи позициите си на тихоокеанските острови.

Още: Страна от Тихоокеанския регион скъса дипломацията с Тайван за сметка на Китай

*Снимките са илюстративни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com