Светът остро осъди нападението на "Хамас" срещу Израел

4941
Светът остро осъди нападението на "Хамас" срещу Израел
Снимка: Getty Images

ЕС осъжда недвусмислено атаките на "Хамас" срещу Израел. Това заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

ОЩЕ: "Хамас" обяви начало на операция срещу Израел (ВИДЕА)

"Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на Хамас. Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо", заяви Борел в послание в социалната мрежа X. "ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа. "Силно осъждам безразборните, предприети, срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани", коментира Мишел.

"В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент.

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, заяви германският външен министър Аналена Бербок. Тя каза, че Германия е напълно солидарна с Израел и с неговото право, гарантирано от международното законодателство, да се защитава срещу тероризма.

Франция осъжда с най-голяма твърдост терористичните атаки срещу Израел, се казва в изявление на френското министерство на външните работи. "Париж изразява пълната си солидарност с Израел и с жертвите на тези атаки и потвърждава отново отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел", се казва в изявлението.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди терористичните атаки срещу Израел, които се извършват сега, и изрази пълната си солидарност с жертвите и с техните семейства.

Италия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу бруталната атака, която се извършва на нейна територия, пък се казва в изявление на италианското правителство. "Рим осъжда с най-голяма твърдост терора и насилието, които сега се извършват срещу невинни цивилни. Терорът няма да надделее никога. Ние подкрепяме правото на Израел да се защитава", се казва в изявлението.

ОЩЕ: Нетаняху: Израел е във война (ВИДЕО)

Лондон осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу Израел, се казва в позова на британския външен министър Джеймс Клевърли. "Великобритания ще подкрепя винаги правото на Израел да се защитава", допълни министърът.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес също осъди атаките от ивицата Газа срещу Израел, които нарече терористични и изрази солидарността на Испания с жертвите на това нападение.

Украйна заяви подкрепата си за Израел в нейното право да се защитава и осъди твърдо терористичните атаки, които са в ход срещу еврейската държава, в това число и изстрелването на ракети срещу цивилни в Йерусалим и Тел Авив, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи. "Изразяваме нашата подкрепа за Израел в нейното право да се защитава и да защитава народа си", се допълва в текста

Русия призова за сдържаност след атаките на Хамас срещу Израел. "Ние сме в контакт с всички сега. С израелците, с палестинците и с арабите", заяви Михаил Богданов, заместник-министър на външните работи и емисар на Кремъл за Близкия изток и Африка.

Москва, която е близка едновременно и с Израел и с палестинския лагер, заяви, че е изненадана от това влошаване на напрежението.

Тази сутрин "Хамас" изстреля множество ракети по Израел, които нанесоха щети на израелска територия и отнеха живота на двама души, а 15 са били ранени. Израел също така каза, че въоръжени бойци на "Хамас" са проникнали на израелска територия, като при сблъсъците е бил убит един израелски народен избраник.

Израел започна да нанася въздушни удари по цели на "Хамас" в ивицата Газа и заяви, че ще победи в тази война, подета срещу нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com