Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След фатална атака: Израел удари мощно Ливан (ВИДЕО)

14 февруари 2024, 15:41 часа • 3105 прочитания

След като сутринта на 14 февруари Израел бе атакуван от територията на Ливан, израелската армия отвърна с удари срещу северната си съседка.

При нападението по Израел, вероятно извършено от „Хизбула“ – подкрепяната от Иран групировка, действаща от Ливан – бе убит един човек, а поне 8 други бяха ранени. Атаката бе извършена срещу базата на Северното командване в Сафед.

Още: САЩ следи Израел да не прекалява с използването на американски оръжия в Газа

Отговорът на Израел

В следобедните часове израелската армия съобщи, че изтребители нанасят „широка“ вълна от нападения в Ливан.

Появиха се видеа, на които се вижда серия от бомбардировки в няколко ливански града в южната част на страната. Имало е и удари по-дълбоко в територията на Ливан в сравнение с предишни нападения.

Сред градовете, за които се съобщава, че са засегнати, са Адхит, Чехабия, Буслая, Кфар Дунин и Суанех, пише The Times of Israel. Най-близкият е на 15 км от израелската граница.

Има жертви

Ливанският вестник Al-Meyadeen съобщи, че една жена и двамата ѝ синове са били убити при израелски удар по ливанския град Суанех.

Al-Manar, който също като другото издание е свързан с "Хизбула", пише, че един човек е бил убит и в Адхит.

Евакуация от болницата в Хан Юнис

Междувременно стана ясно, че палестинците, приютени в главната болница в южния град Хан Юнис в Ивицата Газа, са започнали да напускат по заповед на израелските военни. Това показват видеоклипове, споделени от медици.

На видеозаписите се вижда как десетки палестинци, носещи чували с вещите си, си проправят път от болничния комплекс "Насър". Въпреки че на медицинския персонал и пациентите е казано, че не трябва да напускат помещенията, се вижда как лекар, облечен в зелена болнична престилка, върви пред тълпата. Някои от хората носят бели знамена.

Днес палестинското здравно министерство, контролирано от "Хамас", обвини Израел, че е убил палестинци в болницата. Израелската армия отвърна, че там екстремистите държат заложници и че използват "Насър" за военни дейности: Смъртоносен удар по болница в Газа, и в Израел има жертви след ракетна атака (ВИДЕО).

Друго видео пък показва как лидерът на Хамас в Ивицата Газа - Яхия Синвар - се крие в тунели под Хан Юнис със съпругата и децата си.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес