САЩ вече имат представа кога Китай ще нахлуе в Тайван (ВИДЕО)

6721
САЩ вече имат представа кога Китай ще нахлуе в Тайван (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Адмирал Джон Акилино, ръководител на Индо-тихоокеанското командване на САЩ, обяви прогнозата си кога Китай би нахлул в Тайван - на база на американски оценки.

Той смята, че китайската армия ще бъде готова за нашествие на демократично управлявания остров до 2027 г., с което ще постигне целта, поставена от президента Си Дзинпин. Щатите смятат, че той е готов да обедини Тайван с континенталната част на Китай със сила, ако е необходимо. Самият Си неведнъж е намеквал за т.нар. "обединение", което Тайпе не приема, защото се счита за отделна държава.

Още: Си Дзинпин с нова претенция към Тайван: "Китай със сигурност ще бъде обединен"

Твърденията на адмирал Джон Акилино

Акилино, който бе изслушан пред ръководената от републиканците Комисия за въоръжените сили на Камарата на представителите (долната камара в Конгреса), заяви, че "всички индикации сочат", че Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) изпълнява предполагаемата цел на Си за потенциално нахлуване в Тайван до 2027 г.

Гледайте изслушването на Акилино след 52:55 мин. във видеото:

От 2020 г. насам НОАК е добавила над 400 изтребителя и 20 големи военни кораба, като същевременно е удвоила балистичните и крилатите си ракети, твърди адмирал Акилино. Той заяви, че Китай е увеличил разходите си за армията с 16% до над 223 млрд. долара.

През последните години китайските военни са симулирали операции, които биха извършили срещу Тайван, каза още той, включително морски и въздушни блокади.

Още: Опасни игри: Китай показа ВИДЕО с имитация на удари на китайската армия срещу Тайван

Напрежение

Напрегнатите моменти в Тайванския проток не намаляват и през тази година. Китайската брегова охрана опитва всячески да поеме контрол над острови, които са във водите на Тайван: Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му.

Армията на Си Дзинпин продължава да налива масло в огъня с военни самолети и кораби, които приближават въздушното и водното пространство на Тайван. Миналата година ситуацията беше още по-напрегната предвид постоянните учения на НОАК, включващи стрелба към острова и симулация за превземането му за 48 часа.

Днес тайванското министерството на отбраната съобщи, че 32 китайски военни самолета са летели около острова за 24-часов период - втори най-голям брой тази година. Министерството също е локализирало пет военноморски кораба, действащи около Тайван.

Още: Китай продължава да вдига военния градус на напрежение с Тайван

Противоположни мнения

Миналата година директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс заяви пред двупартийната комисия по разузнаване на Камарата на представителите, че "не е наша оценка, че Китай иска да воюва".

Юн Сун, директор в базирания в Щатите мозъчен тръст Център "Стимсън", заяви пред The Guardian, че "военната готовност" няма да подтикне Китай към нападение. Миналата година Си Дзинпин е казал на американския президент Джо Байдън, че не е определил график за "обединяването" на Тайван с Китай, твърди NBC News, позовавайки се на анонимни източници, запознати с дискусиите.

Още: С поглед към Тайван: Китай увеличава сериозно военните си разходи за 2024 г.

Тайпе се притеснява именно за 2027 г.

Джоузеф Ву, външният министър на Тайван, заяви миналата година, че Тайпе "приема китайската военна заплаха много сериозно". Добави, че според него "2027 г. е годината, за която трябва да се отнасяме сериозно".

Американският майор Кайл Амонсън и капитанът в оставка Дейн Егли написаха миналата година, че също смятат, че Китай ще бъде готов да нахлуе в Тайван до 2027 г., ако "обединението" не бъде постигнато по мирен път. Според тях Си вероятно ще "предприеме стъпки" за обединяване на Тайван с правителството на континентален Китай до 2030 г.

Още: Който и да е президент: Китай иска да затопли отношенията със САЩ

През последните години САЩ и други техни съюзници се подготвят за потенциален военен конфликт между Тайван и Китай. Тайван е самоуправляващ се остров, на който се провеждат преки президентски избори, въпреки че китайското правителство смята, че това е "свещена и неразделна част" от китайската територия.

Отношенията между Пекин и САЩ се влошиха през последните години. През 2022 г. президентът Джо Байдън предложи американската армия да защитава Тайван, ако островът бъде нападнат от Китай. Тази година той все пак посочи, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван. Всяка държава има дипломатически отношения или с Пекин, или с Тайпе, като тези на Щатите са с Китайската народна република.

Още: Китай отново посочи кой е враг и кой е позитив: САЩ и Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com