Няма решаващ напредък в преговорите за иранската ядрена програма

17627
Няма решаващ напредък в преговорите за иранската ядрена програма
Снимка: Getty Images/Guliver

Различията между Иран и големите държави по съществени въпроси относно ядрената програма на Ислямската република остават, предаде БГНЕС.

"Проведохме подробни разговори. Обстановката беше добре, но има различия по важни въпроси", заяви иранският външен министър Джавад Зариф след тричасовата си среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която представлява групата 5+1.

"Има позиции, по които сме съгласни", подчерта той. Иранският главен преговарящ Абас Арагши обаче заяви, че остават "различията по важни въпроси". "Работим по тези различия, като цяло климатът е позитивен и има воля от едната и от другата страна", каза още Арагши.

"Възможността за споразумение съществува, ако другата страна прояви необходимата гъвкавост", посочи иранският главен преговарящ. Предишните разговори в Женева от 7 до 9 ноември не доведоха до споразумение. Тази сутрин Арагши изрази липсата на доверие от страна на Иран в добрата воля на големите сили за постигане на споразумение.Но тонът беше по-оптимистичен след срещата между Зариф и Аштън.

"Възвърнахме си в известна степен увереността във факта, че г-жа Аштън говори от името на Шестте…и че тя е техен представител с пълни правомощия", заяви иранският преговарящ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com